Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUROŠ:

'Nije istina da ministar Barišić na seminaru ravnatelja nije odgovarao na pitanja'

Pavo Barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.03.2017.
u 10:44

Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola reagirala je na pismo ravnatelja Igora Matijašića koji je kritizirao ministra Pavu Barišića

Nakon što je ravnatelj osnovne škole Milana Langa iz Bregane kod Samobora Igor Matijašić uputio pismo ministru Pavi Barišiću nakon što se vratio sa seminara ravnatelja u Opatiji, reagirala je i Hrvatska udruga ravnatelja osnovnih škola. Oni su se ogradili od njegova pisma.  

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

"Stručni skup ravnatelja osnovnih škola podijeljenih u dvije skupine po županijama održan je u Opatiji od 7. do 10. ožujka 2017. g. u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Ministar Pavo Barišić  obratio se drugoj skupini u petak, 10. ožujka 2017. g.,  u vremenu od 10,00  do 11,00 sati. 

Nije točan navod uvaženog kolege iz naslova da nije bilo odgovora na pitanja. Nakon izlaganja ministra bili smo pozvani od strane organizatora postavljati pitanja. 

Osobno sam postavio četiri pitanja: 

1. Koji su daljnji koraci u pripremi i provedbi licenciranja ravnatelja koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja priprema, nakon što je Ekspertna radna skupina, u kojoj sam osobno sudjelovao, izradila standard zanimanja ravnatelja, standard kvalifikacija ravnatelja i model licenciranja kao put k profesionalizaciji ravnateljskog poziva?

Materijal je koncem 2016. g  poslan u Ministrastvo znanosti i obrazovanja.

2. Planira li Ministarstvo nakon već 12 Izmjena i dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi pristupiti izradi novih odvojenih zakona, posebno za osnovno i posebno za srednje školstvo ili će se ponovo raditi nove izmjene postojećeg Zakona?

3. Ovih dana održani su pregovori predstavnika Vlade i Sindikata oko Temeljnog kolektivnog ugovora. Budući da se očekuje nastavak pregovora oko Granskog kolektivnog ugovora, hoće li Ministarstvo uključiti i predstavnike Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i predstavnike Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja u savjetodavno tijelo jer su obje Udruge prije dva mjeseca uputile službeni zahtjev na koji nismo dobili odgovor?

4. U spomenutim Izmjenama i dopunama Zakona ravnateljima su uskraćivana materijalna prava tako da danas ravnatelji ne ostvaruju nikakva prava iz radnog odnosa u slučaju neizbora kao što to ostvaruju ostali zaposlenici u sustavu odgoja i obrazovanja. Naši ugovori o radu na neodređeno vrijeme zamijenjeni su ugovorima o radu na određeno vrijeme. Velikom broju ravnatelja izabranih prije srpnja 2010 g. ne čuva se radno mjesto, samo ravnateljima koji su izabrani nakon srpnja 2010. g. radno mjesto  čuva se dva mandata, nemamo otpremine i sl.. Koeficijent po kojem se obračunava plaća ravnatelja određuje se samo po broju učenika, ne uzimaju se u obzir i drugi kriteriji kao što su rad u smjenama, rad s učenicima s posebnim odgojno obrazovnim potrebama, nemogućnost napredovanja u struci,  kao što je to kod učitelja, tako da trenutna plaća ravnatelja ne odgovara razini odgovornosti i složenosti posla, a u nekim školama pojedini učitelji s navedenim dodacima  imaju veću plaću od ravnatelja? Želimo da se te stvari promijene i kada to možemo očekivati?

Na sva ova pitanja ministar je u svom desetminutnom odgovaranju dao prilično precizne i konkretne odgovore. Uvjeren sam da je uvaženi kolega tražio da postavi još neko pitanje, organizatori bi to dopustili i ministar bi odgovorio na postavljeno pitanje bez obzira na vrijeme.

Kao konkretan rezultat, nakon završenog izlaganja g. Barišića, odmah je dogovoren službeni sastanak u Ministarstvu  znanosti i obrazovanja s predstavnicima Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola i predstavnicima Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja u petak, 17. ožujka 2017. g., u 10 sati o temi Granskog kolektivnog ugovora u odgoju i obrazovanju. 

Na kraju, svakako valja pozdraviti to što se ministar s najbližim suradnicima, državnim tajnikom g. Hrvojem Šlezakom, pomoćnicom ministra gđom Sanjom Puticom i glavnim savjetnikom g. Ivanom Milanovićem Litrom odazvao pozivu i došao na stručni skup ravnatelja te što je izrazio želju da i ubuduće posjećuje stručne skupove ravnatelja. Mi smo kao Udruga zadovoljni takvim najavama, tim više što do sada nismo uvijek imali partnerske odnose s nadležnim Ministarstvom.  
Poštovani kolega, Vi svakako imate pravo iznijeti svoje mišljenje, a mi u vodstvu Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola duboko smo uvjereni da ćemo samo putem istinske i partnerske suradnje s Ministarstvom znanosti i obrazovanja moći doprinijeti da se započete reforme nastave i na najbolji način implementiraju u hrvatsko školstvo na zadovoljstvo, prije svega naših učenika, roditelja i djelatnika koji rade u sustavu odgoja i obrazovanja.

Uvjeren sam da će svi članovi Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola u tome dati svoj  stručni doprinos.

Predsjednik HUROŠ-a:
Nikica Mihaljević, prof."

>> Ljutiti ravnatelj poslao poruku ministru Barišiću: Brinem za budućnost djece...

Komentara 3

Avatar mofo
mofo
11:10 16.03.2017.

Ako je to istina, da li će ravnatelj snositi kakve posljedice za laži i napade? Da li će ga novinari opsjedati i tražiti da se bar ispriča?

OB
ObrenM
15:31 16.03.2017.

Molim odgovor sto je Barisic ucinio za obnovu skolstva?

MA
matematičarka
18:13 16.03.2017.

Kolega Matijašić nije napisao samo svoje mišljenje, nego je to bio stav svih nas ravnatelja koji smo nakon stručnoga skupa zajedno razgovarali (a bio nas je popriličan broj). I svi smo imali isti dojam: da nismo imali priliku razgovarati. I postavljati pitanja. Pitanje je postavio samo gospodin Mihaljević (bilo je to jedno pitanje s potpitanjima), a nakon toga je skup bio završen. Je li nam promaknuo neki detalj? Ne vjerujem. Gospodin Barišić održao je dugačak govor, ali iz njega nismo mogli dobiti odgovore koje je tražio kolega Matijašić: reforma, novine koje su uvedene ili namjeravaju biti uvedene, bolje i kvalitetnije obrazovanje, usklađivanje s tržištem rada. I potpuno je u pravu kada od svoga ministra očekuje da zna što namjerava poduzeti po svim tim pitanjima. Konkretno. Kada od njega očekuje da bude jasan. Čitam ponovno objavu kolege Matijašića i potpuno mi je jasno zašto je razočaran, revoltiran. Bili smo razočarani što se nama ravnateljima nije dala mogućnost rasprave i iznošenja svega s čime se susrećemo u svom svakodnevnom radu. Voljeli bismo da nas se čulo. I da smo osjetili da žele čuti našu stranu priče. A tko bolje može govoriti o osnovnoj školi od ravnatelja koji se svakodnevno susreću s raznim izazovima i jedini imaju cjelovit uvid u sve njezine sastavnice? Gospodin Mihaljević vjerojatno ima i inače izravniji pristup informacijama od nas ostalih jer ima daleko širi krug kontakata u samom MZO-u. Nama se vrlo često dogodi da ne možemo dobiti odgovore na najosnovnija pitanja, a odluke moramo donijeti. Vjerujem da kao predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja ipak nema takvih poteškoća, ali isto tako napominjem da u mom radu nije bilo podrške od spomenute udruge. Stvarnu podršku uvijek dobivamo jedino od našeg savjetnika gospodina Vlade Matasa. I svi to jednoglasno prepoznajemo i zahvalni smo mu na tome. Ne, nije čudno što je kolega Matijašić bio revoltiran. Ponekad se jednostavno dogodi trenutak kada čovjek shvati da mu je dosta i da nešto mora promijeniti. Dobro je što postoje ljudi koji ne strahuju za svoj položaj, ne bježe od istine i preuzimaju odgovornost. Bez njih ne bi bilo napretka. Potiču sve nas da se dobro zamislimo i pokušamo nešto učiniti kako bi obrazovanje konačno dobilo status koji zaslužuje. Kolega Matijašić zaslužuje naše poštovanje jer je sasvim sigurno učinio iskorak koji se malo tko od nas usuđuje napraviti. I sve je to učinio potpisujući se svojim punim imenom i prezimenom te pokazao da stoji iza svega napisanoga. Iskreno poštujem kolegu Matijašića i ima podršku brojnih ravnatelja koje poznajem. A sigurna sam da je i gospodin Barišić, ali i svaki mogući budući ministar neke buduće vlade, dobio jasnu poruku što ravnatelji od njega očekuju. A ako želimo partnerski odnos o kojemu govori kolega Mihaljević, mislim da je kolega Matijašić svakako napravio dobar i izravan korak prema njemu. Iskreno, jasno i od srca. I hvala mu na tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije