Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa s Pantovčaka

Ni generali nisu suglasni oko toga treba li nam vojni rok

14.03.2015., Pozega - Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oruzanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarovic prisustvovala je svecanoj prisezi 14. narastaja dragovoljnih rocnika i nakon prisege upoznala se sa djelovanjem vojske i vojne opreme. Kolinda G
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/4
01.04.2015.
u 13:33

Petar Stipetić zalaže se za povratak redovne vojne obuke, a Anton Tus tome se protivi

Uz objašnjenje da nam je profesionalna moderna vojska sasvim dovoljna, obvezni vojni rok ukinut je prije sedam godina, sve dok ga ponovno, držeći se obećanja iz predizborne kampanje, nije aktualizirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. U strahu od islamskog terorizma, jačanja hladnoratovskog sukoba Zapada i Rusije te uzdrmane, dosad neupitne kolektivne sigurnosti unutar NATO-a, inicijativa s Pantovčaka uzburkala je i podijelila stavove i mišljenja naših sugovornika – političkih i vojnih analitičara te bivših visokih časnika sustava Oružanih snaga.

Naše je vrijeme prošlo

Umirovljeni general Petar Stipetić u potpunosti podržava prijedlog o vraćanju obveznog vojnog roka.

– Mislim da ga treba vratiti, da je to i korisno i pametno, ne samo zbog trenutačnih opasnosti koje prijete. Na NATO se ne možemo osloniti, vidite što se događa s Ukrajinom – kaže Petar Stipetić kojeg pitamo jesu li tri mjeseca, kako predlaže predsjednica, dovoljna za kvalitetnu obuku.

– Nisu dovoljna, osim za temeljna znanja. Tri, četiri, ali intenzivna mjeseca su minimum – kaže, dodajući kako smatra da spomenuta inicijativa ne bi trebala uključivati veterane Domovinskog rata, poput njega, "jer je njihovo vrijeme prošlo", te da treba dati priliku mladim ljudima.

Prof. dr. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta Vern, smatra da, govoreći o uvođenju vojnog roka, najprije valja provesti ozbiljnu analizu cjelokupnog sustava i vidjeti zadovoljava li interese i ciljeve u području obrane i nacionalne sigurnosti.

– Također, treba napraviti i analizu potencijalnih ugroza i prijetnji, kako bismo došli do parametara za raspravu je li uvođenje vojnog roka instrument za povećanje sposobnijeg sustava – kaže prof. Cvrtila, dodajući da naše članstvo u NATO-u ne znači i stopostotno jamstvo za zaštitu. Stoga, ovu inicijativu ne treba nipošto odbaciti. Treba je shvatiti ozbiljno jer dolazi s visoke, ozbiljne razine – kaže prof. Cvrtila. Umirovljeni general Anton Tus protivi se inicijativi uvođenja obveznog vojnog roka.

– Vojni rok bi zapravo trebalo definirati na drukčiji način i odrediti tko što radi u kriznim situacijama, poput terorističkih napada. Treba vidjeti što sve može učiniti vojska i policija, a za područja koja nisu pokrivena osposobiti dodatni kadar i povećati broj pričuvne vojske. U prvom redu to bi bili ljudi koji imaju iskustvo u Domovinskom ratu, a danas su u dobi od 40 do najviše 55 godina. Kasnije bi trebalo educirati mlađe. Kad bi se tako planski radilo, znali bismo kojim resursima raspolažemo, koga pozvati ako se, na primjer, dogodi izvanredna situacija u nuklearki Krško – kaže general.

Kao i prof. Cvrtila, i vojni analitičar Igor Tabak smatra da je tema preozbiljna da bi se o njoj moglo raspravljati bez analize.

Što je isplativije?

– O obrambenim i sigurnosnim temama svakako treba razgovarati, ali ovo je ideja kojoj trenutačno nedostaje razrada. Kao što nije bilo podataka o isplativosti zamrzavanja vojnog roka, tako ih nema ni sada kada se govori o ponovnom uvođenju vojnog roka. Nasuprot ovom prijedlogu, MORH je prošle godine aktivirao jedan drugi proces koji je dugo postojao na papiru, a to je uvođenje ozbiljne pričuve – dragovoljne i mobilizacijske. Trebalo bi analizirati što je bolje i isplativije i tek onda dalje razgovarati. Ovako, teško mi je ne primijetiti da bi i ova inicijativa mogla proći kao preseljenje u Visoku – smatra taj vojni analitičar. 

>> Obvezni vojni rok trajao bi tri mjeseca, a vojnici bi bili plaćeni

Komentara 43

Avatar mama mia
mama mia
19:55 01.04.2015.

Nek precjednica šalje svoju djecu u vojsku moja se djeca, moji unuci, nikad oružja neće latit NIKAD i za ništa i nikoga ni zbog para ni domoljublja ni zbog titule

JA
jason22
16:53 01.04.2015.

Alooo..lako je vikat treba vojni rok..i ja sam za to..ali po koju cijenu...infrastruktura ne postoji..kadar za obuku je nedostatan ..treba bar jos 1000 ljudi..tkko ce to prehraniti..platiti..a svi ste šutili ka neka stvar kad je hdz ukidao prije nekoliko godinaa dragovoljno sluzenje i rados obavezno sluzenje..tada sam jos radija u vojsci i svima govorija da se radi ludost..pare za obranu podijeljene tko zna kome u pljackama drzave..i sada bi trebalo o tome raspravljat radi predizbornih bodova...jesam i ja blesav sta trosim bitove na politicke bedake koji su poceli prvi lupat o ovome

Avatar velika jabuka
velika jabuka
18:10 01.04.2015.

služenje vojnog roka treba biti dragovoljno. tko želi trpjeti maltretiranje, neka izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije