Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
čuvar u koncentracijskim logorima

Nije dočekao kraj istrage i suđenje: Dencinger preminuo u dobi od 92 godine

Decinger grobna ploča
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
13.02.2016.
u 11:04

Ovaj "folksdojčer" se kao osamnaestogodišnjak pridružio Hitlerovim vojnim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u koncentracijskim logorima, i to najmanje u njih pet.

Dvije godine nakon što je javnost saznala da je Osječanin Jakob Dencinger osumnjičen da je kao pripadnik SS-a bio čuvar u najmanje pet nacističkih koncentracijskih logora smrti, među ostalima i u Auschwitzu, taj 92-godišnjak nije dočekao kraj istrage o ratnim zločinima i eventualno suđenje, javlja Glas Slavonije.

Preminuo je u četvrtak, 11. veljače, u osječkom Kliničkom bolničkom centru, nakon što mu je pozlilo u njegovu domu. 

Dencinger, inače rođen u Čepinu, mirno je živio u Osijeku, nimalo ne krijući svoj identitet.

Ovaj "folksdojčer" se kao osamnaestogodišnjak pridružio Hitlerovim vojnim postrojbama, a od sredine 1943. godine bio je čuvar u koncentracijskim logorima, i to najmanje u njih pet.

SAD je još 1989. pokrenuo sudski postupak za oduzimanje državljanstva Dencingeru (Denzingeru), poslovnom čovjeku iz Ohija, nakon što su primili dokumente da je "bio čuvar u više nacističkih logora".

dentitet tražene osobe Državnom odvjetništvu RH potvrdilo je njemačko Specijalno tužiteljstvo za istraživanje zločina nacionalsocijalizma. Dencinger je iz SAD-a otišao 1989., a u Osijeku je živio od 1990.

Jakob Dencinger bit će pokopan u subotu (13. veljače) na katoličkom groblju u Čepinu.M. Mihelić

>>Čuvar iz Auschwitza kojeg traži Njemačka živi u Osijeku!

Komentara 43

BK
branko-kockica
11:13 13.02.2016.

I da je živio 500 godina, ne bi dočekao kraj istrage i suđenje. Najbolje da ga u ovih 71 godinu nisu mogli osuditi ili osloboditi, pa nije tip bio antifašistički koljač da ga štite "hrvatski" MUP, DORH i sudstvo. Lik je navodno bio čuvar u logorima smrti, što znači da jako puno zna što se tamo točno događalo. Da su ga jednom osudili ili oslobodili, onda bi imao priliku javno progovoriti o istini o tome što se događalo u logorima smrti. Ovako je cijeli život bio pod ucjenom: pustili su ga da živi, ali samo ako će šutjeti o onome što zna, kako se ni slučajno ne bi dovela u pitanje samoproglašena "istina o holokaustu".

Avatar istovari
istovari
11:50 13.02.2016.

"Ovaj "folksdojčer" se kao osamnaestogodišnjak pridružio Hitlerovim vojnim postrojbama".....nije se "pridružio" već je bio jednostavno mobiliziran i dignut kao svi dečki njegovog godišta koje nitko ništa pitao nije. Isto je bilo sa mojim ocem kad ga je opća mobilizacija pokupilapila zajedno s momcima njegovog godišta.Odbiti mobilizaciju 1943.nije bilo isto kao i 1991 .Tada je to značilo jednostavno izgubiti glavu.

Avatar Idler 3
Idler 3
11:17 13.02.2016.

Pa i naši "čuvari revolucije" skoro pa su već si otišli i nikom ništ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije