Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIDA SE NULTI TEHNIČKI

Novi zakon o prometu: Za tri pijanstva na liječnički

nova vozila MUP-a 60 komada granična policija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
14.04.2017.
u 18:35

Na obavezan liječnički neće se morati sa 65 nego 70 godina

Nakon što je Ministarstvo unutarnjih poslova bilo najavilo da će se u novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama uvesti obaveza liječničkog pregleda za vozače starije od 65 godina – na što se obrušio Sindikat umirovljenika jer su stariji vozači u manjem broju krivci za prometne nesreće te prigovorivši da je to udar na budžet umirovljenika – MUP je od te nakane odustao.

U nacrtu prijedloga zakona sada se navodi da će pri produljenju valjanosti vozačke dozvole na obavezan liječnički morati oni s navršenih 70 i više godine. U odnosu na važeći propis zakonske su novosti, o kojima do 27. travnja traje rasprava sa zainteresiranom javnošću, da će vozači i instruktori vožnje koji su tri puta pravomoćno kažnjeni zato što su vozili pijani morati na izvanredni liječnički pregled.

Novost je i odredba kojom se za nova vozila ukida nulti tehnički pregled i prvi će biti nakon dvije godine, izuzev za vozila hitne pomoći, taksi-vozila, teretnjake i kombije, koji će na tehnički morati nakon godine. Policija će imati pravo uzeti tablice s automobila ako je vozaču istekla prometna dozvola dulje od dva tjedna. Vozaču koji u roku od dvije godine skupi 12 negativnih bodova dozvola će se poništiti i sljedeće dvije godine neće moći ponovno polagati vozački. Za mlade vozače zakon će biti još rigorozniji – poništavanje dozvole slijedi nakon devet negativnih prekršajnih bodova prikupljenih u dvije godine.

Onaj koga policija ulovi da je vozio prije nego što je imao pravo ponovno polagati platit će od pet do 15 tisuća kuna kazne ili završiti u zatvoru na dva mjeseca. Prekršitelji u prometu koji su do stupanja na snagu novog zakona već prikupili negativnih bodova mogu odahnuti jer će ti bodovi biti obrisani. Odredbe o negativnim bodovima počet će se primjenjivati 1. rujna ove godine.

Od 1. siječnja sljedeće godine bit će lakše otvoriti autoškolu, a ukinut će se i minimalna cijena koju kandidat plaća za vozača, što bi trebalo dovesti do pojeftinjenja. Ova je odredba izazvala negodovanje vlasnika autoškola, no ona u zakon mora biti uvrštena jer je riječ o usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije. Iz istog se razloga ukida i obavezan nulti tehnički pregled za nova vozila, što također stupa na snagu na 1. siječnja 2018. godine.

>> Gužve na granici: Na Bregani se čeka 3,5 sati​    

Komentara 23

LI
linuxuser
18:51 14.04.2017.

Autoškole jako skupo naplačuju, Prije 10 godina sam ja polaganje platio 5400 kuna a sada čujem da je poraslo na 7400. Zašto ???? Pričao sa nekom osobom koja je studirala za autoškolu, veli da je mjesečna plača 8000tisuča kuna. A A zašto toliko visoko ??' Večinom se samo voze u autu. Dok radnik u trgovini radi puno teže fizicke poslove i zaradi minimalnu plaču.

GD
Gospon Drug
19:13 14.04.2017.

I opet su krivi vozaći i promet radi kriminala,korupcije i siromaštva u državi koju pametni napuštaju a nametnici vode.

BE
belimo
19:36 14.04.2017.

Kad već u svemu kopirate Eu što onda ne izjednačite cijene automobila,bilo novih bilo starih. Plaće ne želim ni komentirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije