Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema panike

Ne nasjedajte na mailove i sms-ove o "radioaktivnom oblaku"

radijacija (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/3
29.03.2011.
u 18:10

Količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu je s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilkama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu, kažu u DZRNS-u.

Informacije o "radioaktivnom oblaku“ koje se šire putem elektroničke pošte, SMS porukama i sl., ne treba uzimati u obzir budući da su neutemeljene, a imaju za cilj nepotrebno uznemiravanje javnosti, stoji u priopćenju Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost u kojem se još dodaje:

- Količina radioaktivnosti u atmosferi u skladu je s prosječnim vrijednostima, a zabilježene varijacije odgovaraju atmosferskim prilkama i ne mogu se povezati s događajima u Japanu. U Hrvatskoj se vrijednosti brzine doza prirodne radioaktivnosti kreću od 50 do 150 nanosiverta na sat. Zbog prirodnih varijacija, osobito zbog padalina, moguća su kratkotrajna povećanja brzine doze gama zračenja.

Najizrazitije povećanje zabilježeno je na području mjernih postaja u Rijeci i Premanturi i to oko 20% od prosječnih vrijednosti, a mjerni podaci mogu se izravno pratiti na internet stranici DZRNS.

 

Ključne riječi

Komentara 15

CO
covjek
18:51 29.03.2011.

Zanima me da li se policija bavi kakvim istražnim radnjama protiv osoba koje šire takve glasine i paniku među građanima.

OB
-obrisani-
19:03 29.03.2011.

Ma covjek,znaš kaj? To bi mogla biti bilo koja skupina.Studenti ili profesori psihologije ili sociologije,koji izvode studiju o kolanju glasina u nekom društvu.Ili uvoznici gajgerovih brojača,ili netko tko će, ako dođe do kolektivne psihoze,ponuditi uslugu koja štiti od baš tog oblaka...Svijet je pun gamadi...

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:44 29.03.2011.

a šta ćeš, zna se zašto je u rijeci izmjerena najveća radioaktivnost...sdp-ovci ispuštaju radioaktivni radon!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije