Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Političari i suci

'Ne služi na čast državi i vrlo je hrabro tako se poigravati DSV-om'

đuro sessa marin mrčela
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
19.12.2016.
u 22:16

Neizbor dvojice članova DSV-a iz reda političara može imati negativan učinak na rad Vijeća pri izboru sudaca i predsjednika sudova

Državno sudbeno vijeće još barem mjesec dana za saborske stanke djelovat će bez dvojice članova iz reda političara jer vladajuća većina ne može se dogovoriti tko će, Most ili HDZ, izabrati njihova člana DSV-a. Stoga je uzaludno oporba izabrala Orsata Miljenića te pokušala progurati barem njegovo imenovanje. A 22. prosinca na dnevnom redu sjednice DSV-a ponovni je izbor predsjednika jednog od najvažnijih sudova – Županijskog suda u Zagrebu, o kojem uvelike ovisi stav građana o sudstvu. Tako politika, koja nerijetko prigovora na rad sudstva – pa je u vezi s tim nedavno bučan bio i ministar Vlaho Orepić, kojeg je podržao i predsjednik Sabora Božo Petrov – ponovno “sabotira” taj izbor. Kao da na izboru ustavnih sudaca politika nije ništa naučila.

Teže postići većinu u DSV-u

Đuro Sessa, predsjednik Udruge hrvatskih sudaca, o tomu kaže: – Zato što unutar vladajuće koalicije nema dogovora, imamo ustavnu blokadu DSV-a kao ustavnog tijela. Smatram da to blokira rad DSV-a i to je tijelo u ustavnopravnom smislu krnje. Tko može preuzeti tu odgovornost na sebe vrlo je hrabar jer se igra jednim segmentom ustavnog poretka – ustvrdio je Sessa.

Kako devet, umjesto 11 članova, DSV-a utječe na rad DSV-a, pitali smo predsjednika Željka Šarića: – Ta okolnost može imati izravan negativan učinak na učinkovitost rada Vijeća jer odluke o imenovanjima sudaca i predsjednika sudova te neke druge odluke donosi većinom od šest glasova, koju je teže postići kada Vijeće radi u sastavu užem od propisanog. Problem je još izraženiji kod donošenja odluke za koju je potrebna većina od osam glasova (Poslovnik DSV-a), a donošenje takve odluke bilo je predviđeno u prosincu – kaže Šarić ističući da su odluke donesene i bez saborskih zastupnika pravno valjane.

Na upit govori li to i o ustavnopravnom problemu da zakonodavna ne poštuje sudbenu vlast, Šarić kaže da nas to dovodi do pitanja o postojanju potrebne odgovornosti u pogledu obveza prema DSV-u, ali nam na to pitanje nije mogao odgovoriti jer nema pouzdane informacije o razlozima neimenovanja članova DSV-a. – U svakom slučaju, djelovanje Vijeća sastavljenog od članova iz redova sudaca i sveučilišnih profesora, a bez članova vijeća iz redova zastupnika u Hrvatskom saboru, ne doprinosi dobrom dojmu o legitimitetu rada Vijeća, niti doprinosi ugledu državne vlasti u cjelini – dodao je.

Što se tiče sudjelovanja političara u izboru sudaca, Šarić napominje kako sastav DSV-a nije bio sporan u pregovorima pri ulasku RH u EU te da i u drugim državama EU u imenovanju sudaca sudjeluju dužnosnici izvršne i zakonodavne vlasti pa to “nije heretična pojava”, već je “izvjestan oblik takvog sudjelovanja poželjan” s dominantnim utjecajem sudaca.

Bude li nedostajao glas ili dva

I Sessa ističe da je standard Vijeća Europe da u tijelu koje bira suce barem polovica budu suci. Ni Sessa ne misli da dva saborska zastupnika predstavljaju politički utjecaj, to više što su iz suprotnog spektra.

– Još uvijek se više bojim prikrivenog političkog utjecaja, a on nije ekskluzivno vezan za saborske zastupnike – ističe. Budu li za izbor predsjednika Županijskog suda u Zagrebu nedostajao glas ili dva, moći će se kriviti vladajuće.     

>> HDZ i Most se ne mogu dogovoriti oko kandidata za Državno sudbeno vijeće, odgođena sjednica Odbora za pravosuđe

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije