Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dražen Budiša:

'Ne želim poništenje svoje presude iz komunizma'

budiša
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
24.07.2016.
u 11:00

Poništenjem presude protiv Stepinca otvoren je put da se i neka druga politička suđenja proglase nevažećima

Poništenje presude kojom je zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac 11. listopada 1946. godine osuđen na kaznu zatvora od 16 godina i gubitak političkih i građanskih prava ima veliko simboličko značenje jer je skinuta stigma s istaknutog pripadnika katoličke hijerarhije, ali u isto vrijeme otvara pitanje kako se društvo treba postaviti prema ostalim komunističkim presudama. Teško je i pomisliti da imaju legitimitet sudovi koji su slali građane u zatvor samo zbog benignih viceva. Što je tek s velikim procesima poznatim hrvatskim proljećarima Vladi Gotovcu, Draženu Budiši, Marku Veselici i Franji Tuđmanu koji su osuđeni na dugogodišnje robije samo zato što su se protivili Titovu režimu.

Što smo radili četvrt stoljeća

Dražen Budiša žestoko se protivi poništenju Stepinčeva procesa. Smatra da je odluka koju je donio sudac Turudić posve nepotrebna.

– Od povijesne drame pravimo sudsku farsu – ističe Budiša dodajući da ta odluka nije bila potrebna ni Stepincu ni Hrvatskoj. Ističe da je bio i protiv zakona koji je omogućio ovakvu reviziju, a koji je na prijedlog Vladimira Šeksa jednoglasno donesen u Saboru.

Proces protiv Stepinca bio je legitimacija i komunističkog režima i bivše države, ali je bio legitimacija Stepinca i njegove veličine. Stoga ima kulturno-povijesnu vrijednost.

– Ovom prigodom poručujem svojim nasljednicima da nikada ne pokreću obnovu sudskog procesa na kojem sam osuđen na četiri godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava. Idemo dokazivati u kvazisudskom postupku kojim se ništa ne istražuje ono što je samo po sebi razumljivo – ističe Budiša pitajući se što smo radili u posljednjih četvrt stoljeća kad moramo sudskim putem dokazivati kakav je bio komunistički režim.

Kada se svojedobno počelo govoriti da je Katolička crkva zainteresirana za pokretanje revizije procesa protiv Stepinca, Budiša je nazvao kardinala Josipa Bozanića i rekao mu je da se tome protivi te apelirao na Crkvu da odustane od pokretanja poništenja procesa. Budiša ističe da je Stepinac ovim postupkom na neki način izdvojen od svojih istomišljenika i suboraca koji su se borili protiv komunističkog režima.

– Kao demokratski orijentiranom građaninu meni je poništenje presuda komunističkih sudova posve besmisleno. U stanovitom smislu to znači relativiziranje komunističkog sudstva i režima – zaključuje Budiša. Međutim, povjesničar Ivo Lučić smatra da je poništenjem presude protiv Stepinca otvoren put da se i neka druga politička suđenja proglase nevažećim. Navodi primjer svog prijatelja koji je kao stariji maloljetnik osuđen na četiri godine i nekoliko mjeseci.

Je li pala i presuda Lisaku?

Kada je njegov prijatelj nakon demokratskih promjena upitao suca zašto ga je osudio na četiri godine i tih nekoliko mjeseci, sudac mu je odgovorio da ništa ne zna o tome. Ne samo da je iz Udbe došao nalog da ga osude nego je Udba odredila i kaznu. Povjesničar Hrvoje Klasić, pak, upozorava da je poništenjem presude Stepincu otvorena Pandorina kutija. Pita se je li pala i presuda protiv Eriha Lisaka, bliskog suradnika Ante Pavelića kojemu je suđeno u skupnom procesu kad i Stepincu.

> > Povijesna ekskluziva - Dugo skrivani dokumenti Gestapa i Ozne o kardinalu Stepincu

Komentara 126

AB
abendblatt
11:33 24.07.2016.

Budisa, ti si bio ,u vrhu vlasti nakon demokratskih pro9mjena, zqasto nije osudjen komunisticki rezim kao diktatura i totalitarizam???, zasto nije sprovedena lustracija, tko vam je to branio???

OL
olrajt
11:21 24.07.2016.

Gospodine Budiša vi i gospodin Tomčić ste 2000 godine pomogli ste komunistima da se vrate na vlast.Isto to pokušava Beljak(namjerno bez gospodin a nije ni drug) ove godine.nadam se da to ove 2016 Beljak neće uspjeti!

UM
umnjak
11:16 24.07.2016.

Budiša, očigkedno puno ti toga nisi razumio koncem 90ih niti sad razumiješ. Nazalost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije