Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.07.2015. u 12:00

Raditi sada neku idilu od tih par poteza snošljivosti između Kolinde i premijera, čista je politička propaganda

Svi su se raspisali o prijateljstvu Zorana Milanovića s Kolindom Grabar-Kitarović i o njezinu distanciranju od Tomislava Karamarka.

Ono prvo nije istina, ono drugo donekle jest. No, za to zasad još uvijek manje distanciranje nije kriva predsjednica RH, nego, jednostavno, Karamarko sam mora odraditi svoj posao. Pobijediti na parlamentarnim izborima i postati novi hrvatski premijer. Činjenica jest da je na početku mandata Kolinda krenula drastičnije u odnosu na Milanovića, dijelom zato što je dočekana neprijateljski, pa je, logikom "za rat je potrebno dvoje" i prihvatila rukavicu. I bila poručila premijeru da raspiše izbore i ode s vlasti. No, tada je još i HDZ učestalo tražio ranije izbore, a već mjesecima to više ne spominje.

U međuvremenu, Milanović je napokon prihvatio savjet nekog pametnijeg i prestao se sukobljavati s predsjednicom RH, jer, kada arogantni muškarac napada ženu, javnost je automatski brani, a agresora osuđuje. Predsjednica je, kao pristojna osoba, uzvratila smirivanjem, pa su se njihovi odnosi poboljšali. Ali raditi sada neku idilu od tih par poteza snošljivosti čista je politička propaganda. Uz tu se "romantičnu priču", naravno, mora nastaviti, iz istih politikantskih pobuda, i s pretjerivanjem o zahlađenju odnosa Kolinde i Karamarka, Premda tu ima dvojbenih i čudnih poteza, a zadnji od njih jest lansiranje vijesti da su se HDZ i predsjednica dogovorili da će minirati kandidaturu Vesne Pusić za čelnu poziciju u UN-u i predložiti Amira Muharemija – no Pantovčak to nije potvrdio. Naprotiv, rečeno je da uopće nije vrijeme za takve kadrovske kalkulacije, kad su ti izbori tek za godinu i pol. Vijest da se predsjednica složila s Muharemijem protiv Pusić, čini se, dakle, podmetnutom. Ili barem ne dogovorenom s predsjednicom. Lako je moguće da je zbog takvih "lansiranja" predsjednica sada distanciranija, no vjerojatnije stoga što je HDZ "zapeo" i događaju mu se čudne stvari s rejtingom. Malo je kome jasno zašto se čini da je ta stranka prespavala zadnjih šest mjeseci, dok je Milanovićev SDP već ubacio u treću brzinu. To što se Kolinda i Zoran više ne svađaju, ne znači da socijaldemokrati i njima skloni analitičari misle da je Kolinda sada dobra predsjednica. I sami sugeriraju da će to Kolinda za njih postati tek kada – zarati s Karamarkom!? To jest političko licemjerje, no samo potvrđuje da vrijede različiti kriteriji kada su u pitanju predsjednici RH koje je kandidirao SDP (i HNS).

Mesića i Josipovića nisu pritiskali da se distanciraju od onih političkih opcija čiji su kandidati bili, a kamoli da traže da s njima "zarate". Josipoviću su tolerirali političko navijanje ("protiv" na referendumu o braku), i zaboravili da je i on tražio prijevremene izbore, kad je premijerka bila J. Kosor (HDZ). Tada je to, dakle, bilo normalno, a kada isto učini Kolinda, to se napada jer "radi za HDZ". Nadalje, rado će se, uz ime Zdravka Mamića sada "pod obavezno" napisati i "donator Kolinde". Kad su uhićivali Željka Žužića, jednog od najvećih donatora Stjepana Mesića, tada nije svuda stajalo čiji je donator. Kad je ministar financija Ivan Šuker (HDZ) išao u SAD po nove kredite, optuživali su ga s "Utapa nas". Kada su isto činili SDP-ovci Linić i, sada, Lalovac, onda su "Uspjeli zaključiti kredit...". A što se tiče uloge predsjednice na parlamentarnim izborima, pa jasno je da neće moći (niti smije) uzvratiti Karamarku i odlaziti na predizborne skupove. No, već i time što je na Pantovčaku konzervativna, a ne socijaldemokratska predsjednica, to je narodnjačkoj koaliciji vjetar u leđa. Ali pobjedu na izborima – e to moraju sami odraditi.

>>Da je HDZ-ov softver stajao iza bunta, branitelji bi odavno uspjeli

>>Grbin napao Kolindu kao da je utajila porez. Što bi tek radio Robinu Hoodu?

Komentara 76

DR
drugPlenky
12:27 05.07.2015.

Ništa se ti Ivankoviću ne brini, odradio je Karamarko posao za Kolindu pa će odraditi i za sebe i za HDZ

OL
oluuja
12:40 05.07.2015.

Hrvatski narod ce nesposobni lopovsku vlast pomesti na izborima Oluuuja

LA
Lana28
12:44 05.07.2015.

Karamarko radi svoj posao, uspjesno ce proci na izborima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije