Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJVEĆI NERAZMJER u RH

Nezaposlenih je žena u Sl. Brodu čak 15 posto više nego muškaraca

18.10.2013., Koprivnica - Stotine mladih i starih nezaposlenih gradjana svih strucnih sprema doslo je na 7. Sajam poslova u sportskoj dvorani OS A. N. Gostovinski da vide kakvi se poslovi nude.
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
06.03.2015.
u 14:46


Lakše dobivaju otkaze i imaju manje prilike za školovanje

Udio žena u evidenciji Zavoda za zapošljavanje kreće se od 52 do 56 posto, a onima koje imaju tu sreću da rade plaće su u prosjeku od 10 do 15 posto manje nego muškarcima na istim radnim mjestima. U Hrvatskoj su u tom smislu i dalje diskriminirane. Prema podacima HZMO-a, muškaraca je na burzi znatno manje nego žena, a najveći nerazmjer od čak 15 posto je u Slavonskom Brodu, gdje je od 8272 nezaposlene osobe 4757 žena.

Tužba je duga i skupa

– Žene lakše dobivaju otkaze, osobito one koje imaju malu i bolesnu djecu. One su prisiljene uzimati bolovanje i ostajati kod kuće, a poslodavce, pogotovo privatne, takvi razlozi ne zanimaju – kaže Gordana Matanović, predsjednica Grupe za ženska ljudska prava "Brod".

Prema njezinim riječima, zaposlene žene o diskriminaciji ne žele javno govoriti jer znaju da im onda slijedi otkaz. Za neki od oblika pomoći ovoj se udruzi lani javilo 550 žena, od kojih je 95 posto nezaposleno. U slučaju nezakonitog otkaza, preporučuje im se pokretanje sudskog postupka, ali taj proces je dugotrajan i puno košta pa se malo žena na njega odlučuje. U udruzi navode i kako su muškarci oduvijek imali veću priliku za obrazovanje nego žene. I danas se u ruralnim sredinama preferira obrazovanje muške nauštrb ženske djece, za koju se smatra kako će se udati i zasnovati obitelj, dok je muškarac taj koji se treba školovati, raditi i uzdržavati ih. Problem, međutim, nastaje kada muškarac dobije otkaz, a žena koja ima 45 godina i koja nikada nije bila zaposlena nema nikakvih šansi na tržištu rada.

Najgore je u startu

– Najveća diskriminacija je u samom startu, na razgovoru za posao. Ženama se postavljaju pitanja koja se ne bi smjela postavljati, primjerice imaju li djece i misle li još rađati. To je u posljednje vrijeme postalo trend čak i u državnim tvrtkama – kaže Zdenka Bošnjak, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Brodsko-posavske županije. 

>> Hrvatica o radu u Švedskoj: Liječnicima specijalistima plaća i do 60.000 kuna 

>> Ministar Mrsić: Zaposlenih je 60.000 više nego što je objavio DZS!

Komentara 2

DU
Deleted user
18:25 06.03.2015.

Opet feninističko mantranje. Razlog u tome ne leži jer su žene, nego što su im zanimanja neinteresantna na tržištu rada.

Avatar rokoprčina
rokoprčina
18:12 06.03.2015.

Pa zar nije žensko zanimanje i Domačica ili Kučanica. Dok san živija u Americi zanimanje moje žene je bilo house wife.To je bilo sasvin normalno.Zašto bi žena tribala bit zaposlena ako ima dicu i ako ima kucu da je redi ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije