Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Angela Merkel pod pritiskom bavarskog saveznika Seehofera

merkel
Foto: DPA/PIXSELL
1/9
10.10.2015.
u 00:18

Seehofer je objavio da je u hitnu proceduru uputio pripremu zakona o integraciji useljenika, kako bi ih zakonski prisilio da nauče njemački jezik i poštuju njemačke vrijednosti te najavio ustavnu tužbu protiv savezne vlade u Berlinu ako se na zaustavi golemi priljev izbjeglica

Njemačka kancelarka Angela Merkel ima sve ozbiljniji problem kod kuće jer se njezin saveznik 66-godišnji bavarski premijer Horst Seehofer potpuno okrenuo protiv njezine politike primanja izbjeglica, najavljuje da će Bavarska vraćati izbjeglice u Austriju, iako bi o tome mogla odlučiti samo njemačka savezna vlada, sastaje se s Viktorom Orbanom i optužuje Amerikance i Francuze da ne čine ništa, jer ne primaju gotovo nikoga.

Seehofer je danas objavio da je u hitnu proceduru uputio pripremu zakona o integraciji useljenika, kako bi ih zakonski prisilio da nauče njemački jezik i poštuju njemačke vrijednosti te najavio ustavnu tužbu protiv savezne vlade u Berlinu ako se na zaustavi golemi priljev izbjeglica. Horst Seehofer premijer je “Slobodne zemlje Bavarske”, kako joj je službeni naziv od 2008., a ponovno je izabran 2013. Lider Kršćansko-socijalne unije (CSU) tu je stranku preuzeo 2008., u trenutku kad joj je popularnost u Bavarskoj pala.

Bio bi izabran i godinu ranije da u javnost nije dospjela priča o tome kako taj istaknuti katolički političar ima izvanbračno dijete. Drugi po brojnosti AlbanciNe samo tabloid Bild već i mnoge ozbiljnije novine tjednima su ga razapinjale kako javno zastupa jedne vrijednosti, a privatno živi posve drukčije.

Kasnije je priznao aferu i ostao sa suprugom te dobio mjesto bavarskog premijera. Iza njega je i prije toga bila duga politička karijera u kojoj je bio i ministar zdravstva u vladi Helmuta Kohla, poznat po rezanju troškova u zdravstvu, a bio je i savezni ministar za zaštitu potrošača u vladi Angele Merkel od 2005. do 2008.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje! Od ostalih tema iz subotnjeg izdanja izdvajamo:

>>Veliki intervju s Tomislavom Karamarkom: Amerikanac im je trebao reći - budite domoljubi

>>Čačić uoči utakmice: Radili smo dobro, osjećam da su dečki motivirani i da silno žele pobjedu

>>Mali Večernjakov izborni vodič: Kako ispravno ispuniti listić

>>Miloševićeva udovica: Srbi u Krajini ni prstom nisu makli da je obrane, a krivili su Slobodana

>>Osvojite BMW od ponedjeljka samo u Večernjem listu

>>Potražite paket Večernji i Obzor, plus magazin Diva za 12 kuna

Komentara 36

MA
Manolo46
21:29 09.10.2015.

Pa nije bez veze Bavarska najjača i najbogatija njemačka pokrajina. Tamo ljudi znaju jako dobro računati, a ovdje je računica jasna.

MR
Mr. Right
07:34 10.10.2015.

Dobar lider ovaj Seehofer al se malo kasno sijetio , jer kukolj se pomijesao sa psenicom a od kukolja ploda nikad nije bilo .

RE
Redsox
23:55 09.10.2015.

Slobodna Zemlja Bavarska (Freistaat Bayern) je naziv koji je uveden za Bavarsku jos 1918., a ne kako se ovdje navodi 2008. godine. To je povijesni naziv koji predstavlja sinonim za naziv republika i potjece jos iz vajmarske republike kada je vecina njemackih republika imala u imenu Freistaat. U tekstu se sugerira da je Bavarska na neki nacin privilegirana u njemackoj federaciji, jer nosi taj naziv. No, to nije tocno, jer pravno nema nikakve razlike izmedju Bavarske i ostalh republika u savezu. Pored Bavarske jos Saksonija i Tiringija nose naziv "slobodnih zemalja".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije