Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOSUDNI KIKS

Nevin sam robijao 80 dana, sada hoću 174.000 kuna odštete

danijel brnos
Duško Marušić/PIXSELL
16.08.2012.
u 08:38

Puljanin Danijel Brnos očekuje materijalnu ispriku zato što je pogrešno optužen da je orobio trgovinu

Kad pravosuđe hoće, djeluje brzo, a ako pogriješi i iza rešetaka drži pogrešnog čovjeka, kao što je to bilo u slučaju 25-godišnjeg Puljanina Danijela Brnosa, to košta porezne obveznike. Upravo na kune iz proračuna računa Brnos koji je lani početkom prosinca bio uhićen i osumnjičen, a dvadesetak dana poslije i optužen da je prijeteći pištoljem opljačkao tri tisuće kuna iz trgovine u Puli. Optužnica Županijskog državnog odvjetništva brzo je i potvrđena, nakon pripremnog ročišta bila je sazvana i rasprava, a onda tužitelj odustaje od optužbe i kazneni se postupak obustavlja. Policija je, naime, uhitila pravoga razbojnika koji je, osim pljačke za koju su teretili Brnosa, osumnjičen i optužen za još šest razbojstava.

Niti čuti za alibi

No, dotad je Brnos u istražnom zatvoru u Puli već izbrojio 80 dugih dana, od 7. prosinca lani do 24. veljače. Danas zbog toga traži novčanu naknadu od 160 tisuća kuna, kao i naknadu štete zbog izgubljenog mobitela, oštećenog sata i fotoaparata prilikom uhićenja te za troškove posjeta njegovih bližnjih dok je bio iza rešetaka. U zahtjevu za mirno rješenje spora, koji je podnio Općinskom državnom odvjetništvu u Puli, napominje da je zbog nezakonitog uhićenja imao zdravstvene probleme i traženi iznos zaključio na 174 tisuće kuna. Odgovor čeka već dva i pol mjeseca.

– Sad nisu brzi kao što su bili kad su me spremili u zatvor bez dokaza, samo na temelju nelogičnog iskaza prodavačice i navodnog prepoznavanja, iako sam uporno ponavljao da nisam počinio tu pljačku. Tužiteljici sam gotovo u minutu točno naveo gdje sam sve bio u vrijeme pljačke, što se moglo provjeriti pregledom snimki nadzornih kamera s tih mjesta – ogorčen je Danijel dodajući da je u dva navrata molio da se njegov alibi provjeri, ali da to nije učinjeno.

Samica i lanci

Prilikom uhićenja, tvrdi, policajci su ga srušili na tlo i tukli. Priznaje da je bježao, jer je među policajcima prepoznao jednoga s kojim je otprije imao problema, i stao tek kad su rekli da će pucati.

– Bio sam već prije u zatvoru, godinu i deset mjeseci zbog pljačke koju sam počinio kao 20-godišnjak, no poslije toga nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Ali, valjda sam dobra mušterija pa sam bio prijavljen i za krađu motora s kojom, ustanovilo se, nisam imao ništa. Istodobno, policija se nije pomakla kad sam opljačkan i pretučen završio u bolnici – u dahu izgovara Danijel. Kaže da je tužiteljici na ispitivanju kazao da ga imaju na “zubu” i da sumnja u lažno terećenje, no zbog straha nije rekao o kome je riječ.

Kad je uhićen, policija ga je, tvrdi, držala 30 sati bez hrane i ispitivala zbog niza pljački od Umaga preko Pazina do Pule. Prošao je i detektor laži. Uvjeren je da bi bio i osuđen da pravi razbojnik nije uhićen. Psihički iscrpljen, sukobio se sa zatvorenikom u zatvorskoj šetnji i završio u samici, a potom je “u lancima” odvezen u zatvorsku bolnicu u Zagrebu, no ondje je psihijatar procijenio da je s njim sve u redu. Od pravde neće odustati i ne bude li se nagodio s državom, podići će tužbu, a tada će, kaže, na vidjelo izaći svi pogrešni, nezakoniti i manjkavi potezi sustava koje je osjetio na vlastitoj koži.

Komentara 79

AU
autoritet
23:40 16.08.2012.

Zaslužio je odštetu, ali treba je platiti onaj tko je nevina čovjeka strpao iza rešetaka, a ne ja i drugi porezni obveznici.

FE
Felicijen
20:28 16.08.2012.

Ako ovaj dobije te novce, može se očekivati navala dobrovoljaca za pritvor....

IS
isuskristkomunist
09:52 16.08.2012.

Neka drzava sad fino plati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije