Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.04.2017. u 19:11

Najnoviji dogovor još je jedan dokaz da država može sve, ako to hoće i kada je stjerana u kut

Prvi čin drame oko Agrokora je završen. Država kao kontrolor procesa postigla je dogovor s dobavljačima o daljnjoj isporuci robe, a s bankama o prvoj tranši kredita za likvidnost. Postignut je i konsenzus oko imenovanja Ante Ramljaka za Vladina povjerenika, što nije bilo nimalo lako s obzirom na to da je trebalo pomiriti čitav niz različitih, dijelom i suprotstavljenih interesa. Presudila je činjenica da bi u suprotnome izgubili svi – banke, dobavljači, radnici, Vlada...

Kako je moguće da je u svega desetak dana pokrenut tako kompleksan proces, kada smo godinama bili svjedoci zatezanja u rješavanju puno jednostavnijih problema? Očito je ključni razlog činjenica da su se svima tresle pozicije te da je i zadnji optimist shvatio da je postupanje po zakonu nazvanom lex Agrokor ostalo jedino moguće rješenje. Vjerovnici i dobavljači našli su se u pat-poziciji, a za Vladu nije bilo alternative jer bi se u suprotnom urušilo gospodarstvo. Plenković je tako bio prisiljen na sebe preuzeti odgovornost za proces o čijem će ishodu ovisiti njegova politička sudbina.

To je još jedan dokaz da država u granicama svoje nadležnosti praktički može sve, ako to hoće i kada je stjerana u kut. Izvanredna situacija zahtijeva izvanredne poteze, krilatica je koja je vodila vladajuće proteklih dana. Nakon jučerašnjeg dogovora više nisu problem neusklađenost lex Agrokor s europskom pravnom stečevinom kao ni petljanje države u tržišne procese i sferu privatnog vlasništva. U konačnici, nije Plenkovićeva Vlada napravila ništa što više puta nije viđeno u zemljama EU. Sjetimo se kako je Mađarska 2007. zakonom spriječila da austrijski OMV preuzme MOL. Lex MOL bio je povod žestokih kritika i pritisaka iz Bruxellesa pa ipak je poslužio svrsi. MOL je obranjen, Austrijanci su se povukli, a za zakon više nitko ne pita. To i jest svrha lex Agrokor. Agrokor je jedina naša kompanija od “sistemskog značaja”.

Nisu to ni Atlantic, ni Podravka, a više nije ni Ina. Kada se i ako se rasplete kriza Agrokora, taj zakon, na sreću, više neće imati nikakvu svrhu.

>> Tko je Ante Ramljak – posebni povjerenik za Agrokor

>> Rješenja kroz lex Agrokor moraju biti u skladu s propisima EU

Komentara 5

DU
Deleted user
08:26 12.04.2017.

ovo dosad i više nego dobro, svi pristali na dogovor dućani puni plaće dolaze a kome to ne valja nek plaće i priželjkuje katastrofe

PR
propalismoFranjoskroz
20:56 11.04.2017.

Ha pa kao da svi ne znamo sudbinu anemicnog.Pa pogledajte gdje su svi bivsi predsjednici partije, ne treba tu biti velika gatara

Avatar baracuda
baracuda
09:12 12.04.2017.

Ne smije pisati o "Crvenim menadžerima". Za ovakve slučajeve bio je kompetentan bivši premijer Orešković, ali on nebi imao puno obzira prema njima. Martina Dalić ih ima i spašava ujedno i Tedeschija od kaznenog progona. Sada slijedi pod "pozitivno trendovi"i" investicije o primorje od Vanje Špiljka. Znamo što se događa, ali ne znam zašto narod još to trpi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije