Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret na Kubi

Nova stranica odnosa hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca?

papa Franjo patrijarh Kiril
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
13.02.2016.
u 23:00

Možemo se samo nadati da će hrabri korak Franje i Kirila utjecati i na otvaranje nove stranice u odnosima hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca.

Premda je od 1965. prekinut raskol (koji se dogodio 1054.) između pravoslavnih i Katoličke crkve, kada su carigradski patrijarh Atenagora i papa Pavao VI. formalno povukli izopćenja pa su se nakon toga sastajali pape i carigradski patrijarsi, ipak je nedostajao susret poglavara Katoličke crkve i patrijarha Ruske pravoslavne crkve.

Može se kazati kako više od pola stoljeća Pravoslavna i Katolička crkva nisu neprijatelji te su se vodili ekumenski razgovori o ujedinjenju, a u Ravenni 2007. čak je prihvaćen dokument u 46 točaka koji su mnogi označili kao temelj ujedinjenja Istočne i Zapadne kršćanske crkve.

99% suglasja

Svojedobno je papa Benedikt XVI. kazao kako je postignuto 99% suglasja o prevladavanju teoloških razlika te kako se za ujedinjenje Crkve treba još uvjeriti ruski narod. Ipak, ni Ivan Pavao II. ni Benedikt XVI. nisu se mogli sastati s patrijarsima Ruske pravoslavne crkve. Bilo je prijedloga da se sastanu na neutralnom terenu, u Beču, na primjer, ali čini se da je Moskva bila naklonjenija nekom izvaneuropskom mjestu jer je Europa kontinent koji je proširio sučeljavanja dviju crkava.

Kada je papa Franjo u rujnu 2015. napuštao Kubu, najavio je kako će pohoditi Meksiko od 12. do 18. veljače 2016. Kubanski predsjednik Raul Castro bio je u svibnju 2015. u Moskvi, gdje je razgovarao s Kirilom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Na povratku iz Moskve zaustavio se u Vatikanu. Dakle, komunist Raul Castro dogovorio je susret Kirila i Franje na Kubi.

Veliki sabor

Moskovski patrijarh Kiril doći će tako na sastanak svih pravoslavnih crkava na Kretu nakon sastanka s papom Franjom. Prvi Sveti i Veliki sabor održat će se 19. lipnja. Bit će to prvi takav sabor nakon 1000 godina, a pripremao se desetljećima. Raspravljat će se o crkvenom kalendaru, odnosima s Katoličkom crkvom i anglikanskim zajednicama, ekumenskom pokretu...

Možemo se samo nadati da će hrabri korak Franje i Kirila utjecati i na otvaranje nove stranice u odnosima hrvatskih katolika i srpskih pravoslavaca. 
Dosta je spočitavanja, vrijeme je za dijalog.

>>Papa Franjo i patrijarh Kiril u zajedničkoj izjavi: Ni jedan zločin ne može biti počinjen u ime Boga

>>Susret koji bi mogao zaustaviti veliki rat

Komentara 18

CO
Cody01
23:23 13.02.2016.

Kod nas je sve ispolitizirano pa tako i vjerske zajednice/ustanove...kako onda ocekivat ikakav pomak?

Avatar Semper Paratus
Semper Paratus
23:15 13.02.2016.

Pro HRVATSKA PRAVOSLAVNA CRKVA‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

Avatar Pavel ic
Pavel ic
09:44 14.02.2016.

nikad mi necemo sa srbima biti u odnosima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije