Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKI VAUČERI

Na najvećem turističkom skupu glavna tema CRO kartica, a glavnog pokretača nisu ni pozvali

plaža Banj
Foto: Duško Jarmaz/Pixsell
1/2
27.10.2016.
u 17:19

Bivši ministar turizma nije htio komentirati činjenicu što nije pozvan na središnji godišnji skup turističkih radnika na kojem je, povrh svega, njegov projekt prezentiran u velikom stilu

Bivši ministar turizma Anton Kliman zaslužio je da ostane zapamćen po ideji da se stimulira domaća putovanja turističkim vaučerima, ali nije uspio zaslužiti da ga se pozove na središnji godišnji skup turističkih djelatnika koji se jučer i danas održava u Bolu na Braču, Nigdje, naravno, ne piše da se bivše ministre mora pozivati na takva događanja, ali upravo je njegova inicijativa, pod nazivom "CRO kartica - poticanje domaće turističke potrošnje", bila jedna od tri današnje središnje teme Dana turizma, s oko tisuću sudionika. Pri tom, upravo je 'Klimanica', kako je popularno nazvan projekt bivšeg ministra, privukla najviše turističkih radnika i jedina napunila praktički cijelu dvoranu. 

Na Danima turizma, koji trenutno protiču i bez aktualnog ministra turizma Garija Cappellija, koji je ostao na sjednici Vlade u Zagrebu i na Brač stiže tek tijekom današnjeg poslijepodneva, mnogi su komentirali kako je gaf ne pozvati dojučerašnjeg ministra čiji se projekt u velikom stilu predstavlja. On sam na upit što misli o tome što nije pozvan, nije odgovorio, no među tisuću ljudi zasigurno je bilo mjesta i za čovjeka kojeg se do zamalo jučer u turizmu tituliralo kao glavnog šefa. 

Kako god, turistički vaučeri, ako uistinu i zažive, mogli bi osjetno povećati potrošnju domaćih turista. Razmatraju se tri scenarija, s vaučerima vrijednim 2.500, 5000 i 10.000 kuna. 

- U trećoj-četvrtoj godini primjene oni bi mogli generirati između dvije i četiri milijarde kuna dodatne turističke potrošnje domaćih građana. Prođe li, pak, najviša svota, povećani obujam domaćih putovanja mogao bi u deset godina potaknuti milijardu eura novih investicija - iznio je računicu Siniša Topalović iz Horwath Consultinga.

Turizam iz više razloga priželjkuje taj scenarij, a hotelijer Jako Andabak ističe i jednu 'neturističku' dimenziju.

- Mi poduzetnici u turizmu nalazimo puno dobrog za nas u toj priči, ali vaučeri bi imali utjecaja i na demografiju. Baje nam se danas iseljavaju, snaše ostaju same ili i one kreću za njima. Ovo bi moglo zaustaviti taj trend - smatra Andabak.

>> Ministar Capelli zadovoljan napretkom u turizmu, najavio je i nove investicije

Komentara 3

DU
Deleted user
17:37 27.10.2016.

Treba razmisliti i da se stimulira umirovljenike za popunjavanje kapaciteta u pred i posezoni.

Avatar Proleter
Proleter
18:08 27.10.2016.

Evropi se ovakav protekcionizam sigurno neće svidjeti, a to znači da će briselski Plenki lagano prekrižiti ovu ideju. Ipak on ima eurobirokrate za gazde, oni su ga i ustoličili. Kao što će i Piculu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije