Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF:

Nema novih radnih mjesta, izvoz je nizak, a poslovno okruženje loše

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.05.2015.
u 06:30

Lovrinčević: Prije šest godina sedam zemalja EU bilo je iza nas po standardu, a danas su to samo Rumunjska i Bugarska

Nakon boravka i razgovora u raznim institucijama, predstavnici MMF-a u četvrtak će dati izvješće o stanju u Hrvatskoj. Otkad smo u EU, oni dolaze na redovite konzultacije, no njihovo mišljenje manje je relevantno jer značenje ima samo mišljenje Europske komisije.

MMF upozorava na problem visokog deficita i javnog duga. No ovaj put, kaže nam sugovornik, nisu bili odrješiti u pronalaženju brzog rješenja za fiskalnu politiku pa je tek preporuka blago smanjenje deficita za jedan postotni bod na godinu. MMF drži da zbog visoke euriziranosti nema prostora za djelovanje monetarne politike, ali kažu da je poslovno okruženje loše, izvoz slab, radna mjesta se usporeno otvaraju, nema restrukturiranja javnih tvrtki, ali i da smo skupa zemlja.

Analitičar Željko Lovrinčević zaključuje kako je još do prije šest godina sedam zemalja EU bilo iza nas po standardu građana, danas su to samo Rumunjska i Bugarska, no da će nas i Rumunjska uskoro prestići.

>> Predstavnici MMF-a: Pomaci se vide, ali potrebne su hrabrije strukturne reforme

Komentara 12

Avatar comparator
comparator
07:18 06.05.2015.

Gdje mogu raditi kad država sisa sve novce za održavanje skupog sustava koji garantira izvrstan standatrd jedino političarima a političari imaju privilegiju odlućivanja o porezima kojim se osiguravaju od konkurencije. Jednostavno zdrave ideje ne dolaze u javnost a politika bezobrazno tvrdi kako je ona ta koja će osigurati budučnost što ne stoji jer je jedino reali sektor taj koji stvara novac. Treba ograničiti broj političara u svim državnim i svim ostalim tijelima na postotak koji u odnosu na broj stanovnika nebi smio ugroziti privredu.Isto tako njihov uspjeh trebalo bi mjeriti prema BDP-u i primanja im vezati uz kvalitetu njihovog rada.

MA
Malenkost
07:12 06.05.2015.

Bugarska, Rumunjska te Hrvatska i jesu jako slicne. Nisu nista lustrirali. Potomstvo komunista ima sve u ruci. Balkan. HR je Balkan.

Avatar majkomila22
majkomila22
07:23 06.05.2015.

Dobro jutro !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije