Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnica Mosta:

'U dnevni red uvrstite Ostojićevo imenovanje. Lozančića mora saslušati Odbor za unutarnju politiku'

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
10.02.2016.
u 10:04

"Most ne podržava Lozančićevu smjenu bez da se sazove nadležni odbor"

Mostova zastupnica Ines Strenja Linić zatražila je danas od predsjednika Sabora Željka Reinera da do kraja dana na dnevni red uvrsti prijedlog imenovanja Ranka Ostojića predsjednikom Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, dodavši kako Most očekuje da Odbor sasluša ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, čije je razrješenje pokrenula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

"MOST traži da se Odbor što hitnije konstituira na način da se izabere predsjednik Odbora, što je pravo koje pripada najvećoj opozicijskoj stranci. Tražimo da se ta točka što hitnije uvrsti na dnevni red Sabora, po mogućnosti već danas kako bismo izabrali predsjednika tog Odbora", kazala je Strenja Linić nakon stanke koju je u Saboru zatražilo devet klubova želeći se očitovati o postupku Lozančićeva razrješenja.

U pitanju je nacionalna sigurnost zemlje

Naglasila je kako osobni odnosi između Mosta i Ostojića "nisu bili idealni", ali to nije bitno. "U ovom trenutku je u pitanju nacionalna sigurnost zemlje i to nam mora biti apsolutni prioritet", naglasila je Strenja Linić.

Napomenula je da Lozančić još nije razriješen, a predsjednica mu stavlja na teret kršenje zakona, bez preciziranja odredbe koju je navodno prekršio.

Uvjerena je da bi Lozančića zbog toga morao saslušati Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, te je poručila da "Most ne podržava njegovu smjenu bez da se sazove nadležni odbor".

"Nacionalna sigurnost je ugrožena, a zemlja dovedena u ponižavajući položaj", ocijenio je Nenad Stazić (SDP) tvrdeći da je to počelo kad je predsjednica Republike bez zakonske osnove potpisala Lozančićevo razrješenje, navodno jer je bila povrijeđena jer je SOA pratila ljude pod istragom, pa je "upala u škare" tih snimljenih razgovora. 

Predsjednica u "škarama prisluškivanja"

"Prisjetimo se inauguracije predsjednice Republike, one hrpe kriminalnih tipova koje je pozvala (…), onih mafijaša, dilera kokaina, pa ja se ne bih čudio da predsjednica svaki dan upadne u 'škare prisluškivanja' ako SOA nastaviti raditi svoj posao i nastavi progoniti kriminalce. Mi možemo ili odustati od progona kriminalaca ili predsjednica neka odustane od svojih prijatelja”, izjavio je Stazić.

Najavio je da će SDP, ako se nastavi s ugrožavanjem i sramoćenjem zemlje, te ako se Ranko Ostojić ne imenuje u Odbor za unutarnju politiku, zatražiti da nacionalna sigurnost bude točka dnevnog reda na plenarnoj sjednici Sabora.

Stazić je pohvalno govorio o Lozančićevu radu, kaže da je u Savudrijskoj vali pokazao da zna štititi interese Hrvatske. "Njegovi kolege iz HDZ-a koji su prije njega obnašali tu dužnost, pa i gospodin Karamarko, istaknuo se u hvatanju Gotovine i u prisluškivanju novinara", ustvrdio je.

Stazić kaže da je nacionalna sigurnost ugrožena jer HDZ odbija na čelo Odbora za unutarnju politiku imenovati Ostojića, "nepotkupljivog profesionalca" koji bi efikasno nadzirao sigurnosne službe i koji je kvalificiran za taj posao. 

Smatra da se sve navedeno radi "zbog toga što HDZ pokazuje neskrivenu namjeru da represivni aparat stavi u svoju službu, da ostvari jednu policijsku državu, da se ostvare Karamarkove prijetnje iz kampanje da će privatno svatko unutar četiri zida moći misliti što hoće, ali će se govoriti moći samo ono što HDZ dozvoli da se govori".

Uz građane najveći gubitnik premijer

Drago Prgomet (Hrid) kaže kako je u "igri prijestolja” očigledno da je uz građane najveći gubitnik premijer Tihomir Orešković koji šuti, a za to vrijeme čelnik Mosta, potpredsjednik Vlade Božo Petrov kaže da ne nalazi niti jedan razlog za Lozančićevu smjenu.

Upozorava da nad obavještajnim agencijama nema parlamentarnog, civilnog, a ni stručnog nadzora. Ostalo je samo uzdati se u profesionalizam ljudi koji to rade, a kako ćemo vjerovati u profesionalizam ako se ne vjeruje prvom čovjeku i njegovom profesionalizmu, upitao je Prgomet.

Za otkrivanje istine nužni su odgovori temeljem kojeg izvida je zaključeno da je Lozančič prekršio zakon, temeljem čega Petrov zaključuje da nema razloga za njegovu smjenu? Ako je pak prekršen zakon, zašto premijer nije potpisao odluku o razrješenju, odnosno zašto čitav proces nije upućen u DORH, pita Prgomet.

Očekujemo odgovore, ne zanimaju nas špekulacije, samo činjenice i istina. One bi morale pokazati kome više nije mjesto u sigurnosnom sustavu, a kome u politici, poručio je.

Formirati Odbor za nacionalnu sigurnost

Vesna Pusić (HNS) pita se u kojoj bi mjeri, pod normalnim okolnostima, bilo primjereno na plenarnoj sjednici raspravljati o čelnom čovjeku SOA-e. To je jedan od jasnih pokazatelja zbog čega nam je tako važan Odbor za unutarnju politiku, ovo je paradigmatska tema o kojoj bi trebalo raspravljati u Odboru da Sabor ima uvid što se događa, a da ipak o ovakvoj temi ne razglabamo pred općom javnošću, kaže Pusić.

Podsjeća da je Lozančić za svoj rad dobivao pohvale, da je pomladio agenciju i doveo visoko profesionalne ljude koji su svoj posao radili prvoklasno. Apelirala je da se formira Odbor za unutarnju politiku, a da se izvršna vlast i predsjednica države u ovom slučaju ponašaju koordinirano.

Ivan Šuker (HDZ) upozorava da je rasprava bez argumenata o takvoj temi najopasnija za državu.

Ponižavanje institucija

"I najopasnije je ovdje ponižavati institucije, napadati bez argumenata i s tim se ruši i ugled i sigurnost države i sve", kaže Šuker koji kolege poziva da ne dozvole da ih dnevno-političke teme odvedu preko granice koju ne smiju prijeći.

Laburist Jaroslav Pecnik "krajnje neprihvatljivim" smatra predsjedničinu odluku da smjeni Lozančića "bez uvjerljivih argumenata".

Odbijanje vladajućih da se na čelo nadležnog odbora imenuje Ostojića nazvao je kršenjem zakona i ignoriranjem dobrih parlamentarnih običaja, a protivi se tumačenju da Odbor može raditi i bez predsjednika, tako što će ga sazivati potpredsjednik.

Dario Hrebak (HSLS) ne spori pravo SDP-u da njihov član vodi Odbor, no smatra da odluku o toj osobi Sabor treba donijeti konsenzusom.

Milivoj Špika (BUZ) i Pero Ćorić (HSP AS) Lozančića pozivaju da podnese ostavku, budući da je izgubio povjerenje jedne od dviju osoba koje ga imenuju.

"Ako imamo pravila da dvije osobe imenuju nekoga, i ako jedna od tih osoba potpiše da je izgubio njezino povjerenje, onda je stvar elementarne pristojnosti da sam odstupi", kazao je Špika, dok Ćorić kaže kako ga "nije iznenadilo što je Lozančić kršio zakon na tragu mentora koji su ga postavili".

Dodao je kako od premijera Oreškovića očekuje da "zaustavi trakavicu" te poručio da Grabar-Kitarović uživa puno povjerenje njegove stranke.

>> Dragan Lozančić 'kršio zakon', a DORH šuti!?

>> Ako se ovo nastavi, mislim da je Hrvatska pred prijevremenim izborima

Komentara 162

EF
epic.flyer
10:19 10.02.2016.

Ajme slike....Zašto niste napisali...UZNEMIRUJUćI SADRŽAJ!!! Prepao se...

JO
joeamerican
10:22 10.02.2016.

jel tebe ko sta pito . svi znamo ko si i sta si .pa daj odi vise

Avatar Sandokan
Sandokan
10:29 10.02.2016.

Hej Nenade, tvojim odlaskom i odlaskom tvojih kukurikavaca s vlasti stupan nacionalne sigurnosti se jako popravio. Nema više opasnosti da nas odvedete u zagrljaj vaših "južnoslavenskih" prijatelja i da vješto kao što su i nekoliko puta vaši politički uzori u povijesti činili, zakuhate rat Hrvata sa nekom od nacionalnih manjina ili građanski rat kako bi ste nas mogli etiketirati na razne neprihvatljive načine i kako bi ste za svoje čini tražili u dijelu međunarodne zajednice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije