Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPISNA POLITIKA

Nitko neće u mesare pa upisuju pivare, pekare i slastičare

pekari
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
10.09.2015.
u 16:15

Iznimka :
PIK Vrbovec nudi pogodnosti za đake pa je prijava mnogo više nego mjesta

Srednja škola Prelog nije upisala nijednog učenika koji bi se školovao za mesara. Nije bilo zainteresiranih iako je u ljetnom upisnom roku oglašeno 12 slobodnih mjesta, a u tvrtkama koje se bave mesnom industrijom tvrde da im nedostaje radne snage koju će morati uvoziti.

– Nevjerojatno je da u ovo vrijeme krize netko nudi siguran posao, a zainteresiranih nema. Djeci ta struka nije zanimljiva – kaže ravnatelj Tomislav Gregur. U Obrtničkoj školi Koprivnica odustali su od upisa za mesare, a umjesto njih su uveli pivare, za koje se prijavilo šest učenika.

– Dvije godine ne upisujemo mesare pa od prehrambenih zanimanja imamo slastičare, pekare i pivare, koje smo odabrali umjesto mesara – napominje ravnatelj Ratimir Ljubić. Problem je što za mesare nemaju gdje organizirati praktičnu nastavu u klaonici jer je jedna velika tvrtka iz Koprivnice zatvorila liniju klanja pa ima samo preradu mesa.

Stotinjak kilometara dalje, druga priča. Srednja škola Vrbovec upisala je 27 mesara, a na natječaj se prijavilo dvostruko više učenika! Točnije, 58, s time da je njih 25 to zanimanje na listi prioriteta uvrstilo na prvo mjesto. Ravnateljica Mirjana Pušić smatra da je razlog tako velikog interesa to što PIK Vrbovec stipendira učenike tijekom sve tri godine školovanja, a na kraju im nudi i radno mjesto. Mesari su postali posebno traženi nakon što je Agrokor ušao u PIK Vrbovec.

– Posljednjih nekoliko godina interes djece je znatno povećan, tako da nemamo problema s popunjavanjem razreda – ističe ravnateljica. U PIK-u Vrbovec ističu da uz stipendiranje organiziraju i praktični dio nastave u pogonima tvrtke.

– U sklopu projekta "Erasmus+" Agencije za mobilnost i programe EU učenici drugih i trećih razreda provode i dva tjedna u Danish Meat Trade Collegeu, jednoj od vodećih škola za zanimanje mesara u Danskoj, na stručnoj praksi – kaže Tihana Vujčić iz PIK-a Vrbovec. Hrvatski zavod za zapošljavanje na popis programa obrtničkih zanimanja za koja se preporučuje povećanje upisnih kvota u 2015. uvrstio je i mesare, i to u većini županija. Ministarstvo poduzetništva i obrta osiguralo pak je devet milijuna kuna za stipendiranje deficitarnih zanimanja, među kojima je i mesar. Prijave primaju do 30. rujna, a dijelit će po 750 kuna mjesečno. Na popisu su i autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, pekar, plinoinstalater, slastičar, stolar, tesar i vodoinstalater. Mesar Denis Bakač iz Sivice primao je 600 kuna mjesečne stipendije od Međimurske županije. Odmah nakon škole zaposlio se u mesnoj industriji Vajda u Čakovcu.

– Bilo nas je 2012. čak devet mesara u školi, a zašto se ove godine nitko nije javio, ne znam. Posao je težak, mladima nije atraktivan. No ja sam zadovoljan i dobro mi je – kaže.

>> Najjači poticaji za umjetničke, prirodne i tehničke fakultete

>> Samo devet posto djece kreće stopama roditelja

Komentara 5

ZA
zambezi
16:30 10.09.2015.

Pa do bu gujde pretvaral u kobaje? Kj bume si morali prejt f vegetarijance?

ZA
Zahumlje
16:57 10.09.2015.

Mnogi će završiti školu za slsticara i kad vide ne nema posla u struci, zaposliti će se kao ne kvalifikovani mesari sa mnogo nižom platom nego oni koji su zavsili za mesara.

FA
fakescreen
18:08 10.09.2015.

mlaka djeca. nemreju ni pajceka zamacolati. preveć filmi o pederimi glediju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije