Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi režim

Nema više stajanja u Hrvatskoj. Migrante će na vlak ukrcati u Makedoniji te prevoziti do Austrije

Orepić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/6
09.02.2016.
u 11:39

Orepić je kazao da će 20 hrvatskih policajaca pomoći da se u pitanju izbjeglica krene "u boljem smjeru i još humanijem odnosu prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put".

Grupa hrvatskih graničnih policajaca danas je, nakon dogovora policija zemalja na izbjegličkoj ruti o slanju ispomoći, poslana u Makedoniju, a ispred sjedišta MUP-a ispratili su ih ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić i ravnatelj policije Vlado Dominić. – Ovo je trenutak u kojem stavljamo točku na dosadašnju aktivnost po pitanju angažmana naših ljudi na granici Makedonije i procesu profilacije na toj granici u kojoj će sudjelovati sve zemlje koje su uključene u ovaj problem – kazao je Orepić novinarima.

Objasnio je da će hrvatski policajci zajedno s kolegama iz Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije raditi profilaciju migranata i "otkloniti čitav niz problema što se javljao prilikom obavljanja tog posla".  Ispred MUP-a u misiju je krenulo 15 policajaca, a u Makedoniji je već petero hrvatskih policijskih stručnjaka za granicu. Orepić je kazao da će 20 hrvatskih policajaca, s pet vozila i potrebnom tehnikom, pomoći da se u pitanju izbjeglica krene "u boljem smjeru i još humanijem odnosu prema tim ljudima koji prolaze svoj križni put".

Migranti će se prevoziti od Makedonije do granice s Austrijom

U profilaciji izbjeglica i nadzoru prolaza granica hrvatski će policajci svoj rad usklađivati s kolegama iz drugih zemalja pa u Hrvatskoj više neće biti potrebno registrirati migrante jer će to biti obavljeno u Makedoniji. – Sva tehnička pitanja dogovorit će ravnatelji policije, podijelit ćemo troškove i skupa raditi na terenu – rekao je Orepić. Ravnatelj policije objasnio je kako je na zadnjem sastanku ravnatelja policije u Skoplju dogovoreno da će se migranti zajedničkim snagama prevoziti od Makedonije do granice s Austrijom. Dodao je da, kada jednom uđu u vlak u Makedoniji, više neće s njega silaziti sve do Austrije.

– Liječničku pomoć migrantima još dogovaramo, u tom slučaju će morati sići s vlaka, medicinski će se zbrinuti, tako da će nastaviti svoj put prema zapadu sljedećim vlakom, odnosno kad za putovanje budu sposobni – rekao je glavni ravnatelj Dominić i dodao kako će se vlakovi zaustavljati kad bude potrebe da se promijene lokomotive ili policijski službenici, stoji na stranicama MUP-a. 

Vlade se još trebaju dogovoriti oko troškova i medicinske pomoći, a Hrvatska će, prema Dominićevim riječima, dostavljati i dio hrane kako izbjeglice nakon ukrcaja na vlak u Makedoniji više ne bi morale silaziti. Izuzetak bi bile bolesne osobe koje bi s vlaka silazile zbog pružanja liječničke pomoći, a nakon oporavka nastavile bi put.  Na pitanje što će biti s onima koje zatraže azil u Hrvatskoj, Dominić je rekao da izbjeglice i dalje žele u Austriju i Njemačku, ali da će svi tražitelji azila biti pušteni u Hrvatsku.  

>>Kurz: Makedonija ne može sama u izbjegličkoj krizi, problem Grčka

>>Balkanska ruta prepolovila broj tražitelja azila u Hrvatskoj

Komentara 97

KA
KaNiDora
11:43 09.02.2016.

Izvrsno - pozdravljam !

DU
Deleted user
11:48 09.02.2016.

Jasno, morali smo se riješiti druga milicionera "Salejmalejkum" Ostojića da se to provede, kakvo iznenađenje.

DU
Deleted user
12:43 09.02.2016.

Čisto sumnjam da će Njemačka, koja se ovdje ni ne spominje, pristati da izbjeglice traže azil samo kod njih a ne i u zemljama kroz koje prolaze. Austrija će svoju kvotu od 38 tisuća izbjeglica za ovu godinu ispuniti već do maja, i šta onda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije