Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović:

'Neka nam godina pijetla da dodatni zamah daljnjem produbljenju prijateljskih odnosa Hrvatske i Kine'

Kineska nova godina
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/13
23.01.2017.
u 23:42

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju odnosa između Zagreba i Pekinga.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je rekla da konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju odnosa između Zagreba i Pekinga te da je "postojano prijateljstvo" između dvije zemlje važno u modernom svijetu koje se suočava sa sve brojnijim izazovima. "Konstruktivna uloga Kine u međunarodnoj zajednici pridonosi daljnjem razvoju obostranih odnosa i partnerstva između dviju zemalja", rekla je Grabar-Kitarović u govoru na proslavi kineske lunarne godine i 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Kine u koncertnoj dvorani "Vastroslav Lisinski".

Izražavajući nadu da će nas godina pijetla, koji simbolizira entuzijazam, marljivost, hrabrost i povjerenje, dovesti do "boljih odgovora na sve brojnije izazove u suvremenom svijetu", hrvatska predsjednica je posebice istaknula važnost čvrstih prijateljstava u modernom svijetu. "Upravo su danas postojana prijateljstva iznimno važna u modernom svijetu i ja vjerujem da je upravo prijateljstvo s Kinom jedno od takvih prijateljstava", istaknula je predsjednica. Po njezinim riječima, upravo su spomenute karakteristike "vatrenog pijetla" one koje bi nam trebale biti vodilja u nastavku izgradnje razvoja odnosa između dviju zemalja.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Josip Regović/PIXSELL

Izrazivši uvjerenje da će dvije strane "zajedničkim naporom" nastaviti raditi na jačanju međusobnih odnosa i partnerstva, Grabar-Kitarović je kazala da su Hrvatska i Kina prepoznale srednju i istočnu Europu kao prostor u kojem je moguće ostvariti daljnju prijateljsku suradnju kako bi se "ojačala gospodarska i trgovinska razmjena, osnažilo europsko tržište i omogućila bolja infrastrukturna povezanost". "Stoga su inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Tri mora", koju promičem s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, dvije nadopunjujuće platforme koje se povezuju kroz format 16+1", naglasila je šefica hrvatske države. Tijekom državnog posjeta predsjednice Grabar-Kitarović Kini u listopadu 2015., njezin domaćin, predsjednik Xi Jinping je kazao kako je Hrvatska važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“, kao i za jačanje kineske suradnje s državama srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, te je pozdravio njezinu inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more".

Grabar-Kitarović je također kazala da je, kako bismo u potpunosti iskoristili povoljan položaj hrvatskih luka i njihovih potencijala te ostvarili suradnju na području energetike, prometa i infrastrukture, potrebno uložiti dodatne napore i pronaći prikladne modele u cilju realizacije projekata od zajedničkog interesa. "Kao jedna od zemalja s najbrže rastućom ekonomijom, Kina je neophodan sugovornik za moguća ulaganja, poslove i suradnju", poručila je predsjednica. Osvrnuvši se na uspostavu diplomatskih odnosa prije 25 godina, predsjednica je kazala da je tih "četvrt stoljeća odlikovano uzajamnim povjerenjem, postojanim prijateljstvom i otvorenošću srca dva naroda". "Neka nam godina pijetla da dodatni zamah daljnjem produbljenju prijateljskih odnosa dviju zemalja, potakne još bolje poznavanje i veće zbližavanje naših građana i pridonese još bližoj i intenzivnijoj suradnji, učvršćujući naše partnerstvo u općoj suradnji i dižući ga na stratešku ravan", zaključila je predsjednica i nazočnima na proslavi na kineskom zaželjela sretnu Novu godinu pijetla.

Kineska veleposlanica u Hrvatskoj Dend Ying je kazala da Kina posvećuje veliku pozornost partnerstvu i suradnji s Hrvatskom i istaknula "velike izglede za daljnje produbljivanje suradnje" između dvije zemlje. "Ova je godina dobra prilika da produbimo međusobno povjerenje i naše odnose i suradnju dignemo na višu razinu", kazala je Deng. Istaknula je da je "uspješan" posjet hrvatske predsjednice 2015. dao "novi poticaj" razvoju međusobnih odnosa i podsjetila da su se od tada gospodarski i trgovinski odnosi između dvije zemlje osnažili. U proteklih četvrt stoljeća, nastavila je Deng, Hrvatska i Kina jedna drugu "uvažavaju i poštuju". Također je izrazila zadovoljstvo suradnjom na području kulture, obrazovanja i sporta. Proslavu u koncertnoj dvorani "Vastroslav Lisinski" uveličao je nastup kazališta iz grada Ningboa, pjevači, plesači i akrobati. Uz predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, bio je nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov.

>>Američki biznismen: Ljudi s kojim se susrela Grabar-Kitarović su moćni i bliski Trumpu

>>Tajna depeša veleposlanstva u Washingtonu otkriva: Predsjednica se u SAD-u sastala s vrhom Pentagona

Komentara 1

Avatar Olujni
Olujni
09:15 24.01.2017.

Godina pijetla u Kini?? Mi u HR smo već 25 godina konstantno u godini političara kriminalca!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije