Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Grujić:

'Biskupe Bogoviću, nisam udbaš već dragovoljac iz ‘91.'

grujic
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
03.01.2014.
u 13:37

Takvi napadi mogu ugroziti 
moj status 
svjedoka u Haagu, kaže Grujić

Otkrivanje spomenika žrtvama komunističkog režima u Tupalama kod Sinca preraslo je u skandal kad je biskup Mile Bogović izostanak crkvenih predstavnika opravdao “činjenicom da cijelom akcijom upravlja bivši pukovnik Udbe Ivan Grujić”. Međutim, prozvani pomoćnik ministra branitelja i šef Uprave za zatočene i nestale neugodno je iznenađen, kako kaže, izrečenom neistinom.

Apsurdne optužbe

– Moj životopis nije tajna, dostupan je javnosti na internetu, a s tim istim životopisom ušao sam u Oružane snage RH na samom početku Domovinskog rata 1991. kao dragovoljac, kasnije i kao pukovnik Hrvatske vojske – govori Ivan Grujić, dodajući da je riječ o osobnom napadu na njega i njegov rad, čije posljedice osjećaju i njegova obitelj i prijatelji.– Nije tajna da sam godinama bio djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova i da sam dio radnog vijeka proveo u odjelu koji se bavio državnom sigurnošću i zaštitom ustavnog poretka, u vrijeme kad je Udba već odavno prestala s djelovanjem. Ništa dodirno s time nemam. Logikom sljednosti, radio sam i u sigurnosnim službama RH za vrijeme Domovinskog rata pa ako se to može povezati s Udbom, onda su to apsurdi – kaže pukovnik Grujić.Potom ističe da je još uoči Domovinskog rata radio na protuobavještajnim poslovima suprotstavljajući se agresiji na Hrvatsku, potom na razoružanju neprijateljskih formacija te na razvoju sigurnosnog sustava na području Osijeka, kasnije i kao djelatnik Sigurnosno-informativne službe. Njegov posao podrazumijevao je i odlaske na okupirano područje kao i na ratišta Podunavlja i Posavine. U jeku ratnih operacija, iz zatočeništva je oslobodio na stotine hrvatskih branitelja i civila.Premda nerado ističe svoje zasluge, u procesu traganja za nestalima prešao je više od milijun kilometara automobilom. Rukovodio je složenim operacijama koje za rezultat imaju 4936 ekshumiranih i 3956 identificiranih osoba iz Domovinskog rata te oko 500 ekshumiranih iz vremena Drugog svjetskog rata i poraća. Osmislio je hrvatski model traženja nestalih osoba koji je ocijenjen kao jedan od najuspješnijih u svijetu. Napadi na njega, međutim, traju već dvije godine.

‘Nije sve dnevna politika’

– Najviše je bilo prigovora zbog ukidanja tadašnjeg ureda koji je samo promijenio ime. Već godinama taj posao rade isti ljudi istom metodologijom i dotad nije bilo primjedbi. Na više od stotinu mjesta masovnih grobnica koje sam ekshumirao iz Domovinskog rata nazočili su predstavnici crkvenih vlasti – otkriva.Smatra važnim naglasiti i svoju ulogu stručnog svjedoka Tužiteljstva na Haaškom sudu u suđenjima Miloševiću, Šljivančaninu, Mrkšiću i Radiću. – Ovakvim se optužbama može ugroziti pa i urušiti dignitet rezultata na utvrđivanju ratnih zločina počinjenih u agresiji na Hrvatsku, što smatram opasnim. Nije sve dnevna politika, treba gledati i dalje od toga – kaže pukovnik Grujić. Upravo stoga, iskoristit će mogućnost zakonske zaštite i uzvratiti na optužbe biskupa Bogovića tražeći zadovoljštinu na sudu.

>> Dovršena identifikacija posmrtnih ostataka deset žrtvava

Komentara 65

Avatar antuntun55
antuntun55
13:53 03.01.2014.

...nevjerovatno,,,,svi su bili "kuhari i sobari",UDBA nije postojala,Hrvati su se sami ubijali ,vjerovatno iz mazohističkog zadovoljastva...

Avatar Becarina
Becarina
13:49 03.01.2014.

Kao dragovoljac bio je podredjeni Josipu Perkovicu a o njegovim aktivnostima, tokom rata , znamo dovoljno . Pametnome dosta.

PR
prvacrta
14:11 03.01.2014.

Jeftin pokušaj izvrćanja činjenica pukovnika Grujića. Grujić je za vrijeme kounističke Jugoslavije radio u istom odjelu kao i Perković, (SDS), a ona je nasljednica UDB-e od 1966 kad je preimenovana u SDS Ne može tvrditi da tad nije postojala UDB-a. UDB-a. SDB/SDS je nasljednik UDB-a, dakle samo promijenjeni naziv istog tijela sa istim zadaćama. Do 1946. - OZNA-a Od 1946. - 1966. UDB-a Od 1966. - do 1990. - SDS Kolokvijalno ih se sve naziva UDBA. A baš dok se ta služba zvala SDS (Grujić, Perković) izvršeni su najbrutalniji atentat, od Rosemarie Ševo koja je imala samo 12 godina kad je primila dva metka u čelo, do Brune Bušića, Đurekovića... Tako da mu to i nije baš neko opravdanje jer e eto zvala SDS a ne UDBA. Čini mi se da i njega "savjetuje" odvjetnik Nobilo, koji je usput rečeno u to vrijeme bio zamjenik državnog tužitelja u SFRJ, dakle optživao osobe za koje je UDB-a nabavljala dokaze. A kako su se dokazi nabavljali, o tome bi se još dugo moglo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije