Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez pardona

Nije zdravo društvo koje ne zna dati jednak pijetet žrtvama obiju strana

26.04.2015., Jasenovac - Komemoracija u znak sjecanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatocenika iz koncetracijskog logora Jasenovac. Zoran Milanovic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL
27.04.2015.
u 12:00

Nije prvi put da se s polja koje je natopljeno krvlju žrtava šalju poruke nesnošljivosti i mržnje, umjesto poruka sjećanja, mira, snošljivosti...

Jučerašnja komemoracija žrtvama jasenovačkog logora bila je sve samo ne komemoracija. Nije prvi put da se komemoracija pretvara u obračun sa svim neistomislećima, da se s govornice ispod spomenika, s polja koje je natopljeno krvlju žrtava šalju poruke mržnje, nesnošljivosti, prijetnje, umjesto da se s tog mjesta šalju poruke sjećanja, mira, dostojanstva, snošljivosti... Ostala je upamćena komemoracija na kojoj je Mesić javno proglasio „gadovima" sve koji ne misle kao on. I potiho se svi složiše da je to bio klasičan govor mržnje, ali službeno nitko da bi mu se htio zamjeriti i suprotstaviti.

Na žalost sviju nas, jučerašnja komemoracija prešla je sve granice dobrog ukusa. To i nije bila komemoracija. Ona je samo iskorištena za nove obračune, za veličanje komunističkog zločinačkog sustava koji je samo zamijenio ustaški, za veličanje zločinca Tita, za demoniziranje svih koji ne misle kao domaći titoisti i pronositelji Titova kulta. Svi takvi su označeni kao neofašisti, ustaše, svi su oni opasnost za današnju Hrvatsku, i očito nisu domoljubi. Jer su, prema Josipoviću, domoljubi bili jučer u Jasenovcu.

Doista, krasno domoljublje u kojemu nema ništa drugo nego samo mržnja prema onima drugoga svjetonazora. Etnobiznismen Pupovac nama drži lekciju o narastanju fašizacije. Normalnom čovjeku pamet od toga stane! Taj začarani krug mržnje nije od jučer. Ali je erupciju doživio otkako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s Pantovčaka uklonila Titovu bistu. Nakon toga su pale baš sve maske u Hrvatskoj. U tom kolopletu mržnje ovih je dana otišao najdalje Mesić, koji je napisao da se s izborom predsjednice u Hrvatskoj diže fašizam, da za nju glasuju fašisti, ustaše! Za takvo što Mesić bi u normalnoj demokratskoj i pravnoj državi kazneno odgovarao! Jer to je najobičniji govor mržnje! U Hrvatskoj je takav govor dozvoljen. Ali nije dozvoljeno baš Mesića propitkivati o njegovoj imovini, o njegovim stanovima, o tome kako doživotno živi na račun nas poreznih obveznika, među ostalim i na račun tih fašista koje on vidi na svakom koraku. Kao što je nezgodno domoljuba Josipovića pitati o ZAMP-u i sličnim glupostima. Ili o potrošenim novcima za njegova izgubljenog petogodišnjeg mandata. Ili Mesića prozivati za njegovih deset godina, jer je on jedan od glavnih krivaca za stanje u kakvom se danas nalazimo.

U Hrvatskoj neće biti napretka dok se u Jasenovcu plješće jednoj, a u Bleiburgu drugoj političkoj opciji. U Hrvatskoj nema budućnosti dok god se ne prihvate europske civilizacijske norme te se na isti način odreknemo svih totalitarizama i njihovih predvodnika. U Hrvatskoj ne može biti zdravo društvo koje ne zna na jednak dostojanstveni način odati pijetet žrtvama bilo koje strane, da se takvo što nikad više ne ponovi, i da se nikad više narod ne dovede u neki novi bratoubilački rat. Umjesto toga, vođa antifašističke udruge Habulin u Jasenovcu ponavlja staru Mesićevu anticivilizacijsku mantru, da je među žrtvama Bleiburga bilo onih koji su odgovorni za žrtve Jasenovca. Sramota, da tako što netko može javno i službeno izvaliti u demokratskoj državi 21. stoljeća, članici EU i NATO-a!

Sve bi trebalo vrlo jednostavno riješiti – prijaviti, pa i kazneno, sve jučerašnje sudionike komemoracije koji su širili komunističko orgijanje, širili mržnju i huškali, i to i domaćim i međunarodnim institucijama. Šef Sabora Leko jedini je ostao priseban, a Milanovića se i tako ne doživljava kao suvislog političara. Upravo je to i takvo orgijanje pojedinaca ravno fašizmu kojim nas ta ekipa svakodnevno plaši. Organizatori ovakve komemoracije kojoj smo jučer svjedočili izravno krše sve ono što je temelj demokratske arhitekture i EU i cijelog demokratskog svijeta. Zato puna podrška predsjednici koja se od toga elegantno distancirala.

Jedna od glasnih poruka Vlade Gotovca bila je: „Čuvajte mi Hrvatsku od niskosti i mržnje!" Mržnje i niskosti, nažalost, sve više!

Komentara 82

DR
drugPlenky
12:23 27.04.2015.

Kubura je izvan kontrole nisu mu rekli da se na komemoracijama ne puca, to je bilo proštenje Kubura i tamo se može pucati ali ovdje ne

KS
krseljak.srnova
12:41 27.04.2015.

Nama je važna pomirba svih,jer samo tada može Hrvatska ići naprijed.Ali Pupovac to ne želi također ni Milanović,jer to je bila prilika,da se barem jednom rečenicom,ogradi od svih zločina koji su učinjeni nakon 1945.

DO
dobar
13:09 27.04.2015.

U Jasenovcu je bilo jucer sve samo najmanje odavanja pijateta zrtvama, vise je licilo na predizborni skup sa kojeg se mogli cuti govori mrznje i nista pametno. Ovakova mjesta nisu mjesta za politicke govore za politicka prepucavanja jer to vrijedaa zrtve a to se jucer u Jasenovcu dogodilo. Culi smo rijeci mrznje od premijera, ob Pupovca od drugih govornika licilo je kao da su dosli na neki dernek. Ako su zeljeli odati pocast trebali su donijeti cvjece ili svijece zapaliti i u tisini se pokloniti zrtvama i razici a nikako drzati tako zestoke partijske govore . Uzas od komemoracije i povratak na 1945 godinu u jednoumlje i odaslane poruke mrznje a nikako suzivota i mira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije