Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA NA FILOZOFSKOM

Budak: Ne vole kritičnost Filozofskog fakulteta

19.09.2016. , Zagreb - Odrzan okrugli stol Vecernjeg lista oko Filozofskog fakulteta i nezadovoljstva studenata.  Photo:
Foto: Marko Prpić/Pixsell
21.09.2016.
u 17:28

Žitko: Ugovori s KBF-om dogovarali su se iza zatvorenih vrata, očito je nešto trebalo sakriti. A danas na Filozofskom fakultetu imamo zaštitare zbog nepoznatih razloga

Zbog ugovora koji su trebali dovesti do suradnje s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, na Filozofskom već mjesecima traje drama. Pobunio se dio profesora i studenata o čemu govore naši gosti – prodekanica prof. dr. Branka Galić, prof. dr. Neven Budak i predsjednik raspuštenog Studentskog zbora Mislav Žitko.

Što je s tim ugovorima sada i što se može dogoditi?

GALIĆ: Ugovor o suradnji s KBF-om koji je bio na dnevnom redu vijeća Filozofskog fakulteta u lipnju nije prihvaćen, odnosno Vijeće fakulteta odbacilo je zadnju verziju ugovora kao i onu koja joj je prethodila, a koju je bio potpisao prethodni dekan, a sadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu profesor Boras.

Što je njima predviđeno?

GALIĆ: Prva verzija ugovora bila je vrlo nepovoljna za Filozofski fakultet jer je predviđala niz pogodnosti i prednosti za studente Katoličkog bogoslovnog fakulteta poput privilegija da se oni mogu upisivati na Filozofski fakultet bez prijamnog ispita, a isto tako cijeli niz financijskih pogodnosti. Da je takav ugovor prihvaćen, studenti Filozofskog fakulteta bili bi u nepovoljnijem položaju pri zapošljavanju u odnosu na kolege s KBF-a.

ŽITKO: Poseban je problem što su se suradnja i ugovori dogovarali iza zatvorenih vrata. To sve upućuje na duh netransparentnosti, očito je u tim ugovorima bilo nečeg štetnog što se trebalo sakriti, odnosno “podvaliti”. Naravno, u trenutku kada su ti dokumenti došli na svjetlo dana postalo je evidentno zašto su bili skrivani. Danas na fakultetu imamo zaštitare zbog nepoznatih razloga, ne znamo tko ih financira ni zašto se sve dogodilo mimo protokola koji je prije poštovan.

Zbog kakvih je nepravilnosti raspušten Studentski zbor?

ŽITKO: Nije bilo nepravilnosti. Studentski zbor raspušta se pri kraju mandata. Dekan Previšić i Senat koji ga je podržao na kraju ove akademske godine sjetili su se da nešto navodno nije u redu sa Studentskim zborom. Nakon što su studentski predstavnici u Vijeću sudjelovali u izglasavanju svih važnih odluka, od financijskog plana nadalje, sada se kroz raspravu koja nije bila transparentna taj zbor raspušta i proglašava nelegalnim. Mislim da je to pokušaj da se suspendira proces razrješenja dekana, međutim jasno je da je nemoguće da se samo jedna odluka proglasi suspendiranom. Ako je ta odluka upitna, onda su upitne i sve druge odluke jer studenti su sudjelovali u donošenju svih važnih odluka na fakultetu. Nemoguće je izolirano dovesti u pitanje jednu odluku, a ako ih se dovede sve, nastaje ogroman pravni kaos i posljedice su nesagledive. Ili treba preispitati odluku o raspuštanju Studentskog zbora koja je pravno neutemeljena.

GALIĆ: Što se tiče raspuštanja Studentskog zbora, po meni je jako interesantno da se kao argument navodi da je nedovoljna zastupljenost studenata, jer su zastupljeni s 14,6 posto umjesto s 15 posto. Mislim to bi se isto dalo raspravljati matematički, koliko to doista iznosi kada se gleda cijeli broj, ali u trenutku kada se konstituirao Studentski zbor 2015., bilo ih je točno 15 posto. Od tada se broj članova Vijeća povećao zbog čega je smanjen udio studenata na što su oni upozorili dekana na sjednici Vijeća fakulteta u veljači, i o tome postoji zapisnik, ali dekan nije reagirao.

Što možete sada poduzeti?

ŽITKO: Fakultetsko vijeće bez studenata ne može donositi odluke, osobito ne one koje se tiču studenata. Znamo da na idućoj sjednici, koja bi se trebala održati ovaj tjedan, imamo točku koja se tiče školarina i apsolutno je nedopustivo da ta točka prođe bez studentskih predstavnika.

Hoće li biti promjene školarina?

ŽITKO: O tome će se tek raspravljati. Ako bude pokušaja povećanja školarine, bit ćemo protiv.

Profesore Budak, bili ste dekan u dva mandata. Može li dekan biti netko s više od 70 godina?

BUDAK: Mislim da je 70 godina gornja granica do kada netko može obnašati neku dužnosti ili biti zaposlen na fakultetu tako dugo dok se zakonska procedura ili običaji ne promjene. Mislim da postoje profesori koji bi možda mogli raditi i do svoje 80. godine, ali za sada je praksa da se prestane sa 70 godina.

Što vi mislite o ugovorima?

BUDAK: Ugovor je stavio naše studente u nepovoljnu situaciju zato što bi pri zapošljavanju u prednosti bili studenti KBF-a. Osobno nisam vidio koji bi to bio dobitak što se tiče znanja koje bi naši studenti mogli dobiti upisivanjem studija na KBF-u.

Ima li takve suradnje s drugim fakultetima?

BUDAK: Imamo sigurno 40 godina ugovor sa studijem geografije na PMF-u i suradnju s Muzičkom i Likovnom akademijom.

U ovom sukobu pojedinci Filozofskom fakultetu lijepe etiketu ljevičarskog. Zašto je tome tako?

BUDAK: Nije novost da nam se lijepi etiketa ljevičarskog fakulteta, ali podsjetio bih da su nam u neka druga vremena lijepili etiketu desničarskog. Očito je fakultet u opreci prema vladajućoj ideologiji zato što nastojimo razvijati kritičku svijest, a to nekome ne odgovara.

Studenti Filozofskog bore se za svoja prava, a drugi šute...

BUDAK: Mislim da je to prirodno, da mi još uvijek uspijevamo s našim studentima raditi tako da ih navodimo da promišljaju društvenu situaciju, da budu kritični, da nisu samo poslušni receptori tuđeg mišljenja.

Ugovori za sada nisu izglasani, ali da jesu, kakve bi posljedice snosio Filozofski fakultet?

GALIĆ: Moglo se dogoditi, budući da je KBF pod ingerencijom Vatikana i ravna se prema kanonskom pravu, da se postavi pitanje usklađenosti pojedinih programa s kanonskim pravom i doktrinom Crkve. Na vlastite sam uši čula, na sastanku delegacije Katoličkog bogoslovnog fakulteta, da je dekan KBF-a profesor Matulić napomenuo da je prvi korak uspostavljenje ugovora o suradnji, a sljedeći da Katolička crkva postavi pitanje usklađenosti nekih silabusa s njihovim doktrinama. To nije bilo navedeno u ugovoru, ali je logično s aspekta zaštite crkvenih interesa i prava .

Što će se ubuduće događati na fakultetu?

ŽITKO: Jedino što se treba dogoditi jest razrješenje dekana, kao i prodekana. Taj je postupak propisan Statutom i, jednom kad se pokrene, mora se zaključiti. Nema velike šanse da se to izigra jer su ne samo studenti nego i nastavnici i te kako zainteresirani da fakultet i Sveučilište u Zagrebu funkcioniraju onako kako trebaju. Što se tiče budućnosti, ne bojim se ponavljanja ovakvog scenarija.

GALIĆ: Mislim da postoje načini da se pravnim putem postave pitanja nadležnim institucijama koja su prava studenata, koja su prava profesora.

Spominju li se već potencijalni kandidati za dekana FF-a?

ŽITKO: Uvijek se netko spominje, ali to je manje važno. Važnije je da se jedan započeti postupak, razrješenje dekana, koji ima pravnu utemeljenost, dovrši.

>> 'Otpor prema suradnji s KBF-om akademski je klerikalizam na Filozofskom fakultetu'

Komentara 17

DU
Deleted user
17:39 21.09.2016.

Profesore Budak lijepi vam se etiketa ljevičarskog fakulteta ali vi ste u stvari obične komunjarski fakultet.

DU
Deleted user
17:53 21.09.2016.

Navodite vi studente, znamo mi kamo! Tito, partija,omladina akcija! Posljednje utočište komunističkih hulja!

DU
Deleted user
17:45 21.09.2016.

Večernji je postao ljevičarsko glasilo, ili se to meni pričinjava?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije