navigacija Hrvatska 3
Podrška branitelja

Burne reakcije na odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji

Podsjetimo, Marko Jurič prije nekoliko je dana odjavio emisiju upozorenjem građanima da bi ih na Cvjetnom trgu u Zagrebu "mogli zaklati četnički vikari".

Burne reakcije na odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji

Foto: Screenshot

Odluka Vijeća za elektroničke medije koje je danas donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije Z1 televiziji na tri dana zbog govora mržnje u emisiji Markov trg urednika i voditelja Marka Juriča, izazvala je niz reakcija u javnosti, pa i u braniteljskoj populaciji koja je u spomenutoj emisiji često gostovala. Podsjetimo, Marko Jurič prije nekoliko je dana odjavio emisiju upozorenjem građanima da bi ih na Cvjetnom trgu u Zagrebu "mogli zaklati četnički vikari".

Najprije su se oglasili branitelji iz prosvjeda "100% za Hrvatsku" koji ovakvu odluku smatraju skandaloznom. "Smatramo kako je Agencija za elektroničke medije ovakvu rigoroznu kaznu, najtežu u svojoj povijesti, donijela pod pritiskom Vlade na odlasku kao i onih koji nikada nisu željeli hrvatsku samostalnost. Z1 televizija jedna je od rijetkih u Hrvatskoj kojoj su na prvom mjestu hrvatski narod i hrvatska država, a da pritom nisu zakinuti ni svi ostali hrvatski državljani. To je televizija na kojoj su hrvatski branitelji uvijek dobrodošli. Izražavamo zgražanje nad ovako teškom kaznom Agencije za elektroničke medije, jer je u emisiji "Markov trg" prikazana istina, s kojom se neki očito boje suočiti", kažu prosvjednici iz Savske.

Reagirali su i iz zagrebačke HVIDR-e, izrazivši "nevjericu anticivilizacijskim, antieuropskim i antidemokratskim postupkom" Agencije za elektroničke medije.  

"Agencija je svojom odlukom, koja je istovjetna odlukama partizanskog prijekog suda, a nesumnjivo po zapovjedi poražene komunističke partije na odlasku u bespovratnu ropotarnicu povijesti, zgazila jednu od najvrijednijih civilizacijskih stečevina modernog demokratskog društva, medijske slobode, slobodu javnog govora i javnog mišljenja. Neupitna je činjenica kako je Z1 televizija u svojim programima promicala slobodu javne riječi i pluralizmom raznorodnih mišljenja svojih urednika, pa tako i mišljenja svojih gostujućih sugovornika u svojim programima", poručili su iz HVIDR-e tražeći "žurno povlačenje dokidanja elementarnih ljudskih i medijskih sloboda i nastavak bezuvjetne slobode emitiranja programa Z1 televizije".  

Stigla je reakcija i iz Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata koja trodnevno oduzimanje koncesije televiziji Z1 također smatra skandaloznim. "Istina je kako veliki utjecaj u društvu imaju oni koji su davali potporu agresoru i izravno sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku te vjerujemo kako su imali utjecaj i na ovu odluku. Boreći se za Hrvatsku, hrvatski branitelji su se, među ostalim, borili i za slobodu govora, pa tako i u medijima, a što se ovom odlukom Vijeća za elektroničke medije potpuno negira", izjavio je predsjednik udruge Josip Klemm.  

Potpora Marku Juriču stiže i iz Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi.

"Voditelj je u svojoj emisiji ukazao na pjevanje četničkih pjesama koje pozivaju na klanje svih nesrba i na oslobođenje Dalmacije unutar srpske pravoslavne crkve od strane vodećih svećenika SPC. Nakon jednog njegovog komentara Saša Leković i ostali u vijeću HND-a naglo sazivaju sjednicu i donose sankcije. U ovome trenutku ne želimo voditi polemiku o tome je li komentar bio primjeren ili ne ali postavljamo pitanje Saši Lekoviću i ostalim članovima vijeća HND-a gdje su bili kada su mediji svakodnevno vrijeđali hrvatske branitelje nazivajući ih šatorašima i šatordžijama i raznim drugim pogrdnim nazivima? Kada se pozivalo na linč hrvatskih ratnih vojnih invalida i kada su se podržavale i poticale akcije koje su imale u cilju izazivanje sukoba s hrvatskim braniteljima? Gdje su reakcije HND-a na svakodnevno neetičko izvještavanje o hrvatskim braniteljima prilikom kojega se u izvještavanju o kriminalnim ili društveno neprihvatljivim djelima u prvi plan stavlja nečiji braniteljski status? Hrvatski branitelji borili su se protiv četnika, stoga zahvaljujemo svima koji ukazuju na nezakonite radnje veličanja četništva, posebno kada se takve radnje odvijaju unutar naše Domovine koju smo krvlju izborili", kaže predsjednik Zbora Dražimir Jukić, dodajući kako Z1 televizija ima njihovu punu podršku, dok HND-u upućuju najžešće kritike "zbog načina rada i pristranosti".

>> Vijeće za elektroničke medije privremeno gasi Z1 zbog govora mržnje

>> 'Lijevi fašisti nad Zlatanom Hasanbegovićem provode linč'

Ocijeni:

1 2 3 4 5

4 (18 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

67
Registracija
 • kritičar_2 kritičar_2

  23.01.2016 u 00:42h

  Pod hitno smijeniti četnikušu iz agencije za elektroničke medije.
  63 90% 7
 • ČEPlN

  23.01.2016 u 01:11h

  reakcija ,,, hm zlu otkucava zadnji cas, ako jedna suradnica KOS-a danas zatvara hrvatske televizije o cemu pricamo
  58 95% 3
 • kajinx kajinx

  23.01.2016 u 01:01h

  Gotovo je gotovo! Nitko SDP ne može spasiti. Čeka vas 100 godina posta.
  50 94% 3
 • Herceg-Bosna-Mostar

  25.01.2016 u 11:42h

  Još jedan dokaz da udbaškoj zmiji treba stati na glavu ako mislimo živit u miru i slobodi!
  0 0% 0
 • megatronman megatronman

  23.01.2016 u 14:52h

  Svi članovi te nesretne Agencije su prilično sumnjive prošlosti. Oni niti ne provode adekvatan nadzor, niti primjereno kažnjavaju, dijele koncesije po uputama vlasti, uglavnom su jedno ljigavo korumpirano tijelo.
  2 100% 0
 • ČEPlN

  23.01.2016 u 11:16h

  zar je moguce da tamo neka agentica KOS-a danas odlucuje sto je za televiziju a sto nije?
  4 50% 4
Pregledaj sve komentare