Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnici općina u regiji:

Novac nam treba odmah, inače ćemo pasti na prosjački štap

02.10.2015., Zagreb - U hotelu Westin odrzana je panel rasprava na temu Izazovi i utjecaj izbjeglicke krize na lokalnu samoupravu u jugoistocnoj Europi. Emil Draghici.
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
04.10.2015.
u 13:45

Na konferenciji "Izazovi i utjecaji izbjegličke krize za lokalne vlasti u JI Europi" načelnici općina zavapili da im se pomogne odmah

Ne samo da smo usred izbjegličke krize, sad smo i usred krize lokalnih vlasti i zato se moramo usredotočiti na nalaženje načina za suradnju kako bismo našli najbolje mjere za rješavanje ove situacije. Obveze naših vlada su dati podršku lokalnim vlastima i sudjelovati u regionalnom rješavanju problema izbjegličke krize – kazao je to na konferenciji "Izazovi i utjecaji izbjegličke krize za lokalne vlasti u JI Europi" predsjednik Mreže udruga lokalnih vlasti JI Europe (NALAS) Emil Draghici, dok je direktor Mreže Kelmend Zajazi naglasio da su nakon provedene ankete o tome koliko su općine zadovoljne podrškom nacionalnih vlasti, uzvratile da su djelomično zadovoljne, poručivši da bi nacionalne vlasti općinama trebale davati više novca, prehrambenih i neprehrambenih proizvoda, da je potrebna bolja komunikacija, razmjena informacija i uključivanje općina u planiranje rješenja. Inače, NALAS čini mrežu udruga lokalnih vlasti 9000 gradova i općina JI Europe. Načelnik Kanjiže Mihalj Bimbo poručio je da problem izbjeglica trebaju rješavati nacionalne vlasti i Europa jer male općine to ne mogu same.

– Sve smo financirali iz lokalnog budžeta i sad nam ta sredstva nedostaju. Iscrpljeni smo do kraja što se tiče sredstava za podmirenje mjesečnih troškova, a od nacionalne vlasti ne stiže ništa. Resursi su nam na nuli – kazao je Robert Lacko iz Kanjiže, dok je načelnica Tovarnika Ruža Veselčić Šijaković podsjetila da je kroz tu općinu do sada prošlo 20 tisuća izbjeglica, no da je u prva tri dana cjelokupan sustav bio zakazao.

– Najveći problem bila nam je sigurnost mještana. Bila je živa patnja kada je u jednom trenutku, u mjestu koje ima 1500 stanovnika, tri dana na željezničkoj postaji čekalo čak pet tisuća izbjeglica. Imamo i indirektne posljedice, od silnih autobusa uništene su nam ceste i putevi. I zato nam novac treba odmah, inače ćemo spasti na prosjački štap – poručila je čelnica Tovarnika. Gradonačelnik Preševa Ilir Sadriu potužio se da je u Preševo stiglo i 50-60 privatnih autoprijevoznika, od kojih svi rade mimo zakona, prevozeći izbjeglice za novac. 

>> U Siriju nam nema povratka sljedećih 15 godina

>> Orban o Milanoviću: Njegov je posao napadati Mađarsku

Komentara 2

KV
kvadriceps
18:43 04.10.2015.

Ne treba im uplačivati novac da ga ne bi trošili nenamjenski nego sanirati postoječe štete- naravno opet iz proračuna.

GU
gustirna
19:25 04.10.2015.

Koji novac.....vi kao da ne znate da je srbo-udbaska mafija na vlasti procardala 100 miljardi dolara za koje se uduzila kod banaka......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije