Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podaci Eurostata

Nezaposlenost u Hrvatskoj porasla u listopadu, u EU stagnirala na najnižoj razini u 6 godina

burza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
01.12.2015.
u 14:05

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u listopadu iznosila 15,8 posto, što znači da je porasla za 0,3 postotna boda u odnosu na rujan, pokazuju podaci Eurostata.

Sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je u listopadu u odnosu na prethodni mjesec dok se na razini Europske unije zadržala na najnižoj razini u šest godina, pokazuje u utorak objavljeno izvješće europskog statističkog ureda.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti, utvrđena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO), u listopadu iznosila 15,8 posto, što znači da je porasla za 0,3 postotna boda u odnosu na rujan, pokazuju podaci Eurostata. U odnosu na prošlogodišnji listopad smanjena je za 1,8 postotnih bodova.

Prema Eurostatu raspoloživim podacima, bez posla je u listopadu bilo 295 tisuća hrvatskih građana, 1.000 više nego u prethodnom mjesecu. U usporedbi s prošlogodišnjim listopadom njihov je broj smanjen za 38 tisuća.

Hrvatska je tako prema Eurostatovom izvješću zadržala mjesto u skupini zemalja s najvišim sezonski prilagođenim stopama nezaposlenosti izračunatim ILO-vom metodologijom, koju predvodi Grčka sa stopom nezaposlenosti od 24,6 posto u kolovozu. Slijedi Španjolska sa stopom nezaposlenosti od 21,6 posto.

Najnižu je stopu nezaposlenosti u listopadu među zemljama EU-a zabilježila Njemačka, od 4,5 posto. Slijede Češka s 4,7 posto i Malta s 5,1 posto.

Hrvatska se ujedno izdvojena u skupinu zemalja EU s izrazitijim smanjenjem padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini, za 1,8 postotna boda, čime se svrstala uz bok s Irskom. Najviše se na godišnjoj razini smanjila stopa nezaposlenosti u Španjolskoj, za 2,3 postotna boda, te u Slovačkoj za dva postotna boda.

Višu stopu u promatranom razdoblju zabilježile su Finska, Francuska, Belgija i Rumunjska, u rasponu od 0,5 do 0,1 postotni bod.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti zadržala se u listopadu na najnižoj razini u nešto više od šest godina i iznosila je 9,3 posto. Time se njezina vrijednost nije promijenila treći mjesec zaredom. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 10,1 posto.

U eurozoni sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti kliznula je na najnižu razinu u nešto više od tri i pol godine, od 10,7 posto, s 10,8 posto koliko je iznosila u rujnu. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 11,5 posto.

U EU28 je u listopadu bez posla bilo ukupno 22,497  milijuna građana, od čega njih 17,240 milijuna u eurozoni, procjenjuju u Eurostatu. U odnosu na rujan njihov je broj smanjen za 36 tisuće u EU, odnosno za 13 tisuća u eurozoni.

Manja nezaposlenost među mladima u EU na godišnjoj razini

U dobnoj skupini od 15 do 24 godine stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji iznosila je u listopadu 20 posto, smanjivši se za 1,7 postotnih bodova u odnosu na isti mjesec prošle godine. Time je ponovo dosegnula razinu iz srpnja, nakon što se u kolovozu i rujnu nakratko spustila na 19,9 posto.

U eurozoni je stopa nezaposlenosti među mladima u listopadu iznosila 22,3 posto, što znači da je smanjena za jedan postotni bod u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. U rujnu iznosila je 22,2 posto.

Bez posla je u EU28 u listopadu bilo 4,53 milijuna mladih, od čega njih 3,148 milijuna u eurozoni. Time je njihov broj na godišnjoj razini smanjen za 466 tisuća u EU28, te za 191 tisuću u eurozoni.

Skupinu zemalja EU-a s najvišim stopama nezaposlenosti u toj dobnoj skupini predvodi Grčka, s 47,9 posto u kolovozu. Slijedi Španjolska sa 47,7 posto., Hrvatska sa 43,1 posto u trećem tromjesečju, te Italija, sa 39,8 posto.

Najniže stope nezaposlenosti među mladima bilježile su u listopadu Njemačka, Austrija, Danska i Nizozemska, u rasponu od 7,1 do 11,6 posto, pokazalo je izvješće Eurostata. 

>> Hrvatska čvrsto drži neslavno 3. mjesto po nezaposlenosti u EU 

>> DZS: u listopadu nastavak pada zaposlenosti

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:09 01.12.2015.

Hrvatska raste! Da nije tragicno, bilo bi smijesno!!! Kukurikuuuuuu....

Avatar juricamesko
juricamesko
14:56 01.12.2015.

očekujemo da danas tehnički ministar Miralem Mrsić sazove konferenciju za tisak i pohvali se sa barem 500 zaposlenih tjedno. mogu oni nas danas još bolje lagati nego jučer.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
14:41 01.12.2015.

A od kuda BDP raste i da dodijelis 6% vise place onima koji zive na grbaci onih sitnih ljudi koji vise neznaju kojem bogu se moliti? To sve skupa ne stima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije