Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE POSLJEDICE

Nuspojave lijekova lani uzrokovale 32 smrtna slučaja

ljekarna
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
19.04.2014.
u 19:21

U dva se slučaja radilo o samoubojstvu, a u dva o predoziranju lijekom u mlađih osoba

U prošloj godini prijavljena su 32 smrtna slučaja za koja se sumnja da su posljedica nuspojave lijeka, navodi se u izvješću Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Od navedene 32 prijave, u dva se slučaja radilo o samoubojstvu, a u dva o predoziranju lijekom u mlađih osoba. U najvećem broju smrtnih slučajeva za koje se sumnja da su povezani s lijekovima radi o bolesnicima s teškom osnovnom bolešću, što dodatno oteţava procjenu povezanosti lijeka i nuspojave sa smrtnim ishodom, navodi HALMED.

Tijekom 2013. godine HALMED je zaprimio ukupno 2491 prijavu sumnje na nuspojavu u Hrvatskoj, što je više od 30 posto više u odnosu na 2012.

Agencija također navodi kako se Hrvatska po kvaliteti i broju prijava nuspojava, izraženo na milijun stanovnika, smjestila na visokom 14. mjestu od 115 zemalja svijeta koje sudjeluju u programu praćenja sigurnosti lijekova Svjetske zdravstvene organizacije.

>> HALMED upozorava: Pacijenti u 2013. triput više nego 2012. prijavljivali nuspojave

Komentara 10

DU
Deleted user
09:21 20.04.2014.

Od svega se može napraviti strašna vijest. Ovi što su si sami oduzeli život to bi napravili i na drugi način. Treba staviti upozorenje da i uže može imati štetne nuspojave. Kod korištenja lijekova ima dvije varijante ili da ili ne. I kada se na milijune i milijune izdanih lijekova desi nekoliko deesetaka smrtnih slučajeva i to dvojbenih da li je od lijeka ili od uznapredovale bolesti, to spada su statističku pogrešku. Zašto novine nemaju u gornjem desnom uglu na naslovnici koliko je ljudi do toga dana poginulo u prometu.

Avatar tajar
tajar
21:33 19.04.2014.

Od 115 zemalja svijeta koje sudjeluju u praćenju, Hrvatska je na 14.mjestu, odnosno pri vrhu po "kvaliteti i broju prijava nuspojava". Možemo li to protumačiti kao da imamo velik broj nuspojava ili ih drugi sudionici manje i nekvalitetnije prijavljuju?

NV
novo vriijeme
19:42 19.04.2014.

Da, i koji su to lijekovi najčešće izazvali nuspojave da ih se čuvamo. Ili je ovaj veliki broj prijavljenih samo za zauzimanje 14 mjesta na nekoj listi Svjetske zdravstvene kako bi Ministar Ostojić mogao tamo sjediti u nekom odoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije