Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o mjerama ne odlučuje ni sdp ni hdz ni most

Svjetska banka, MMF i EK: Ove reforme će Hrvatska morati napraviti...

Jean-Claude Juncker, the incoming president of the European Commission (EC), presents the list of the European Commissioners and their jobs for the next five years, during a news conference at the EC headquarters in Brussels September 10, 2014. Juncker ha
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
30.11.2015.
u 19:00

Most je mogao, umjesto što pregovara, pred SDP i HDZ iznijeti rezove proračuna koje je Vlada predložila Europskoj komisiji i vidjelo bi se tko ih je spreman provesti

Već godinama, počevši od MMF-a i Svjetske banke, pa sada i Europske komisije, slušamo da Hrvatska mora provesti strukturne reforme. No njima se odupire svaka vlada jer one sa sobom nose nepopularnost, njihova bi provedba trajala nekoliko godina, a još nekoliko godina trebalo bi da se rezultati vide. Zato se odustaje, a posljedica je rast duga. Kriza nas je probudila, ali za velik broj reformi samo je donesena odluka, ali provedene nisu.

Privatizacija obvezna

Upravo mjere na kojima bi se moglo uštedjeti, odnosno rezati proračunski deficit, a što je EK od nas tražio, Vlada je na velika vrata najavila početkom godine pa su u tom cilju koordinirali rad pet povjerenstava – za analizu rashoda za plaće, subvencije, zdravstvo, porezne rashode te poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima, koji su u tih pet područja trebali dati konkretne mjere u cilju uštede pet milijardi kuna na proračunskim rashodima. Popis gdje će se rezati predan je EK, ali konkretne mjere nisu iznesene.

Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta smatra da su upravo rezovi u tim područjima mogli biti startna pozicija za sastavljanje vlade koja iskreno želi reforme. Most je tako mogao umjesto dugotrajnih pregovora pred SDP i HDZ na tih pet područja vidjeti njihovu spremnost na promjene i dobru volju za provođenje. Politički formirana vlada teže će s tim krenuti, ali bi stručna vlada to lakše učinila. Dio razloga zašto vlade nisu provodile reforme je i to što nema političke želje, ali i to što ih nema tko provoditi. Pa već i ta činjenica iziskuje jednu od ključnih reformi koja se godinama spominje – onu u javnoj upravi.

U administraciji bi trebalo povećati efikasnost, mišljenja je Ante Žigman iz saborskog povjerenstva za fiskalnu politiku, kroz određivanje platnih razreda koji će omogućiti napredovanje onima koji rade i onima koji su specijalisti. Posao bi morao biti mjerljiv – treba se znati tko će dobiti bonus, a tko manju plaću, pa i otkaz. To bi za sobom povuklo i promjenu niza kolektivnih ugovora. Menadžment koji vodi državnu tvrtku morao bi biti stručan. Neplaćanja i neefikasnost u sektoru zdravstva su godinama problem, pa je zato potreban efikasan obračun troškova po pacijentu, a ne po krevetu, smatra Žigman. Velik broj eksperata zalaže se za privatizaciju onih bolnica koje ne se mogu dovesti u red tako da se novim vlasnicima propišu standardi. Potrebna je i privatizacija svih državnih tvrtki koje kumuliraju gubitke. Privatizacija, bolja produktivnost i bolje upravljanje u javnom sektoru među glavnim su reformama koje treba pokrenuti, mišljenja je Lovrinčević, uz potrebnu reformu u zdravstvu i mirovinskom sustavu. Nadalje, bitne su i reforme na tržištu rada i obrazovanja. HUP godinama govori o potrebnoj većoj fleksibilnosti tržišta rada. Žigman kaže da reforme školstva moraju ići u smjeru kvalitetnog državnog, ali i poticanja kvalitetnog privatnog obrazovanja. Dio stručnjaka zalaže se za uvođenje vaučera pa da studenti mogu birati gdje žele obrazovanje, na privatnom ili državnom fakultetu.

Foto: VLm

Rastemo kroz pad cijena

Koliko god impresivno djelovao rast BDP-a u trećem tromjesečju od 2,8 posto, on nikako ne bi smio biti razlog da vladu zaustavi u reformama. Velik dio tog rasta oslanja se na turizam koji, za razliku od drugih zemalja EU, kod nas ima nekoliko puta veći udjel u BDP-u. Nadalje, zamka je i ta što se nalazimo u deflatornoj spirali pa, izraženo u brojkama, rast BDP-a i neće biti velik. Prema Lovrinčevićevoj procjeni, to će povećanje iznositi samo oko pet milijardi kuna ove godine, a to je niti polovica iznosa kamata koje država mora vratiti u 2016. Događa nam se rast ekonomije kroz pad cijene. Zato reforme ne mogu čekati, a uštede se mogu provesti i na manjim zahvatima. Primjerice, sada kada smo imali rast BDP, sindikati su se sjetili dogovora o povećanju plaće, no kada smo imali pad, nije se reagiralo. A u posljednje 3,5 godine to se trebalo dogoditi šest puta.

>>Bruxelles: Hrvatska je i dalje makroekonomski nestabilna

>>Lovrinović protiv stabilnog tečaja i devizne klauzule, a za tiskanje novca

Komentara 51

Avatar superhik74
superhik74
19:32 30.11.2015.

Hrvatska treba napraviti samo jednu reform, otplatiti dugove MMF-u i isprasiti ih jednom za uvijek iz Hrvatske. Sve drzave koje su uzele novac od tih hohstaplera su unistene jer to je i cilj doticne institucije.

Avatar RexCroatorum32
RexCroatorum32
19:10 30.11.2015.

Je, je, EU se pretrgla u zadnje 3 godine da prisili vladu na reforme. Hrvatska kao i da nije u EU, ljudi već pomalo zaboravljaju. Prije jedno mjesec dana su nas na summitu o migrantima zaboravili uvrstiti kao članicu naa nekoj karti. Sitan događaj, ali dobro oslikava situaciju.

DU
Deleted user
19:25 30.11.2015.

sve ove gore naveden tocke odgovaraju rusenju i pljacki nezavisne drzave. obicni gradan od ovog, ama bas nikakvo korist nema. pobjednici su tajkuni, banke i uhljebi. ovo nama ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije