Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
švicarci

Obavijesti o konverziji kredita građanima će stizati nakon izbora?

Boris Vujčić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/2
09.10.2015.
u 08:45

Pristup za kalkulator konverzije s pomoću OIB-a, a svaka banka imat će svoj kalkulator i izračun

Hrvatska narodna banka i ovaj je tjedan intervenirala kako bi osigurala dovoljno likvidnosti za konverziju CHF kredita u eure. Repo aukcijom posudila je poslovnim bankama traženih 535 milijuna kuna da bi stabilizirale kamatne stope na tržištu novca.

Tečaj kune prema euru miruje, pa se na tom terenu ne očekuju nekontrolirani udari u pregrijanoj izbornoj kampanji. Kako će se parlamentarni izbori održati tjedan dana prije krajnjeg roka za izračun novih kreditnih obaveza, sve češće se čuje da bi u prvom postizbornom tjednu mogao reagirati i Ustavni sud. Padne li zakon prije nego što se provede konverzija, nova će vlada dobiti vruć krumpir u ruke i rok u kojemu ga treba popraviti. Tužbe su dosad podnijele RBA, Privredna banka Zagreb i Sberbank, a očekuje se da će ih slijediti i ostale.

Neovisno o tužbama, radi se i na primjeni zakona, ali u bankama kažu da prve izračune ne treba očekivati tijekom listopada jer informatički odjeli trebaju vremena za pripremu softverskog rješenja. Uz izračune koji se dostavljaju preporučenom pošiljkom na kućnu adresu, banke su dužne na svojim internetskim stranicama objaviti i kalkulator konverzije, pomoću kojega dužnici mogu provjeravati cijeli postupak. Pristup kalkulatoru bit će dopušten putem OIB-a i broja kredita.

- Još uvijek je prerano govoriti o točnom datumu slanja dopisa, ali očekuje se da će to biti tijekom prve polovice studenog, kažu u Erste banci i pozivaju klijente da ažuriraju svoje adrese ako su ih mijenjali.

>> 'Da je Hrvatska prije 10-ak godina bila članica EU, švicarac se ne bi mogao dogoditi'

Komentara 10

FN
Franco Negro
15:25 09.10.2015.

Činjenica je da je Mađarska i dalje članica EU. Prije samog donošenja zakona Orbana su isto tako kritizirali da bi mu ,nakon što je SNB prestao branitit tečaj CHF, svi čestitali na potezu. Zanimljivo je da ova novinarka kao ii njene kolege nijednom nakon novo donešenog Zakona nisu usporedili našu situaciju sa Mađarskom vezano za CHF. I nakon tog Zakona u Mađarskoj, sve su dalje "živi i zdravi" mislim na Banke, a Mađarska je i dalje članica EU. Mislim da je dosta zastrašivanja nas malenog naroda. Mogla bi stvarno kap preliti čašu, ako ova priča krene u smjeru kojeg fingiraju razni mediji i "plaćeni" novinari. Većini Ustavnih sudaca istječe mandat u skoro vrijeme tj iduće godine tako da nebi bilo mudro donositi ishitrene odluke neposredno u tjednu nakon izbora...a mediji i dalje mogu pokušavati sa svojim prtiscima...no kao što kaže jedna stara na kraju se mrtvi broje...

KS
kreslav.sahtic
14:17 09.10.2015.

Ukoliko ne bude konverzije kredita doči će do masovnog prestanka otplate kredita.

DO
docent
11:36 09.10.2015.

Samo zlobnici,jadnici,agenti banaka,masoni i slični govore,misle i nadaju se da ćr Zakon netko zaustaviti. Pa i slijepci već znaju da su banke varale,nisu imale švicarce,Vrhovni sud je već presudio,presudili su protiv švicarca sudovi u Austriji i drugim državama....Pitajte se zašto su ti krediti u Austriji zabranjeni,a u Njemačkoj i Francuskoj itd. nisu se smjeli ni pojaviti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije