Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ortopedski zahvat

Novo koljeno uz injekciju vlastitih masnih stanica

24.11.2015., Zabok -  Bolnicki tim koji ce operirati maticnim stanicama u bolnici Sveta Katarina. Damir Hudetz , Dragan Primorac .  Photo: Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
25.11.2015.
u 16:00

Klasičnom liposukcijom pacijentu će isisati masno tkivo iz abdomena te ga posebnom tehnologijom usitniti i potom aplicirati u koljeno

Umjesto standardne ugradnje umjetnog zgloba koljena, pacijent u bolnici Sv. Katarina čeka zahvat kojim će mu koljeno "obnoviti" vlastitim masnim tkivom. Klasičnom liposukcijom pacijentu će isisati masno tkivo iz abdomena te ga posebnom tehnologijom usitniti i potom aplicirati u koljeno. Tako funkcionira ovaj ortopedski zahvat bez ugradnje implantata koji u hrvatskom zdravstvu otvara još jedno novo poglavlje. Nezahvalno je predviđati kada će se standardizirati i koje su sve mogućnosti, no ova se tehnologija, koju je patentirao prof. Arnold Caplan, "otac matičnih stanica", prvi put primjenjuje u nas.

Proizvodnja novih žila

– Pacijent bi inače morao na klasičnu operaciju i ugradnju umjetnog zgloba koljena. Riječ je o degenerativnim promjenama posljednje, četvrte faze gdje je hrskavica u cijelosti oštećena i kada je moguća samo operacija da bi se uklonilo bol i vratilo funkciju zgloba pacijentu. Takve probleme s lokomotornim sustavom u općoj populaciji ima 20-30 posto ljudi, i to najčešće s koljenom i kukom – opisuje doc. Damir Hudetz, ortoped koji će u suradnji s prof. dr. Carlom Tremoladom u subotu izvesti zahvat. Tog će kirurga iz Milana u ovoj bolnici predstaviti kao učenika prof. Caplana i autoritet koji će prikazati posljednje rezultate u primjeni mezenhimalnih matičnih stanica dobivenih iz masnog tkiva, a uz njega u timu su dr. Giovannino Barbieri i Christian Fadini.

Nakon liposukcije odnosno isisavanja masnog tkiva iz područja abdomena uslijedit će patentirano usitnjavanje masnih stanica. Ta je metoda osmišljena tako da se sačuvaju periciti i mezenhimalne matične stanice, u čemu i jest ključ njihove primjene. Naime, kako objašnjava prof. dr. Dragan Primorac, te stanice djeluju protuupalno, potiču proizvodnju novih žila i cijeljenje tkiva.

– Razbijanjem masnih stanica sačuvane su tzv. stromalne vaskularne frakcije dobivene iz masnog tkiva koje, kad ih injektiramo u koljeno, oslobađaju pericite i mezenhimalne matične stanice koje postupno počinju funkcionirati potpuno sačuvane. S demonstracijom tehnologije krećemo na ortopedskom pacijentu, a u konačnici možemo reći da smo pronašli ono što je logika personalizirane medicine – prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme – kaže prof. Primorac uz karakteristike ovih stanica dodajući i proizvodnju proteina LL37 koji znanost naziva prirodnim antibiotikom. Spomenuta tehnologija njihova izdvajanja odnosno usitnjavanja patent je prof. Caplana, a prof. Primorac kaže da se pokazala primjerenijom i bržom od klasičnog uzgoja mezenhimalnih stanica u Petrijevim zdjelicama. Takve stanice, nastavlja, puno su potentnije, a i inače je važno istaknuti da gram masnog tkiva ima 500 puta više pluripotentnih matičnih stanica od koštane srži.

Kontrola magnetom

Zahvat će biti obavljen pod lokalnom anestezijom, oporavak pacijenta neupitno kraći nego nakon klasične operacije, a konačan efekt bit će utvrđen magnetskom rezonancijom.

Komentara 19

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:23 25.11.2015.

Strava. Kakove veze ima Primorac s ovim? Primorac je pedijatar (recimo) koji se onako iz hobija bavi sudskom medicinom. Drugim rijecima pik zibner.

Avatar superhik74
superhik74
16:09 25.11.2015.

Primorac je sada postao i ortoped ? Nije li do nedavno bio forenzicar s specijalizacijom iz pedijatrije kojom se ne bavi ?

BJ
Ben Juda Talmudan
16:42 25.11.2015.

Mene užasno nervira kad vidim teškog kompleksaša Primorca kako se metilja gdje mu nije mjesto.U Splitu znaju svi da je bio prosječan student koji se gurao na pogon SKJ.Za vrijeme rata otišao van i nakon rata se odjednom vratio kaoo nekakav znanstvenik.Nevjerovatno ! Inače intimus Miomira Žužula,koji ga je gurao na poziciju ministra zdravstva u vrijeme vlade HDZ.Kao ministar organizirao velebne skupove o forenzici, na račun proračuna gdje se gnjusno ulizivao svjetskim autoritetima na tom području od dr.Lee-ja pa nadalje.I na kraju se uspio ugurati gdje je sada.Nedavno čitam članak o njemu kao "najcitiranijem hrvatskom znanstveniku njegove dobi" !! O tempora o mores ! Nasuprot njega imate vrsnog ortopeda,docenta dr.Hudetza,koji je stvarna mjera za izvrsnost i zaista predstavlja vrh u svom području.Kako Primorca nije sramota i ima li taj čovjek ikakvog osjećaja za moral i etiku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije