Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20.11.2015. u 12:00

Teroristi će uglavnom napasti na poznatom području, a RH je dosta blizu da bude meta

Zadnji atentat u Sarajevu jest teroristički čin. Premda bi u BiH rado ta ubojstva nekako drukčije prikazali. Hrvatske službe, međutim, ne dvoje da je riječ o terorizmu. Tek treba vidjeti je li terorist bio umrežen pa je krenuo u ubijanje vojnika i rešetanje autobusa jer je primio naredbu, ili je na ideju došao gledajući TV prijenos iz Pariza. Pokaže li se ovo drugo, znači da je riječ o tzv. vuku samotnjaku, a oni su i najopasniji, jer su još manje predvidivi. Kako se preko noći mijenja europska sigurnosno-obavještajna konfiguracija, pitanje je i koliko je sada Hrvatska ugroženija nego prije. Nitko još službeno nije rekao da je ta ugroza veća, ali očito jest, s obzirom na atentate u Parizu, na migrantski val, te posebno zbog atentata u BiH.

Potkraj travnja ove godine zbio se sličan atentat, kada je 24-godišnji Bošnjak uz poklič “Alahu ekber” uletio u policijsku stanicu u Zvorniku i ubio jednog i ranio dva policajca (Srba), da bi ga, u razmjeni vatre, policajci likvidirali. Takvi atentati lako mogu destabilizirati BiH i zaoštriti odnose između triju naroda. Iz BiH je u Siriju i Irak otišlo nekoliko stotina džihadista, 50-ak se vratilo i pod nadzorom su svih mjerodavnih službi. A atentati se ipak događaju. Kako RH i BiH imaju tisuću kilometara zajedničke granice, koju nije teško prijeći, jasno je da naš sigurnosno-obavještajni aparat, kada govori o ugrozama, upire prstom najviše u susjednu BiH. Naime, procjene govore da Hrvatskoj najveća opasnost od terorističkog napada prijeti iz – BiH. Teroristi će uglavnom napasti na području gdje žive, koje im je jako dobro poznato, a Hrvatska je dovoljno blizu da bude meta.

Pa i napade u Parizu izveli su džihadisti iz susjedne Belgije. Hrvatske su službe u međuvremenu aktivirale kompletnu razmjenu podataka s partnerima iz elitnog obavještajnog sustava. To funkcionira, no potrebna je i hitna nabava nove opreme za elektronički nadzor i nadzor nad aplikacijama koje rabe teroristi. No, to nije sve, poruka državnom vrhu je – kresati vojni, obavještajni i policijski proračun više nije moguće.

>> Pucao u kladionici i po autobusu u Sarajevu, ubio dva vojnika pa počinio samoubojstvo!

Komentara 3

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
13:26 20.11.2015.

Moj Davore ti pojma nemas,a dobro bi bilo da upitas svoje roditelje ili starije od kuda prijeti zlo i jad?!Tko je pocimljao ratove (svjetske),tko napada i ubija svoje susjede,tko uzima tudi teritorj,tko ubija (Blajburg)djecu izarobljene....mozda sam ti malo drmnio glavom,nadam se da ti nije mucak u njoj.

SR
srtuja
12:51 20.11.2015.

Dobro je da nije iz Republike Srpske, koja će ionako uskoro biti dio Srbije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije