Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2015. u 12:00

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović zatomili su političke razlike i neslaganja te se dogovorili da se 20. obljetnica Oluje proslavi dostojno

Zvuči nevjerojatno, ali u Hrvatskoj se dogodio – politički kompromis. Napokon. Može li se itko uopće sjetiti kad su politički protivnici posljednji put postigli kompromis? Riječ "kompromis", toliko potrebna zemlji koju razdiru ideološke, svjetonazorske, socijalne i brojne druge podjele, već je bila opasno ugrožena: naši je političari toliko malo upotrebljavaju da joj je prijetio nestanak. Novi život udahnuli su joj predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović, koji su zatomili političke razlike i neslaganja te se dogovorili da se 20. obljetnica Oluje proslavi dostojno. Kako i dolikuje Danu pobjede i domovinske zahvalnosti, jednom od najvećih datuma u povijesti hrvatskog naroda. Središnja proslava održat će se tamo gdje joj je mjesto, u Kninu, a glavni grad Zagreb, koji je zaslužio posebnu proslavu, imat će vojni mimohod. Političke razmirice – barem privremeno i barem na taj veliki dan – gurnute su pod tepih.

Predsjednica i premijer postupili su kao odgovorni političari, kao državnici. Demonstrirali su zajedništvo u pitanju koje nadilazi pojedinačne, uske interese. Drukčije i nije smjelo biti. Ustrajavanjem na isključivosti pokazali bi da su egoistični i politički nezreli, a time i nesposobni za vođenje države.

No, nemojmo živjeti u iluziji. Bilo bi lijepo da potraje, ali ovo zajedništvo Pantovčaka i Banskih dvora privremenog je karaktera. To što svjedočimo njihovu suglasju možemo zahvaliti svečanoj prigodi, ali i hrvatskim generalima. Proslavljeni zapovjednici Gotovina, Markač, Stipetić i Mareković, koji su izabrani u državni odbor za proslavu Oluje, zasigurno si ne bi dopustili da sudjeluju u političkom cirkusu. Ovo trenutačno političko zajedništvo trebali bi istinski poduprijeti i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i svi ostali politički akteri. Ako ni zbog čega drugoga, makar da proslava Oluje protekne bez ijedne mrlje. A možda i narod nakratko povjeruje da za naši političare – ipak ima nade.

>> Mimohod 4. kolovoza u Zagrebu, a proslava Oluje dan poslije u Kninu

>> Ante Gotovina o proslavi Oluje: Ja sam uvijek zadovoljan

Komentara 16

Avatar wratnik
wratnik
12:13 21.05.2015.

Pravo cudo; kad vec znamo dase kod nas nemogu ni TRI Hrvata jedan sa drugim o necemu suglasiti. Nece li ovo sada pobuditi neke 'bojaznosti' da bi se moglo i o nekim drugim vaznim ili vaznijim dogovorima doci do pozitivnihh rezultata. Najedanput se vide svi kao pobjednici,!? Ali sta ce sada reci "struka?

BU
Bubalamala
13:30 21.05.2015.

Saznala je misljenje generala pa je na brzake sazvala presicu kako bi spasila obraz !

SU
suncesmokvemaslina
15:02 21.05.2015.

vidi milanovića,koja je to konfliktna osoba...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije