Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljan radom stranke

Nenad Matić: Kandidirat ću se za predsjednika HSS-a

nenad matić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.09.2016.
u 12:23

Kao 'kap koja mu je prelila čašu' naveo je krivu interpretaciju zaključaka Predsjedništva HSS-a

Predsjednik zagrebačkog HSS-a i član Glavnog odbora stranke Nenad Matić danas je Hini najavio da će se kandidirati za predsjednika HSS-a, poručivši da je apsolutno nezadovoljan događanjima u HSS-u nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, posebno vezano uz čelnika stranke Kreše Beljaka.

 – Kandidirat ću se za predsjednika HSS-a jer sam apsolutno nezadovoljan događanjima u HSS-u nakon izbora. HSS je postao predmet pošalica, sprdnje i predmet loših novinskih članaka o HSS-u i situaciji u stranci. A uvijek stvar počinje od prvog čovjeka, velik dio tih problema kreće od predsjednika stranke. Mislim da u HSS trebamo vratiti dijalog, razgovor, trebamo vratiti normalno ponašanje, nedisonantne tonove. Ne da situacija u HSS-u bude "i mi ili oni", nego da svi zajedno razgovaramo i donosimo rješenja – izjavio je Matić. 

Kap koja je prelila čašu

 Kao "kap koja mu je prelila čašu" naveo je krivu interpretaciju zaključaka Predsjedništva HSS-a koja se, kaže, pojavila već tri puta oko davanja potpore predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću  kao mandataru za sastavljanje nove Vlade.

Ako je Predsjedništvo HSS-a odlučilo podržati Plenkovića za mandatara, onda je Beljak to morao provesti

 – Jer, jednostavno, ako Predsjedništvo stranke donese odluku, onda predsjednik stranke Krešo Beljak mora tu odluku provesti, a ne u medijima govoriti drugo. Odluka je bila da dajemo potpise Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade. Čak je u prvom prijedlogu na Predsjedništvu bilo bezuvjetno, pa je onda to maknuto. Ali, znači, nije bilo nikakvog govora oko 76 potpisa, ili 100 potpisa ili 50 potpisa, nego jednostavno – mi dajemo podršku mandataru Andreju Plenkoviću za sastavljanje hrvatske Vlade prvih 100 dana. I pojašnjenje je bilo kako bi se izbjeglo da nemamo Vladu i kako bi se izbjeglo ucjenjivanje drugih političkih stranaka, nego da mandatar može doći što prije pred predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i da što prije dobijemo Vladu, kako bi se problemi u hrvatskom društvu počeli što prije rješavati, a ne da proces traje dva-tri mjeseca – istaknuo je Matić.   

 Dodao je i kako se protivi prijedlogu da na unutarstranačkim izborima u HSS-u, koji su najavljeni za 22. listopada, budu "zatvorene liste". – Trebao sam biti potpredsjednik stranke u sazivu kod gospodina Kreše Beljaka, korektno je on to meni rekao, ali na zatvorenoj listi ne želim biti izabran jer mislim da su zatvorene liste za neka bivša vremena, a ne sada u modernoj demokraciji. I u HSS-u pogotovo ne sada kada imamo suspendiranih 100 članova, delegata, da nakon toga još zatvaramo liste – naglasio je.

Postanem li predsjednik HSS-a sve suspenzije ću staviti na reviziju

O suspenziji 100-tinjak članova HSS-a, o kojoj je odlučio Beljak zbog opstruiranja prijevremenih parlamentarnih izbora, Matić kaže da su procesi u tijeku i da će on sigurno nakon izbora, ako postane predsjednik HSS-a, sve te procese staviti u reviziju.  

 Kandidaturu za predsjednicu HSS-a najavila je i suspendirana Marijana Petir, HSS-ova europarlamentarka te članica Glavnog odbora i Predsjedništva stranke. Petir je u četvrtak poručila kako traži "suspenzije svih suspenzija" u HSS-u, jer nisu u skladu sa zakonom, dok je suspendirani koprivničko-križevački župan Darko Koren optužio Beljaka da je u 112-godišnjoj povijesti stranke "nakon Puniše Račića napravio najveću štetu HSS-u".      

  Nenad Matić bio je već kandidat za predsjednika HSS-a na unutarstranačkim izborima 19. ožujka ove godine, kada je za predsjednika stranke izabran Krešo Beljak. Uz Matića, protukandidat Beljaku bio je i Branko Hrg, koji je do tih unutarstranačkih izbora vodio HSS. Hrg je nakon odluke Glavnog odbora HSS-a da stranka u prijevremene izbore ide sa SDP-om, odnosno Narodnom koalicijom, napustio HSS i na izbore izašao kao nestranački kandidat na listi HDZ-a te osvojio saborski mandat. HSS je kao dio Narodne koalicije na izborima osvojio pet mandata, a jedan od njih i mandat Kreše Beljaka. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
12:47 30.09.2016.

Kaj ga ljubitelj kazića još uvijek nije suspendiral?

DE
dernek
13:56 30.09.2016.

Nevjerovatno je da stranka nema takav ustroj da postoji neko tijelo u stranci koje ce analizirati i mjenjati odluke predsjednika stranke koje su stetne po stranku,ovaj ce se kandidirati i ako dobije izbore suspendirat ce beljakove odluke a sta ako nebude izabran beljak ce i dalje svojom voljom i diktaturom voditi stranku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije