Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KBC Osijek

Neurolozi skrbe o pola milijuna građana, a nemaju uvjete za rad

kbc osijek
Davor Javorovic/PIXSELL
05.05.2015.
u 12:35

Projekt vrijedan 750.000 dolara financira američka vojska, a gradit će tvrtka s Kosova

Prva lopata bačena je jučer u temelje nove zgrade Klinike za neurologiju KBC-a u Osijeku. Investiciju "tešku" 750.000 dolara financira američka vojska, točnije Zapovjedništvo američkih snaga u Europi.

Prijeko je to potreban projekt za Kliniku kojoj gravitira čak pola milijuna građana.

- Vrhunski stručnjaci nisu dovoljni, ako nemaju uvjeta za rad - istaknuo je pomoćnik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

Nove ambulante "niknut" će u tunelu između Pedijatrije i Ginekologije, i to već do jeseni. Smjestit će se u njima, među ostalim, dispanzer za epilepsiju, dvije redovne ambulante, ultrazvučna dijagnostika, neuropsihologijski laboratorij, arhiva. Omogućit će to i rad u dvije smjene.

- Imamo 68 kreveta, dok je u dnevnoj je bolnici 17 stolica, miješano s posteljama. Odradili smo 15.200 pregleda lani i oko 17.000 dijagnostičkih pretraga – navodi predstojnica prof. prim. dr. sc. Silva Butković Soldo. Važne su im stoga, dodaje, i uredne čekaonice sa sanitarnim čvorom u kojima će pacijenti sjediti od jeseni.

Osječka Klinika za neurologiju zapravo nosi naslov Referentnog centra za neurorehabilitaciju i restauracijsku neurologiju.

- Svojim multidisciplinarnim pristupom Centar ima terapijsku, dijagnostičku i prije svega rehabilitacijsku, pa i edukacijsku ulogu, čime predstavlja jedinstven centar izvrsnosti u Hrvatskoj – ističe predstojnica Butković Soldo.

Radovi su kasnili jer se četiri mjeseca rješavala papirologija. Gradit će tvrtka iz Kosova čija je ponuda bila najpovoljnija.

>> Po težini i visini pacijenta izračunavat će potrebnu dozu lijeka za zloćudne bolesti

Komentara 2

DU
Deleted user
17:53 05.05.2015.

Stanje ne osječkoj neurologiji što se tiče uvjeta je katastrofalno, a odjeli A,B i C izgledaju kao iz 18 stoljeća ili kao bolnica za sirotinju iz Alana Forda. Bez pretjerivanja. Tragično je da se nije u 20 godina našlo sredstava za temeljitu obnovu tih prostora, ali zato ima za hitne prijeme i endoskopske laboratorije što je zgodno za snimati i pokazivati na televiziji. Sve to treba, ali na navedenim odjelima leže najteži bolesnici u bolnici.

Avatar delminium
delminium
17:55 05.05.2015.

nije mi jasno, kako to amerikanci financiraju .........zasto bi netko tebi gradio bolnicu ,, svakako one ruševine davno je trebalo srušiti ali opet čudno mi da ameri daju pare a sami imaju probleme uzdravstvenom sustavu veće nego mi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije