Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BERISLAV ŠIPUŠ:

'Nije mudro donijeti novi Zakon o kazalištima prije ZOR-a'

Berislav Šipuš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
13.02.2014.
u 16:34

HDZ-ovci su pitali kada će se konačno donijeti novi i kvalitetni Zakon o kazalištima kojeg se neće trebati svako malo mijenjati

Ne bi bilo plodonosno ni mudro krenuti u donošenje novog Zakona o kazalištima dok se ne donese novi Zakon o radu, rekao je danas zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš na sjednici saborskog Odbora za kulturu na kojoj se raspravljalo o novim izmjenama Zakona o kazalištima, svega par mjeseci nakon posljednje izmjene. Ova je izmjena potaknuta problemima u osječkom HNK, a prethodne izmjene bile su posljedica krize u zagrebačkom HNK, primijetili su HDZ-ovci te pitali kada će se konačno donijeti novi i kvalitetni Zakon o kazalištima kojeg se neće trebati svako malo mijenjati. Odgovor zamjenika ministrice Šipuša da će se čekati novi ZOR, HDZ-ovci su protumačili kao ostavljanje tog velikog posla za neku sljedeću vladu, s obzirom da je jasno da se ZOR neće tako lako donijeti, a vjerojatno ni tako brzo.

Bivši HDZ-ov ministar kulture Jasen Mesić zaključio je da je novi sastav Ministarstva kulture zakon trebao staviti u javnu raspravu čim je formiran novi kabinet ministrice, a budući da to nije napravio tada, neka napravi odmah sada te uz to stavi naznaku da bi bilo dobro pričekati i Zakon o radu.

Sljedeći slučaj Virovitica

- Prošle su dvije godine, a stav je struke da je taj proces zbog zahtjevnosti kazališne materije trebalo već pokrenuti - rekao je Mesić koji je zamjerio što još nije donesena ni Strategija kulturnog razvitka, iako se više puta već najavljivala.

Podsjetio je Mesić da je već kod posljednjih, nedavnih izmjena zakona zbog krize zagrebačkog HNK-a upozoravao da će sljedeća kriza biti u Osijek, što se sada potvrdilo.

- A mogu odmah sada reći i da će sljedeći takav slučaj biti Virovitica – najavio je Mesić.

Iako se složio da što prije treba donijeti novi Zakon o kazalištima, HNS-ov Igor Kolman ipak je ovo rješenje problema osječkog HNK vidi kao pametno, dobro i elegantno.

Problem s intendantom

Podsjetimo, već neko vrijeme se osnivači osječkog HNK-a, županija i Grad ne mogu dogovoriti o novom intendantu te kuće koja ima 250 zaposlenih, pa je sada kazalište blokirano iako ima novca na računu i inače dobro posluje. To znači da se ne mogu niti isplatiti plaće svim zaposlenicima budući nema nikoga tko bi takvu ili bilo kakvu drugu odluku bitnu za kazalište potpisao. Zbog toga je Ministarstvo kulture odlučilo još jednom mijenjati zakon kako bi ministar kulture iznimno mogao imenovati vršitelja dužnosti koji tu dužnost obavlja dok osnivači ne imenuju intendanta, odnosno vršitelja dužnosti intendanta.

Vjerojatno s ciljem da ovaj put ipak reagira prije sljedeće krize, možda one u kazalištu Virovitica koju je najavio HDZ-ov Jasen Mesić, ministarstvo je predvidjelo i rješenje za probleme u drugim javnim kazalištima kojima su osnivači lokalne jedinice. Tamo bi, u slučaju da se osnivači ne mogu složiti oko imenovanja, prednost imao osnivač s većinskim udjelima koji bi mogao na prijedlog kazališnih vijeća imenovati ravnatelja kazališta. Ako se takvo imenovanje ipak ne dogodi, tada imenovanje vršitelja dužnosti ravnatelja obavlja ured državne uprave u županiji, a u Gradu Zagrebu gradski ured nadležan za poslove kulture, objasnio je zamjenik ministrice Berislav Šipuš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije