Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjet za razvoj civilnoga društva

Nekoliko članova Savjeta dalo ostavku jer je "Vlada obezvrijedila svoje savjetodavno tijelo"

Željka Leljak Gracin
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
22.04.2016.
u 23:27

Uz predsjednicu, navodi se, ostavke su dali i članovi i članice iz redova civilnoga društva i to iz područja: socijalna skrb, djelovanje mladih, zaštita i promicanje ljudskih prava, kultura, zaštita okoliša i održivi razvoj, demokratizacija, vladavina prava i razvoj obrazovanja

Predsjednica Savjeta za razvoj civilnoga društva Željka Leljak Gracin i nekoliko članova iz redova civilnoga društva priopćili su kako daju ostavke jer je Vlada, smatraju, obezvrijedila svoje savjetodavno tijelo kada je u petak na telefonskoj sjednici usvojila Uredbu o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu i to u vrijeme dok je Savjet na sjednici raspravljao upravo o toj temi.

 Uz predsjednicu, navodi se, ostavke su dali i članovi i članice iz redova civilnoga društva i to iz područja: socijalna skrb, djelovanje mladih, zaštita i promicanje  ljudskih prava, kultura, zaštita okoliša i održivi razvoj, demokratizacija, vladavina prava i razvoj obrazovanja - Jany Hansal, Mirela Travar, Cvijeta Senta, Igor Roginek i Katarina Pavić, koji pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto.

U priopćenju stoji kako je, za vrijeme trajanja sjednice Savjeta za razvoj civilnoga društva Vlade o prijedloga Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2016. godinu, Vlada na izvanrednoj telefonskoj sjednici usvojila istu i uredbu. Ističe se kako je Vlada tim postupkom obezvrijedila Savjet te dokinula demokratske procedure i ustaljene prakse oblikovanja javnih politika.

Kažu kako je dijalog između civilnoga društva i države u Hrvatskoj izgrađivan više od petnaest godina kao primjer kvalitetnoga i uključivoga društvenog razvoja, a prepoznat je kao uzoran i na međunarodnoj razini. 

 -Ovim činom Vlade dokinute su osnovne postavke razvoja civilnoga društva, a na simboličkoj razini njime se ukida demokraciju temeljena na procedurama i dijalogu zainteresiranih strana- ističe se i dodaje kako "nevoljni sudjelovati u ovoj farsi, predsjednica Savjeta te članovi i članice iz redova civilnog društva daju ostavke u Savjetu te pozivaju i ostale članove i članice Savjeta da učine isto".

 Savjet za razvoj civilnoga društva je savjetodavno tijelo Vlade RH, koje djeluje na razvoju suradnje Vlade i organizacija civilnoga društva u Republici Hrvatskoj na provođenju Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva, razvoju filantropije, socijalnog kapitala, partnerskih odnosa i međusektorske suradnje.

>>Na telefonskoj sjednici Vlade donesena uredba o raspodjeli novca od igara na sreću

Komentara 16

BA
bakulušić
00:01 23.04.2016.

Ovdje treba dobro prosijati i odvojiti žito od kukolja. Što to povezuje socijalnu skrb, osobe sa invaliditetom, kulturu, zaštitu okoliša i platformaše koji imaju subverzivni karakter. Ovdje bi se netko trebao sramiti.

NV
novo vriijeme
00:31 23.04.2016.

nestalno novaca više ih ne zanimaju ljudska prava

DG
damir.geo
03:21 23.04.2016.

Zar smo i taj savjet plaćali mi, porezni obveznici??? Nije ni čudo da nema novaca u proračunu kad se vidi koliko parazita na njemu visi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije