Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U HVARSKOM KANALU

Nestali pomorac pronađen živ kako pluta na vlastitoj brodici

policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
24.09.2016.
u 13:36

Za pomorcem koji je sinoć nestao tijekom plovidbe iz uvale Oskorušica prema Bolu na Braču tragali su brodovi i zrakoplov obalne straže

 Opsežna koordinirana potražna akcija za nestalim hrvatskim državljaninom trajala je gotovo cijele noći u Hvarskome kanalu te je ujutro uspješno okončana pronalaskom nestaloga, priopćeno je iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je koordiniranu potražnu akciju za hrvatskim državljaninom, I.V. koji je u petak, 23. rujna kasno popodne nestao tijekom plovidbe iz uvale Oskorušica, na otoku Hvaru prema Bolu, otok Brač.

O nestanku Hrvata Središnjicu je obavijestio njegov prijatelj nakon što nestali nije pristao u odredište do 21 sat, slijedom čega je MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Split te Pomorskom policijom (PP) Split pokrenula potražnu spasilačku akciju na splitskom području za brodicom sa jednim članom posade. Putem obalnih radio postaja svi sudionici u pomorskome prometu obaviještavani su o nestalome te trajanju potražne akcije, navodi se u priopćenju.

Prema izvještaju MRCC Rijeka koordinirana SAR - akcija u području Hvarskoga kanala započela je noćas, a u potrazi su sudjelovali djelatnici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna sa službenim plovilima, dok se nedugo nakon početka potrage u akciju uključilo i drugo raspoloživo plovilo PP Split te tri privatne brodice.

Iako su vremenski uvjeti tijekom večeri i noći bili povoljni, potraga je u 2 sata privremeno prekinuta te je istim intenzitetom nastavljena u subotu ujutro 24. rujna u 6 sati. No, s obzirom da tijekom cijele noći MRCC Rijeka nije zaprimila dojavu o pronalasku nestaloga niti njegove brodice, jutros u 7 sati u potragu je uključen i zrakoplov Obalne straže RH koji je obavio nekoliko preleta u poligonu potrage do 8 sati, kada su djelatnici Lučke ispostave Milna dojavili u Središnjicu o pronalasku nestaloga Hrvata, živoga i neozlijeđenoga kako pluta na vlastitoj brodici između Jelse i Sumartina.

U okviru očevida o uzrocima nestanka djelatnici Lučke kapetanije Split i Lučke ispostave Milna utvrdili su da se nestanak dogodio uslijed havarije pogonskoga stroja koji je nestali, navodno, pokušao samostalno osposobiti za daljnju plovidbu.

Po okončanju očevida havarirana brodica otegljena je službenim plovilom splitske Kapetanije u polazišnu luku Oskorušica, čime je akcija uspješno okončana, stoji u priopćenju Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

>> Čudo u Sibiru: Dječak (3) preživio tri dana u šumi punoj medvjeda i vukova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije