Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Rimac

Pripremamo lansiranje novih modela automobila i bicikala

Mate Rimac Osoba godine Večernjeg lista
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/16
23.01.2015.
u 22:30

Mate Rimac proglašen je osobom godine 2014. godine u izboru Večernjeg lista. Taj mladi poduzetnik tvrtku ima od 2009., ali joj je ime već prepoznatljivo u svijetu

Mate Rimac proglašen je osobom godine 2014. godine u izboru Večernjeg lista. Taj mladi poduzetnik tvrtku ima od 2009., ali joj je ime već prepoznatljivo u svijetu.

Prošlo je šest godina od početka, jeste li očekivali ovakav uspjeh?

Ja sam krenuo s vrlo jasnom vizijom i slijedim put koji sam zacrtao prije šest godina, no i dalje smatram da smo još na počecima i kako ćemo se približiti zacrtanim ciljevima tek oko 2020. Za sada sam svakako zadovoljan poslom, ali nemamo vremena za odmor i divljenje uspjesima.

Dokazali ste da i proizvodnja te vrste ima mjesta u zemlji. Je li to ohrabrenje za druge poduzetnike?

Mi smo dokazali da je moguće u Hrvatskoj ostvariti vrhunske rezultate u jednoj od najkompetitivnijih industrija i to sa sasvim novim proizvodom. U svojim počecima 2006., kada sam pobjeđivao na internacionalnim i domaćim natjecanjima elektrotehnike i inovacija, nisam čuo za pojam startup i jednostavno nisam znao kako ideje pretvoriti u posao. Da sam imao pravo mentorstvo, kakvo danas u Hrvatskoj postoji, zasigurno bih već prije 2-3 godine bio tu gdje sam danas. Stoga sam aktivan u startup sceni i aktivno se uključujem u mentoriranje početnika. Savjet ili kontakt nekad je puno važniji od novca.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Mislite li da proizvodi s dodanom vrijednošću mogu izvući zemlju iz krize i pomoći da odljev radne snage stane?

Smatram da izvoz proizvoda i usluga s visokom dodanom vrijednošću jedino može preokrenuti smjer u kojem ova zemlja ide. To ne moraju nužno biti fizički proizvodi. Tvrtke mojih vršnjaka – Infinum, Degordian, 5 minuta, Farmeron – izvoze softver i samo od tih tvrtki jako dobro žive stotine mladih stručnjaka koji svakim danom popravljaju našu vanjsko-trgovinsku bilancu.

Nakon prošlogodišnje dokapitalizacije planirate daljnje kapitalno jačanje i povećanje broja zaposlenih, a u pripremi je i novi proizvod?

Pripremamo se za lansiranje novih modela automobila i bicikala te novih tehnologija koje nudimo drugim proizvođačima. Ove godine zaposlili smo već deset novih zaposlenika, a do kraja godine trebalo bi ih biti više od stotinu.

Radite poslove i za renomirana imena u autoindustriji…

Za mjesec dana na sajmu u Ženevi bit će predstavljen hibridni supercar jednog poznatog europskog proizvođača za kojeg smo mi radili baterijski i pogonski sustav. U tom slučaju dogovor je kako će kupac objaviti da je hibridni sustav razvijen i proizveden u Hrvatskoj. Kineska tvrtka Qoros slično je napravila na prošlogodišnjem sajmu u Ženevi kada su objavili da je njihov električni bicikl zapravo razvijen i proizveden u Svetoj Nedelji. Takvi angažmani meni su posebno dragi jer mi je često nevjerojatno da mladi dečki i djevojke koji su prije nekoliko mjeseci ili godina još sjedili u dvoranama fakulteta u Zagrebu, Osijeku ili Splitu danas razvijaju i proizvode tehnologije budućnosti za neka od najjačih imena u automobilskoj industriji.

Posla ne nedostaje, narudžbi ima...?

Concept One proizvodimo u seriji od osam komada. Zasad su još dva komada bez kupca. Proizvodnja počinje tek kada je automobil naručen i kada su dogovoreni svi detalji. Idući modeli proizvodit će se u znatno većim količinama. Bicikli su prodani u 18 zemalja na pet kontinenata, a ove godine planiramo isporučiti 170 komada.

Gdje vidite tvrtku za nekoliko godina?

Cilj mi je da ostanemo tehnološki lider u našem području i da se svojim novim proizvodima pozicioniramo kao tržišni lider u našem segmentu, da budemo jedan od najboljih poslodavaca u regiji, da možemo još mnogim ljudima pružiti priliku da postanu dio našeg tima i da tvrtka Rimac Automobili bude internacionalno prepoznata kao centar izvrsnosti i znanja za high-performance električna vozila i pogonske sustave. Bilo bi mi drago da ostvarenje naših ciljeva ima pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i privuče druge da se odvaže na poduzetništvo.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Večernjakovci Norman Mueller, Dražen Klarić, Zdravko Milinović, Mario Vrgoč i Žarko Ivković

>>Mate Rimac Večernjakova osoba godine! Svoju tvrtku gradio je od nule

>>Pogledajte kako Rimčeva tvornica automobila izgleda iznutra

Komentara 48

Avatar links
links
23:06 23.01.2015.

ma super, čestitam, samo vrati lovu koji je stari maznuo nama u aferi maestro!!!!

Avatar links
links
23:09 23.01.2015.

ime tvrtke je poznatije u pravosudnim krugovima zbog starog Rimca, nego u svijetu

RA
radiomilevabeograd
03:17 24.01.2015.

Nisam čuo da je išta prodo još,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije