Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biskup Šaško

'Nije dovoljno nekoliko puta spomenuti glasno Hrvatsku da bi Hrvatska od toga mogla živjeti'

Misa
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/11
08.10.2015.
u 15:24

Pomoćni biskup mons. Ivan Šaško predvodio je euharistijsko slavlje za Domovinu u crkvi sv. Marka

Predvodeći euharistijsko slavlje za Domovinu u crkvi sv. Marka pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, rekao je kako je točno mjesec dana do izbora zastupnika za Sabor.

- Istina da mediji mogu brzo stvarati i mijenjati dojmove, mogu brzo proizvoditi izražaje domoljublja i pokušati oblikovati gorljive domoljube, ali ostaje spomen: spomen na ideološku zagriženost, na neosjetljivost i na neodgovornost - rekao je Šaško, na misi na kojoj je bio i predsjednik Sabora Josip Leko. 

- Svjetlo spomena iz prošlosti i svjetlo vječnosti uvijek pokazuju istinu. I nije dovoljno nekoliko puta spomenuti glasno Hrvatsku da bi Hrvatska od toga mogla živjeti. Ako nekomu nije jasno o čemu govorim, dovoljno je stati na ovaj prag crkve i pitati se što se to dogodilo od 1991. do 2015. da se jedan nasuprot drugomu nađu sinovi i kćeri hrvatski policajci te očevi i majke hrvatski branitelji. Molimo svoga nebeskog Oca da se to nikada ne ponovi – rekao je biskup Šaško i dodao da "ideologija ne može živjeti od istine niti joj je drag spomen, ona pokušava unijeti zbunjenost, poljuljati sigurnost temelja, zamagliti jasnoću činjenica. Ideologiji je važan odmak od istine, da bi se mogla unijeti nova tumačenja i graditi zamjenski spomen. Ideologija uvijek treba sebi prilagođenu istinu i toj neistini prilagođenu povijest".

- Hrvatski ljudi prije dvadeset i četiri godine, ali i tolikim godinama prije toga, znali koja je istinska vrijednost i za što zalažu svoje živote. Spomen naše prošlosti izvrstan je pokazatelj onoga što preživljava godine i desetljeća; što uspijeva ostati vrijednim kao sjeme budućnosti. Zato je svaki pokušaj obescjenjivanja hrvatskih branitelja, bez obzira čime se on opravdavao, izravan udarac vrijednostima spomena, bez kojih ne može živjeti niti jedan narod – poručio je biskup Šaško i naveo da je nužno odbacivanje svega što je uzrok razaranja naše domovine, "počevši od komunističke ideologije i njezinih natruha" te da niti jedna hrvatska vlast ne smije biti neosjetljiva i bešćutna, osobito ne prema upozorenjima koja dolaze iz srca hrvatskih branitelja te da je u svemu nužan razgovor, suradnja, a ne "djetinjasto poigravanje i neodgovorno podmetanje, koje odvlači pozornost od bitnoga za našu domovinu".

Biskup Šaško u svojoj je homiliji postavio i sedam ključnih pitanja za današnju Hrvatsku:

1. Ako hrvatski branitelji zatraže razgovor, ako najčasniji među nama upozoravaju na bešćutnost, zar će se im se uzvratiti silom i uskraćivanjem za život najpotrebnijega?

2. Ako udovice i roditelji branitelja govore da u domovini nešto nije dobro, hoće li se odgovoriti ponižavanjem, raznim vrstama kupovine, ucjenama i strahom?

3. Ako se upozorava da zločini komunističkoga režima i dalje vuku ozbiljne posljedice u naš društveni život i sprječavaju boljitak slobodne Hrvatske, hoće li se i dalje veličati nalogodavci i izvršitelji zločina; hoćemo li prečuti vapaj sa stratišta, izrugivan desetljećima, da bi se čuvale nečije komocije?

4. Sasvim je jasno da građani moraju znati kakvu je tko ulogu imao u prošlosti, bez obzira kako se taj proces osvjetljavanja odgovornosti nazvao.

5. Ako mladi zatraže dom u svojoj domovini, hoćemo li im ponuditi put u tuđinu?

6. Ako obitelji traže zaštitu, zar ćemo ih prepustiti raljama besmisla i okrutnosti tržišta?

7. Ako nerođeni vape za životom, je li nam srce toliko tvrdo da ćemo se oglušiti i praviti se da se to hrvatske države ne tiče, a zatim sve prebaciti na akademske rasprave o demografiji? 

>> Svečani prijem u Saboru, Leko poručio: Budimo ljudima ljudi! 

>> Svečani prijem u Saboru, Leko poručio: Budimo ljudima ljudi! 

>> Predsjednica Grabar Kitarović u Mađarskoj: Očekujem vrlo sadržajne sastanke

Komentara 38

Avatar Jutro
Jutro
15:42 08.10.2015.

Evo sjajne propovijedi i govora! Sve je rečeno i badava nova skretanja lijevice u desno koju su američke agencije - koje usput budi rečeno plaćamo masno mi, građani - pod sve ili ništa iscenirale, a ovi pak bespogovorno slušaju sve samo kako bi zadržali udobne fotelje i plaće dok narod pati. Istina je suprotna - što su napravili u 4 godine? Zar doista misle da smo tako kratke pameti i da će 200 kuna Božićnice to promijeniti? Nakon osiguravanja fotelje opet sve po starom, a za nas još lošije stanje. Tko to ne vidi stvarno bi trebao bolje razmisliti.

RA
rakikaki
16:18 08.10.2015.

Komunisti i liberalni zlikovci bi najradije premjestili crkvu i svećenstvo na Mars. Samo tako biskupe, vi ste sastavni dio hrvatskog naroda i imate pravo reći svoje mišljenje.

ZE
zelina
15:32 08.10.2015.

Leko je vjerojatno imao slušalice na ušima i slušao glazbu kad je Biskup držao propovijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije