Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ograničenje

Ne smiju držati više od dva psa i dvije mačke

peseki
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/3
04.12.2013.
u 12:00

Ni jedne kazne – Dosad se smjelo držati po četiri psa i mačke, a sada dva, iako komunalni redar nije naplatio nijednu kaznu za nepoštovanje odredbe.

– Što ako kuja ošteni šest štenaca? To je odmah sedam pasa, a po novim pravilima možemo ih imati najviše dva. U našoj je udruzi 25 do 30 članova i većina ih živi u gradu. Nemaju svi zemlju na selu. Time nas se doslovno uništava. Problem su neodgovorni pojedinci koji puštaju pse da se sami šeću, a ne broj ljubimaca koje netko drži – poručuje predsjednik Kinološke udruge Slunj Nikola Bogut.

Kao i brojni uzgajivači, lovci i ostali stanovnici, ogorčen je najnovijom odlukom slunjskog Vijeća. Umjesto četiri, sada je dopušteno držati najviše dva odrasla psa i dvije mačke. Slunj se odlučio na takav potez zbog nekolicine građana koji su se žalili da ih ometa lavež pasa.

Važan im mir turista

– Riječ je uglavnom o ljudima koji se bave iznajmljivanjem soba turistima. Budući da je težište našeg razvoja upravo turizam, gostima moramo osigurati mir. Bilo je nekih problema u Novom naselju, na Ivšić brdu i vjerujem da je ovo ispravna odluka koju ćemo provoditi – napominje gradonačelnik Željko Rendulić.

Neki stanovnici upozoravaju na to da je zapravo problem način na koji neki vlasnici drže pse, zavežu ih i uopće ne vode u šetnju, pa je normalno da su životinje uznemirene i da laju. Vijećnik HDZ-a te ujedno i veterinar Davor Požega protivi se odluci jer smatra da je to ograničavanje ljudskih sloboda. Po njegovu mišljenju, veći je problem što se prijašnja odluka nije provodila.

– Poznajem ljude koji drže i po 16 pasa. Time se kažnjavaju lovci. Ne znam zašto treba ograničavati nekoga ako voli životinje i želi se brinuti o više pasa i mačaka. Ako neki psi stvaraju probleme, postoje policija i komunalni redar pa neka oni interveniraju – smatra Požega.

Komunalni redar Dražen Kotić nema saznanja da netko drži šesnaest pasa. Napominje da dosad nije naplatio ni jednu kaznu zbog nepoštovanja odluke i poziva sve koji imaju bilo kakvih saznanja da to prijave. Dodaje i da svi vlasnici kućnih ljubimaca o njima ne vode brigu i da odluka nije lako provediva.

Okreću se ljudima?!

To potvrđuje i podatak da je Slunj od 2008. godine do sada potrošio gotovo 180.000 kuna za zbrinjavanje pasa lutalica, od kojih su samo dva bila čipirana. I dok su mišljenja u Slunju podijeljena pa neki smatraju i da zbog smrada u središtu grada životinjama uopće nije mjesto, tenzije smiruje predsjednica Vijeća Marina Mrkonja. Razumije ljubav prema životinjama, ali smatra da se moraju ponajprije okrenuti ljudima. S druge strane, Prijatelji životinja upozoravaju da je prihvaćena odluka protuustavna.

– Podnese li bilo tko zbog ovoga tužbu protiv Grada, dobit će je bez problema. Na temelju čega je takva odluka donesena? Ne može biti ograničenja u držanju kućnih ljubimaca. Pri njihovu držanju jedini valjan kriterij su uvjeti i etičko postupanje prema životinjama, a za kontrolu su nadležni veterinarski inspektori – rekao je Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja.

Ključne riječi

Komentara 4

OS
osica
15:08 04.12.2013.

Svakako da vlasnici pasa i mačaka - kućnih ljubimaca moraju voditi računa da ti kućni ljubimci "ne smetaju onima koji ih ne vole ili ih nemaju . Prema objavi u medijima , nedavno je Visoki upravni sud odlučio za jednuednu lokalnu jedinicu , koja je propisala slično ograničenje svojom odlukom da je : ograničavanje broja životinja u stanu - nelegalno. Naravno, o dluka je ukinuta , uz obrazloženje - da se odlukom može propisati način držanja životinja ali ne ibroj. Toliko radi informacije ljubitelima životinja od ljubiteljice životinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije