Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravda pobjedila

Nisam čudovište, nego žrtva. Trudnu su mi ženu ubili na Ovčari!

'TO GO WITH AFP STORY BY KATARINA SUBASIC Croatian war veteran Davor Markobasic poses in front of the Ovcara mass grave monument made of hundreds of rosaries, near the eastern Croatian town of Vukovar
AFP
04.07.2012.
u 21:30

Dao sam sve za ovu državu, a ona za mene nije mogla učiniti ni to da se ispita sve i da se skine ljaga s moga imena

Prije 20-ak godina Vukovarca Davora Markobašića predstavljalo se u srpskim medijima kao čudovište i kao najvećeg zločinca ikada. O njemu su pisali da je za vrijeme rata ubijao srpsku djecu, sjekao im prstiće i od njih pravio ogrlicu, pio krv, vadio oči, silovao žene. Danas, 21 godinu poslije ratnih zbivanja u Vukovaru, Tužiteljstvo za ratne zločine u Srbiji najavljuje podnošenje optužnica protiv 30-ak novinara iz Srbije zbog huškačkog novinarstva i pisanja neistina.

- Jedina je istina u svemu tome da sam bio aktivno uključen u rat. Bio sam član Specijalne policije, pa čak i u prvom autobusu na Plitvicama. Bio sam i u Vukovaru, a poslije i tijekom rata obišao cijelu Hrvatsku. Ovdje sam, kao i moja dva brata, i ranjen - kaže Markobašić.

Tko će mi platiti boli?

Dijelom je zadovoljan što se istina o njemu polako doznaje. Kaže da se tijekom rata obistinila njegova najveća noćna mora – da će mu supruga Ružica biti ubijena zbog njega.

– Uhvatili su je i odveli na Ovčaru, gdje su je, kako sam poslije čuo, silovali i nakon toga joj pucali u trbuh. Bila je trudna šest mjeseci. Njeno tijelo bačeno je u jamu s ostalim koji su ubijeni na Ovčari – kaže Markobašić.

U Vukovaru je tijekom rata ostao i njegov tada 4.5-godišnji Srđan.

– Od svega proživljenoga i straha Srđan je oslijepio i prestao je govoriti. To je istina o meni. Kome je moja supruga bila kriva? Ubijena je samo zbog mene. Nadam se da će se napokon doznati istina o svemu i da će oni koji su krivi za širenje takvih informacija biti kažnjeni. Zbog njih me se više od 20 godina predstavljalo kao čudovište. Sve ovo vrijeme nisam prešao granicu, o meni se čita po medijima i na internetu. Tko će mi nadoknaditi sve te duševne boli? – pita se Markobašić.

Zanimljivo je da unatoč čestom spominjanju njegova imena nikad nije pozvan u policiju ili DORH da bi dao izjavu i progovorio o svemu što zna. S njim se nije kontaktiralo ni tijekom suđenja za ratni zločin na Ovčari 1991. godine. Zbog svega je i razočaran u državu Hrvatsku od koje je, kaže, više očekivao.

Razočaran u Hrvatsku

– Dao sam sve za ovu državu, a ona za mene nije mogla učiniti ni to da se ispita sve i da se skine ljaga s moga imena. Očekujem sada da će se sve to konačno riješiti i da se ime Davora Markobašića više neće povezivati s različitim zločinima. Uostalom, imao sam tada i sam dijete, čekao drugo i kako bih mogao to učiniti. I da sam učinio nešto slično, nikada se ne bih mogao vratiti u Vukovar i ondje nastaviti živjeti – zaključio je Markobašić.

Komentara 89

BL
Blizard
06:50 05.07.2012.

Desetkovati Branitelje ,Zacrveniti Hrvatsku stvarnost !!

QU
quieu
08:22 05.07.2012.

"doktorica" jedina objektivna zena ovdje

MA
malamlak
21:53 04.07.2012.

I Srbi su imali svoje Smiljke Šagolje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije