Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBRISANI

Neki su iz HDZ-a otišli sami, neke su izbacili

22.11.1993., Zracna luka Zagreb, Zagreb - Predsjednik Franjo Tudjman odlazi na sluzbeni put u Bukurest. Franjo Tudjman, Gojko Susak, Jure Radic, Josip Manolic, Stjepan Mesic.  Photo: Robert Belosevic/PIXSELL
Foto: Robert Belošević/Pixsell
1/6
27.02.2015.
u 22:05

Glavaš: Nijednog trenutka nisam zažalio što sam izašao iz HDZ-a

Zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet danas je objavio da napušta stranku zbog neslaganja s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Nije mogao podnijeti poticanje ideoloških podjela i sukoba u trenucima dok je Hrvatska u gospodarskoj krizi.

U povijesti HDZ-a više je istaknutih političara izbačeno ili je samo otišlo iz stranke.

Mesić i Manolić 
kritizirali Tuđmana i morali su otići

Potkraj 1993. i početkom 1994. Stipe Mesić, koji je u ono vrijeme bio predsjednik Zastupničkog doma Sabora, i Josip Manolić, koji je bio predsjednik Županijskog doma Sabora, javno su kritizirali Franju Tuđmana i ministra obrane Gojka Šuška zbog njihove politike prema BiH. Tražili su političku potporu zapadnih zemalja i okupljali saborske zastupnike za koje su držali da bi mogli napustiti Tuđmana. Očekivali su da će ih podržati najmanje tridesetak zastupnika HDZ-a. No nisu, na kraju, skupili dovoljno zastupnika pa se sve završilo njihovim odlaskom iz HDZ-a te stvaranjem minorne stranke koja se zvala Hrvatski nezavisni demokrati i koja već godinama ne postoji.

Nakon gubitka izbora 2000. više se nisu vidjeli u stranci

Višegodišnja Tuđmanova savjetnica Vesna Škare-Ožbolt i najdugovječniji šef diplomacije Mate Granić iz HDZ-a su izašli 2. travnja 2000. jer više nisu vidjeli svoje mjesto u toj stranci. Granić je izgubio na predsjedničkim izborima već u prvom krugu i povukao se iz prvih redova političkog života, a Škare-Ožbolt postala je saborska zastupnica i osnovala Demokratski centar.

Pašalić izbačen iz stranke

Na drugim unutarstranačkim izborima u HDZ-u nakon Tuđmanove smrti 2002. godine Ivić Pašalić je izgubio na izborima za predsjednika stranke. Pašalić i simpatizeri njegova tima tada su tvrdili da je Ivo Sanader lažirao rezultate izbora. Kasnije su to potvrdili i Branimir Glavaš i Ivan Drmić sudionici krađe glasova. Pašalić je izbačen iz stranke a potom je utemeljio Hrvatski blok.

Rekao sam zbogom HDZ-u i nisam zažalio

Ne bih komentirao izlazak Drage Prgometa, to je njihova unutarstranačka stvar, davno sam rekao "zbogom" HDZ-u – kaže Branimir Glavaš. Uskoro se navršava, inače, ravno deset godina otkako je Glavaš napustio tu stranku i osnovao HDSSB.

– Nijednog trenutka nisam zažalio što sam izašao iz HDZ-a – zaključuje Branimir Glavaš.

Htio se vratiti na čelo HDZ-a pa ga izbacili

1. srpnja 2009. Ivo Sanader dao je ostavku iz "osobnih razloga" na mjesto predsjednika HDZ-a i Vlade. Šest mjeseci kasnije najavio je povratak nezadovoljan kako HDZ i Jadranka Kosor vode stranku i državu. Predsjedništvo HDZ-a tada ga je izbrisalo iz članstva.

S ovim vodstvom nema komunikacije

Moj primjer, ali i brojni drugi, govore da nema šanse u okviru ovoga vodstva boriti se za bilo što unutar stranke, da nikakva komunikacija nije moguća. Pa pogledajte Vladimira Šeksa, koji je doajen, a smijenjen s mjesta potpredsjednika Sabora samo zato što je podržavao mene!. Zar to nije nedemokratski? - kaže Jadranka Kosor.

>> Drago Prgomet: Dajem ostavku i napuštam HDZ!

>> Kosor o ostavci Prgometa: To je očekivano, ali tužno. Voljela bih surađivati s njim

Komentara 198

CR
Crnimata
23:09 27.02.2015.

Veliki Tuđman je okupio Hrvate pod ta tri slova HDZ i stvorio državu Hrvatsku

HR
Hrvatska3014
22:22 27.02.2015.

HDZ je najači Hrvatski brand. Točka.

MC
marta@cro
22:58 27.02.2015.

Ili jesi ili nisi, a oni nisu. Kad svoje ambicije nisu uspjeli zadovoljiti otišli su dalje. Toliko o tom da su tu srce i da zive to uvjerenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije