Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uPOBUNA NA PRISAVLJU

Novinari HRT-a protiv zabrane istupanja o referendumu

zoran šprajc
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/6
22.11.2013.
u 14:00

Zabraniti novinarima da u privatno vrijeme iznose stavove prekoračenje je ovlasti uprave i uredništva, kaže Vesna Alaburić

Riječi ravnatelja Programa HRT-a Gorana Rotima da nitko od zaposlenika HRT-a ne smije nigdje, pa ni na profilima na društvenim mrežama, javno iznositi svoje stavove vezano uz referendum o braku, izazvale su oštru osudu. Da je to loš i u praksi neodrživ naputak smatra čelnik HND-a Zdenko Duka. Razumije da se zaposlenici na javnom servisu u emisijama koje rade ne bi trebali opredjeljivati na bilo koju stranu, no u privatno vrijeme nikome se ne smije braniti iznošenje opredjeljenja.

– Sad se mogu očekivati razni javni skupovi ili kolone podrške jednoj od opcija i nije u redu da se bilo kome zabranjuje priključivanje nekoj od tih akcija u privatno vrijeme – kaže Duka.

Istog je stava i odvjetnica Vesna Alaburić.

– To je teško prekoračenje ovlasti poslodavca čak i kada se radi o javnoj radioteleviziji. Svaki čovjek, pa tako i novinari HRT-a, u svoje privatno vrijeme mogu izražavati svoje mišljenje o svim pitanjima od javnog interesa, sudjelovati u protestima, demonstracijama ili bilo kojim javnim skupovima. Ovlasti uprave i uredništva da osiguraju proizvodnju uravnoteženog radijskog i TV programa nikako se ne mogu protegnuti na odlučivanje o privatnom životu novinara HRT-a – reče V. Alaburić.

Ali, ako vrh HRT-a već zamjera nekim novinarima izjašnjavanje ”protiv”, pitali smo na HRT-u zašto se do sada nije reagiralo na angažman u inicijativi za referendum o braku također njihova zaposlenika, glazbenika Simfonijskog orkestra HRT-a Ladislava Ilčića, inače čelnika Grozda i Hrasta. Odgovor s HRT-a nismo dobili.

Komentara 11

C1
c11dugi
14:48 22.11.2013.

Kad budete sami sebi placali place i doprinose radite sto god hocete, a dokle god ste javni servis obveza vam je biti neutralan. Usporedjivati anonimnog sviraca iz orkestra HRT-a i njegove izjave, sa izjavama Zorana Sprajca koji je javna osoba i za vrijeme radnog vremena, kao i za vrijeme slobodnog, je pravljenje svih nas budalama koje nisu u stanju razluciti te dvije strane. Zanimljivo je kako se HND nije oglasavao kod ozbiljnih krsenja novinarskog kodeksa, te ozbiljnih krsenja prava novinara, a sad ima nesto za komentirati. Posebno je zanimljivo da danima slusamo uvijek jedne te iste likove, koji se naravno uvijek pojavljuju i komentiraju kad treba nesto reci kontra Hrvatske.

Ivan Štorga
15:42 22.11.2013.

Nije problem što novinari imaju svoje privatno mišljenje koje iznose u slobodno vrijeme. Problem je što takvo svoje (privatno) mišljenje donose na posao pa g. Šprajc bez ikakvih posljedica 740000 potpisnika peticije za referendum na javnoj TV, u svojoj emisijii proglašava homofobima (kako god tko tumačio tu kovanicu). Problem je što gospođa Trbović govori da zagovara ravnopravnost, a one koji su drugačijeg mišljenja proglašava ustašama. Na kraju, to su javne osobe i morale bi paziti na svoje ponasšanje i na i izvan radnog mjesta. Ukoliko to ne mogu trebale bi pronaći neki drugi posao izvan institucija koje izravno (po zakonu) financiraju građani.

MO
mojazemlja
15:02 22.11.2013.

Sad će nas netko učiti da se sarma može napraviti od klelja i piljevine...pih.Brozovi juniori?!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije