Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Za dom spremni'

Njemački Die Zeit žestoko kritizirao Puljićev prijedlog

14.04.2015., Zagreb - Na Ksaveru poceo proljetno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije.  Zelimir Puljic. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
30.08.2015.
u 00:05

Ne stišava se bura zbog inicijativa vezanih uz sporni pozdrav "Za dom spremni"

Liberalni dio hrvatske javnosti je zgranut, a vjerojatno je i velika većina građana ostala neugodno iznenađena jer su inicijativu da se ustaški poklič "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u Hrvatskoj vojsci podržali i sisački biskup Vlado Košić i pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić. Njihov postupak nije osuđen s vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Štoviše, potez dvojice biskupa, dakle osoba vrlo visoko rangiranih na hijerarhijskoj ljestvici Crkve, poprilično je benevolentno prokomentirao predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski. Ocijenio je kako mu se čini da je pozdrav "Za dom spremni" dvoznačan i nedovoljno definiran pojam te je predložio da se na takve teme odgovor traži peticijom ili referendumom.

Puljićev stav izazvao je žestoku kritiku vrlo ozbiljnog njemačkog lista "Die Zeit".

"Neki dostojanstvenici Katoličke crkve otvoreno suosjećaju s ustašama", piše u tekstu koji je Die Zeit objavio u svom internetskom izdanju pod naslovom: "Hrvatski nadbiskup poziva na referendum o fašističkom pozdravu". Za njemački list nikakve dvojbe nema – navodi kako su pozdrav "Za dom spremni" koristili "hrvatski ustaški fašisti" – saveznici Hitlerove Njemačke.

Napominje se i da je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila inicijativu "skupine konzervativnih političara".

>>Prijedlog nadbiskupa Puljića o referendumu za 'Za dom spremni' izazvao kritike

Komentara 61

TV
tv5378
01:23 30.08.2015.

A gdje pripada Die Zeit I koju politiku podrzava?Ljevu,naravno!

BA
bakulušić
00:48 30.08.2015.

Hoće li nam novine i agencije određivati što smijemo i što ne smijemo? Nedavno je austrijska katolička agencija objavila da je u Jasenovcu ubijeno 500 000 Srba. Izgleda da oni i Die Zeit imaju iste dopisnike iz Hrvatske.

BR
brčko
00:35 30.08.2015.

a koliko je nedužnih ljudi pobijeno pod povikom "smrt fašizmu, sloboda narodu"?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije