Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić:

'O novom ministru ili ministrici kulture raspravljat će se na Vladi, a ne u HNS-u'

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.03.2015.
u 16:02

Sudeći prema njezinim današnjim riječima, HNS se ne žuri s imenovanjem novog ministra ili ministrice kulture i do daljnjega, ministarstvo će voditi zamjenik ministrice Berislav Šipuš

Netom prije početka sjednice predsjedništva HNS-a, šefica stranke Vesna Pusić rekla je kako predsjedništvo stranke neće niti odlučivati pa čak niti raspravljati o tome tko će biti novi ministar ili ministrica kulture nakon što je Andrea Zlatar Violić podnijela ostavku.

Pusić kaže da će se o tome raspravljati na Vladi, a ne na predsjedništvu HNS-a. Kaže da je ovo predsjedništvo sazvano puno prije ostavke Andree Zlatar Violić, kako je to redovita sjednica koja se održava jednom mjesečno i kako će se danas raspravljati o kako je Pusić rekla, odličnim rezultatima HNS-a na ponovljenim lokalnim izborima u 17 gradova i općina te o tome kako napreduju planovi za predizbornu kampanju i o angažmanu članova stranke na terenu. Sudeći prema njezinim današnjim riječima, HNS ne žuri s imenovanjem novog ministra ili ministrice kulture i do daljnjega, ministarstvo će voditi zamjenik ministrice Berislav Šipuš.

– Andrea Zlatar Violić podnijela je konzekvence financijskih nepravilnosti u Ministarstvu kulture i podnijela je ostavku. Do izbora novog ministra ili ministrice kulture taj posao obavljat će zamjenik Berislav Šipuš koji je u ministarstvu od prvog dana i upoznat je sa svim projektima koji su u tijeku – rekla je Pusić i dodala kako nema nikakve žurbe s imenovanjem novog ministra jer kaže "imamo zamjenika koji je kompetentan za taj posao". Novinari su pitali ima li ikakvih saznanja je li Šipuš na bilo koji način bio uključen u financijske nepravilnosti u Ministarstvu kulture.

– To nije tema o kojoj se sada raspravlja. Raspravlja se o njegovu poslu u ministarstvu koje će voditi kako zamjenik – kazala je. Novinari su je zamolili komentar postupka USKOK-a koji je je uzeo dokumentaciju Državne revizije, a po kojoj je navodno i Šipuš nenamjenski trošio novac.

– Nećemo ništa nagađati, to nije naš posao, nije na nama da na bilo koji način crnimo i diskvalificiramo ljude. Ako USKOK bilo što konstatira, konstatirat će – kazala je Pusić. Potom se predsjednica HNS-a Vesna Pusić prilično žestoko obrušila na kolegu s N1 televizije koji ju je pitao kako gleda na to da je Berislav Šipuš vlastitim glazbenim projektima dodijelio 2,44 milijuna kuna što je 30 posto ukupnih javnih sredstava koje je ministarstvo davalo za glazbu (to naime, tvrdi udruga koncertnih promotora, op.a.)

Mislim da ne trebate govoriti neistinu i da su projekti poput Osorskih glazbenih večeri ili zagrebačkog Biennalea projekti koji traju već 40 godina. Hrvatska ima i neki kulturni identitet i nije od jučer – odbrusila je Vesna Pusić. Iz njezinih riječi da se iščitati kako Andrea Zlatar Violić neće imati nikakvih sankcija u samom HNS-u.

– Ona je već podnijela posljedice, jedino što želi da ovaj primjer podnošenja posljedica i preuzimanje odgovornosti postane standard u Hrvatskoj, dakle da bilo tko drugi ako se nađe u ovakvoj situaciji, postupi na sličan način kao Andrea Zlatar Violić. HNS će u tom smislu držati visoke kriterije bez obzira na možda sasvim drukčije kriterije u nekim drugim strankama. Bilo kakva hajka na Andreju Zlatar Violić ili pokušaj da se je osobno gazi je neprihvatljiv, ona je jedan od najvećih stručnjaka na području kulture i žao mi je što je do ovog došlo – završila je Pusić.

>> Kultura dobila neželjenu reklamu i status parazita

Komentara 13

UI
Uvijek_iskreno
18:10 26.03.2015.

Uskoro slijede nove afere sa novim ministrom..

ĆA
ćaćaća
17:29 26.03.2015.

dobro da nije najbolji frend od save štrpca braco pusić...

LU
lukabulic
18:55 26.03.2015.

ja pridlažem olivera frljića za ministra hrvatske kulture možda tad nebi pljuvao sam po sebi-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije