Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Današnji Večernji donosi

Novih 49.000 umirovljenika prima prosječno 2201 kunu

Naslovnica 8.2.
Foto: Vecernji.hr
1/3
08.02.2016.
u 00:04

Prosječne mirovine najmlađih hrvatskih umirovljenika spustile su se na 38 posto prosječne plaće u državi, a dugoročne procjene pokazuju da bi mirovine današnjih četrdesetogodišnjaka mogle pasti na četvrtinu tadašnje prosječne plaće.

Hrvatska je prošle godine dobila 49.256 novih umirovljenika koji iza sebe imaju 32 godine staža, u mirovinu su otišli sa 61 godinom starosti i pred njima je život s 2201 kunom prosječne mirovine. Ako nemaju drugih prihoda, čeka ih skromna svakodnevica, no za zemlju u kojoj na 100 umirovljenika dolazi 115 zaposlenih dodijeljene mirovine maksimum su koji javne financije mogu izdržati. Ukupan broj umirovljenika popeo se na milijun i 228 tisuća, a od ostalih članica EU jedino Rumunjska ima neznatno lošiju stopu ovisnosti starijeg stanovništva koja se prati kroz omjer broja zaposlenih i umirovljenika. Većinu europskih zemalja muče izdaci za starije stanovništvo, što se ogleda i kroz sve niže mirovine u odnosu na plaće. Prosječne mirovine najmlađih hrvatskih umirovljenika spustile su se na 38 posto prosječne plaće u državi, a dugoročne procjene pokazuju da bi mirovine današnjih četrdesetogodišnjaka mogle pasti na četvrtinu tadašnje prosječne plaće. Godinama se broj novih umirovljenika vrti oko 50 tisuća, s tim što je lani on smanjen za približno dvije tisuće u odnosu na 2014. godinu. Lani je umrlo oko 47 tisuća umirovljenika.

Cijeli tekst pročitajte u današnjem izdanju Večernjeg ili prolistajte e-izdanje.

Neke od ostalih tema koje danas donosi Večernji:

- Liječenje ne smije ovisiti o novcu

- Treba li ukinuti domaću zadaću jer nepotrebno opterećuje đake

- Ministrica Bernardica Juretić: Vaučeri ostaju, mogli bismo ih uvesti i za grijanje i plin

- Arktička ruska flota obučava se na -30 za ledeni rat

- Pascal Bruckner: Islam treba europeizirati, ali to se ne postiže ratom i prisilom

>> Iz Porezne zvali umirovljenike na istu adresu pa im rekli da im ne mogu pomoći

Foto: Vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 31

TH
than
22:16 07.02.2016.

Ja sam se pomirio sa time da kada odem u mirovinu za cca 30tak godina ili dokle ce vec do tada dignuti da ides sa punim stazom (sigurno ce nas nagurati na iznad 70 kada mogu u grob leci) da necu dobiti nista, jer mirovinski fond ne postoji. Opljackan je, nema dovoljno radnika da ga puni, a kako nema djece tek ce se sve slabije puniti. Pa se mirovine isplacuju preko stranih kredita dok nam daju. Zato pinklec na rame i u neku sredjenu drzavu, dok jos nemas pa i 40 da zaradis bar nesto.

JU
juma
23:06 07.02.2016.

Mirovina 2200 kuna, premalo za život, a opet previše za brzu i bezbolnu smrt.

IH
iron.hide.54966
21:39 07.02.2016.

Sve više ih je a sve manje radnika a svi se čude kad se spominju rezovi, treba ih i te kako jer nemamo niti želimo zapošljavati a još manje ulagati u privatni sektor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije