Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revitalizacija


Novom tehnologijom i zračnim tramvajem kroz povijest Šibenika

Šibenik
Foto: Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac”
1/3
23.04.2014.
u 18:37

Posebna atrakcija bit će zračni tramvaj koji će povezivati tvrđavu Sv. Ivan sa starom gradskom jezgrom

Kada se prije tri godine okupila skupina entuzijasta i zaljubljenika u grad i odlučila nešto napraviti, nije ni sanjala što će od takvog neformalnog sastanka nastati. A nastalo je Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac”, nastale su ideje, a iz ideja i projekti revitalizacije dviju šibenskih tvrđava od ukupno četiri, koji su na dobrom putu da iz Europske unije povuku milijune.

Zahvaljujući Društvu prvi novac već je osiguran –oko milijun eura nepovratnih sredstava za obnovu i uređenje tvrđave Barone iz fondova EU. Prema projektu tvrđava Barone posve će se obnoviti, a ruševni bedemi sanirat će se i nadograditi. Uklonit će se i postojeće ruševine umjesto kojih će biti uređen novi ostakljeni objekt sa suvenirnicom, izložbenim dijelom te gastro-lounge zonom sa sanitarnim čvorom. Tvrđava će dobiti i amfiteatarsku pozornicu.

– Čitava tvrđava bit će pretvorena u visokotehnološki muzej. Posjetitelji tvrđave uz pomoć pametnih telefona i tableta moći će promatrati i istraživati sadržaje iz šibenske povijesti – objašnjava Zdravko Bogdan, član Društva. Posebna atrakcija za posjetitelje Barone bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću, a koja će se moći predstaviti uz pomoć posebnih elektroničko-optičkih naprava.

Zahvaljujući Društvu, i tvrđavu Sv. Ivan čekaju bolji dan. Idejni je projekt gotov te će i on na natječaj za fondove EU. Na Sv. Ivanu uredit će se šetnica, trim-staza i staza za džoging, vidikovac te kafić s terasom. U izduženom dijelu tvrđave poznatom kao Kliješta/Tanaja u planu je sadržaj za djecu i mlade KID’S LAB2 koji se sastoji od povijesnog laboratorija i zelenog labirinta. Ispod labirinta planiran je ukopan prostor s kabinetima, predavaonicama te prostorijama za smještaj predavača i posjetitelja cijele godine. Posebna je atrakcija projekta zračni tramvaj koji bi povezivao tvrđavu Sv. Ivan sa starom gradskom jezgrom. – Sve što radimo, radimo iz ljubavi prema gradu – kaže Hrvoje Zekanović, predsjednik Društva. Oba projekta koja je iniciralo Društvo idealno su se uklopila u projekt inovativnog turizma koji grad potiče.

>> Šibenik - Ovaj grad ipak zaslužuje više

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije