Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ov gospodarski tim

Njavro odgovara Dalić: Ona je buntovna, ali ne treba vrijeđati!

Đuro Njavro
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
24.09.2014.
u 09:45

I bez Martine Dalić u gospodarskom timu bilo je koškanja, u stranci smatraju da zbog njezina odlaska neće biti problema...

Odlazak ekonomske stručnjakinje Martine Dalić iz HDZ-a usred pretkampanje za predsjedničke izbore za stranku sigurno nije idealna situacija. Poznavatelji prilika u HDZ-u smatraju da njezin odlazak neće izazvati nikakve probleme u gospodarskom timu, štoviše, procjenjuju, bit će više – mira.

No, nije Martina Dalić jedina koja je imala različite poglede na gospodarsku politiku ili se u nekim segmentima nije slagala s idejama vodećih ljudi tog tima. Koškanja i neslaganja već su obilježila to tijelo koje predvodi Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Martina Dalić kao kadar Jadranke Kosor, u čiju je vladu došla iz bankarskog sektora i postala ministrica financija, od početka Karamarkova mandata u HDZ-u nije bila osoba na koju se u nekoj budućnosti računalo kao na ponovnu ministricu.

Oproštajno pismo

Ipak, unatoč njezinim otvorenim neslaganjima s nekim ekonomskim idejama ili projektima HDZ-a (poput državnih investicija, tj. podvodnih tunela), stranka ju je tolerirala. Tako je bila članica užeg gospodarskog tima (uz Njavru, M. Kolakovića, M. Pastuovića i Domagoja Ivana Miloševića, a širi tim obuhvaća i Ivanu Maletić, Tomislava Ćorića, novog šefa Odbora za financije...), a bila je uključena i u suradnju HDZ-a, odnosno Zaklade državnog zavjeta i njemačkog ekonomskog instituta IFO. Iako su se u moru spinova pojavile i (dez)informacije da je iz HDZ-a otišla jer joj je rečeno da neće biti ministrica financija, teško je vjerovati da je to ikad očekivala.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Štoviše, neslužbeno se čuje da je HDZ za tu funkciju navodno u pregovorima s Božom Prkom, predsjednikom uprave PBZ-a. Martina Dalić je u svojem oproštajnom pismu HDZ-ov gospodarski tim ocijenila nefunkcionalnim, optužila je da u njemu nema koordinacije te da se tim ne bavi konkretnim uzrocima krize. Đuro Njavro na to odgovara da je to njeno osobno mišljenje s kojim se on ne slaže. Na njezine prigovore da nije prihvaćen njezin prijedlog reforme i depolitizacije državne uprave, Njavro kaže da HDZ nije vlada, nego oporbena stranka koja s koalicijskim partnerima prikuplja i raspravlja o najrazličitijim idejama i mišljenjima.

Interesi članstva i birača

– Nikoga se nije prisiljavalo kako će pisati i misliti niti su Martinini prijedlozi igdje više ili manje prihvaćeni nego moji, ili nečiji drugi. Kolegici se to moglo činiti konfuznim, ali mi ne propisujemo jedinu ekonomsku istinu, snaga današnjih stranačkih timova nije u glajhšaltanju suradnika. Ekonomski program stranke slažemo na osnovi interesa članstva i birača te nacionalnih interesa Hrvatske. Ako se cijenjenoj stručnjakinji i kolegici to više nije sviđalo, može nam biti žao. Lakše je možda biti buntovan, popularno je, ali pri tom ne treba vrijeđati niz mlađih kolega – iscrpan je Njavro.

Poručuje i da odlazak M. Dalić daje priliku da s distance proziva sve one koji su ostali. Gubitak je što odlazi, nastavio je, ali neka se zapita je li vrijedno ovakve medijske slave predati bitku bez borbe. – Uvijek se znala energično boriti za svoje ideje, a nitko u gospodarskom timu nije joj uskratio prostor. Drugi je par rukava ako smatra da se uzaludno boriti za ovaj HDZ – zaključio je Njavro.

>>Mikulić: Dalić je ovo svjesno napravila da naškodi HDZ-u

>>'Ne mogu se oteti dojmu da tu nema nečeg osobnog, ali ne bih o tome htio suditi'

>>Martina Dalić izlazi iz HDZ-a: Izlazim iz HDZ-a, nemaju se snage suočiti s krizom

Komentara 34

ZA
Zagorakis
10:45 24.09.2014.

Ma tko ju šiša... Ionako ju više nitko neće ni spominjati za par dana...

UI
Uvijek_iskreno
11:36 24.09.2014.

Njavro je u pravu! Dalićka je u Saboru ušla ispred HDZ-a a sada ovako ružno napada, zaboravlja tko joj je omogućio i dao priliku za saborske klupe!

PE
pessimus
10:37 24.09.2014.

nije vrijeđanje nekome reći da je nesposoban, ako je doista nesposoban.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije