Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

'Nije točno da su Hrvati lijeni i neradnici'

naslovnica
10.11.2014.
u 00:01

- Nije problem u radniku, nego u upravi i onima koji vode tvrtku - kazala je prof. dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan.

Prof. dr. sc. Ljiljana Kaliterna Lipovčan pomoćnica je ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Profesorica je psihologije rada, a kao znanstvenica bavi se i psihologijom sreće i kvalitetom života. Zahvalan je sugovornik u nezahvalna vremena. Dobitnica je i Državne nagrade za znanost.

Jesu li Hrvati neradnici kako ih se nerijetko prikazuje, previše skloni bolovanjima i spajanju praznika?

– Teško bih se s tim složila. Prema istraživanju Europske zaklade o kvaliteti življenja, a rezultate istraživanja uskoro ćemo prezentirati, mi jako puno radimo, imamo dulje radno vrijeme nego većina europskih zemlja i radimo više i prekovremeno. A to što radimo prekovremeno i što nam se to ne plaća, to je poseban fenomen, nemoguć u nekoj uljuđenoj zemlji, u kojoj to nije normalno. Kažemo i da netko malo radi u državnom sektoru, ali čim taj isti radnik ode kod privatnika radi normalno. Nije problem u radniku, nego u upravi i onima koji vode tvrtku.

Cijeli intervju sa prof. dr. sc. Ljiljanom Kaliternom Lipovčan pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka

Komentara 36

Avatar abakus
abakus
21:38 09.11.2014.

Da u državnoj službi ima radnih mjesta na kojima ljudi ljenčare - ima. Krivicu za to snose voditelji, jer ne znaju ljude kako treba organizirati i iskoristiti, a i nadzirati njihov rad. No pitanje je što zapravo svi ti koji govore o "Hrvatima neradnicima" smatraju kao zadovoljavajuči rad? Rintanje od jutra do mraka, pod stresom, šest dana u tjednu, tako da djecu vidiš tek navečer, mrtav umoran, i još pri tom telefonom dogovaraš sa suradnicima nešto u svezi posla...? Čini mi se da je to ta definicija "čovjeka koji radi" za većinu ovih uvijek nezadovoljnih kritičara kojima nikad ama baš ništa u Hrvatskoj ne valja. A to je glupost: takav rad vodi samo iscrpljivanju čovjeka zbog kojeg mu pada kvaliteta rada, on sam nezadovoljan je, iscrpljen i pod stresom te će se zbog toga vrlo brzo početi ozbiljno razboljevati, a obitelj mu trpi i djeca nemaju pravog kontakta sa roditeljem te trpe i emocionalno i u odgojnom smislu. Optimalan rad na poslu trebao bi trajati najviše šest sati, ali kvalitetnih šest sati, i to pet dana u tjednu. Dovoljno. Sve drugo je dehumanizirajuće.

VK
vk52
21:16 09.11.2014.

Radnik je toliko vrijedan koliko i sef ili poslodavac.

DU
Deleted user
22:33 09.11.2014.

Hrvati nisu niti lijeniji niti radišniji od drugih nacija. Stvar je gdje i što rade. Potpuno je oprečno stanje u državnom u odnosu na privatni sektor. U javnim i državnim službama još je naveliko socijalistički mentalitet kod mnogih. Isto takoko tu postoje izmišljena radna mjesta čija je jedina svrha uhljebljivanje po raznim osnovama. Osim toga ova analiza ima i neke rupe. Dužina radnog vremena nije mjerilo za radišnost. Na žalost mnogi dolaze na posao, a ne raditi. To što netko boravi na radnom mjestu 8 sati ne znači i da radi. Sve u svemu, Hrvati kad odlaze van, vrlo su vrijedni i tražen radnici,ali tamo im se plaća za to. Kod nas je sasvim druga situacija gdje mnogi puno više rade nego što im se plati. Najgora su generaliziranja i paušalne ocjene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije