Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.10.2015. u 12:00

I ako mora suspendirati konverziju, Ustavni sud to može učiniti 9. studenoga

Jedno od najvažnijih pitanja u tijeku predizborne kampanje jest hoće li Ustavni sud na bilo koji način intervenirati u povodu prijedloga banaka za ocjenu ustavnosti zakona o konverziji kredita u švicarcima. Do izbora 8. studenoga Ustavni bi sud teoretski mogao suspendirati ili ukinuti taj predizborni adut koalicije Hrvatska raste.

Stoga su Peđa Grbin, ali i ministri Boris Lalovac i Anka Mrak Taritaš ovih dana odapinjali upozoravajuće pa i otrovne strelice natopljene porukom “pazite što činite”. Grbin tvrdi da bi suspenzija konverzije, koja je vjerojatnija u tako kratkom roku od odluke o biti stvari, bila neutemeljena kao i suspenzija Obiteljskog zakona. Lalovac kaže: “‘Ajde da vidimo i taj presedan da idu protiv jednoglasne odluke Sabora.”

Mrak Taritaš u intervjuu Jutarnjem listu kaže: “Bojim se da su neke presude, u vrijeme prije izbora, usko vezane uz politiku”, pa da bi u tom smislu trebalo razgovarati o Ustavnom sudu i njegovim nadležnostima. I da nije tog preventivnog granatiranja, Ustavni sud izbjeći će donošenje bilo kakve odluke koja može utjecati na izbore. Ali, ako ocijeni da ima razloga suspendirati ili iz proceduralnih razloga ukinuti konverziju (jer pitanje je stignu li odlučiti o biti stvari), to bi trebao učiniti što prije jer banke već rade obračun konverzije i vjerojatno posljednjeg tjedna do 15. studenoga moraju poslati klijentima nove ugovore o kreditu. Time što se izbori održavaju prvog mogućeg datuma 8. studenoga, Ustavnom sudu je omogućeno da, ako već mora, odluku o švicarcima donese i dan poslije izbora, 9. studenoga, a da to još nije kasno. Svaki sljedeći datum izbora, a osobito 22. studenoga, Ustavni sud bi doveo u ničim skrivljenu vrlo neugodnu situaciju izbornog politiziranja njihove neodgodive odluke. Izbori 8. studenoga spas su za Ustavni sud.     

>> 'Da je Hrvatska prije 10-ak godina bila članica EU, švicarac se ne bi mogao dogoditi'

Komentara 23

BO
borovina1981
14:44 09.10.2015.

Postoji li iti jedan plan, zakon, odluka ove nesposobne Vlade da nije bila upitna ili već pala pred nekim od sudova????

DU
Deleted user
12:13 09.10.2015.

presuditi ce oni sami sebi, kad ljudima bude dosta svega. pa ce se spojiti skupa i poceti zdizati njihove zadruge u zrak. ali onda vise ne bude smjesno.

DU
Deleted user
12:23 09.10.2015.

Ustavni sud će donijeti svoj pravorijek barem godinu, a vjerojatno i duže od podizanja tužbe. Jako će teško dobiti ono što traže nakon jednoglasne odluke Sabora Takva odluka je obaveza i za buduću vladu bez obzira iz koje stranke bude bila, a porez na aktivu je legitimno sredstvo sanacije ev. takvih troškova jer postoji u nizu zemalja EU. Bankama bi bilo bolje da ovo "progutaju",a li očito se Austirjancima to ne sviđa. Budemo videli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije