Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijer Andrej Plenković u Karlovcu:

Nema potrebe da Hrvatska diže zidove na granici

Andrej Plenković
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/6
22.10.2016.
u 13:43

Problem se pokušava riješiti na izvorištu, dakle u zemljama iz kojih migranti odlaze i to zbog nestabilnih država, siromaštva, ratova

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Karlovcu, na otvorenju pevog slatkovodnog akvarija u Hrvatskoj, komentirao je aktualnu situaciju s izbjeglicama koju je ocijenio da nije onakva kakva je bila za najveće migracijske krize.

- U Bruxellesu smo razgovarali o temi migracije kao kapitalnoj temi Europe zadnje dvije godine. Činjenica je da se val migranata sada više služi srednje-mediteranskom rutom, a manje istočnom, kao prije godine dana.

Problem se pokušava riješiti na izvorištu, dakle u zemljama iz kojih migranti odlaze i to zbog nestabilnih država, siromaštva, ratova. Ono što je također važno, jest to da je u odnosu na lani, čak 98 posto manje ljudi u izgjegličkom valu koji se kreće balkanskom ili mediteranskom rutom.

Sreo sam se i sa slovenskim kolegom Cerarom, a i nastavit ćemo razgovor o temi zaštite granica. Sa susjednim državama naći ćemo mehanizam zaštite granica i sprečavanja nekontroliranog prelaska granica. Hrvatska će štiti svoju granicu, policija je podigla razinu pripravnosti na svim dijelovima granice, osobito na zelenim granicama gdje je bilo dolazaka migranata.

Naime, više je načina da se granica štiti, imamo kvalitetan nadzor granica i u ovom trenutku nema potrebe da Hrvatska podiže zidove – kazao je Andrej Plenković.

Upitan za slučaj INA-e i MOL-a koji želi zatvoriti rafinerije u Rijeci i Sisku, kazao je kako je INA strateško pitanje, da se mora poštivati međudioničarski ugovor i ispunjavati obveze, a hrvatska Vlada će inzistirati na opstanku rafinerija u Sisku i Rijeci.

"Što se tiče suradnji s koalicijskim partnerom, ona je stabilna i čvrsta. S Mostom imamo jako dobru suradnju, povjerenje i stabilnu parlamentarnu većinu. Imamo zajedničku Vladu i kontinuirani dijalog koji traje već nekoliko tjedana. Ono što smo naučili iz prethodnih mjeseci i što ćemo primjenjivati, jest to da ćemo moguće prijepore rješavati na vrijeme i u dijalogu.

Zajednički nam je interes stabilna i učinkovita vlada koja ispunjava zajedničke ciljeve i funkcionira četiri godine" – kazao je premijer Plenković.

Što se tiče najavljenog prosvjeda onih koji su nezadovoljni što Zlatko Hasanbegović više nije ministar kulture, kazao je da je Hrvatska demokratska zemlja i svatko može izreći svoj stav, ako treba i prosvjedom, što mu ne smeta.

"Nitko se meni nije žalio zbog pojedinih ministara, za one koji to jesu ili više nisu. Činjenica je da sam ja premijer i moji su ministri moja odluka. Hasanbegović je bio ministar, svoj je posao dobro radio, no sada imamo novu Vladu, nove okolnosti i ne vidim da bi priča oko gospodina Hasanbegovića trebala imati toliki nastavak.

On i ja imamo čvrst i kulturan dijalog, on ima mogućnost političkog djelovanja i tu problema nema – kazao je A. Plenković. Dodao je i kako vlada ima četiri doktora znanosti, među kojima je i Martina Dalić, te jasnu i jedinstvenu politiku koju će ekonomski tim provoditi.

Kada je u pitanju demografija, odlučili smo se uhvatiti u koštac s tim problemom, institucionalizirati ga i spojiti s ministarstvom koja se bavi pitanjima mladih, obitelji i socijalnom politikom, ne kao izdvojenim ministarstvom.

Dakle, nema govora da sam zaboravio dr. Stjepana Šterca koji je pisao demografski program. Naime, on mi je pomogao i kod sastavljanja unutarstranačkog programa i mi razgovaramo o njegovom mogućem angažmanu kao mog savjetnika za unutrašnja pitanja.

Svakako ćemo naći model suradnje, a svakoga iz akademske zajednice s dobrim idejama poticat ću da svoje ideje i izloži" – pojasnio je premijer Plenković.

>> Na Trgu bana Jelačića održan skup potpore Zlatku Hasanbegoviću

Komentara 38

KA
kajinx
14:07 22.10.2016.

Eto, još jedan dokaz koliko mu je stalo do Hrvatske. Milioni izbjeglica na vratima Hrvatske, a on hoće rješavati problem na izvorištu. Plenkoviću, ne moraš nam dokazivati nivo svoje inteligencije i brige za Hrvatsku. To znamo.

Avatar NeNormalan
NeNormalan
14:11 22.10.2016.

Svi oko nas su blesavi samo si ti pametan, samo dok to uvidiš biti će Hrvatska puna migranata, dezertera i ISIL-ovaca

DU
Deleted user
14:09 22.10.2016.

Ja sam uvijek za zid prema Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije